x
Skønsang gennem regnen

Jonah Blacksmith, Main Stage, Komos Festival, København

Skønsang gennem regnen

Anmeldt af Torben Holleufer | GAFFA

Talentet er lysende, og evnerne overbeviser. Det være sig på scenen og langt ud over denne, og når det gælder kompositionerne. Danmark har fået pragtfuldt orkester, der har et hav af strenge at spille på. Tænk dig, et band hvor alle synger med, når det påkræves. Og som både går bands som Bon Iver grundigt i bedene med inderlig americana og samtidig kaster nogle keltiske forløb af sted, der når de er bedst leder tanken hen på Bellowhead, og når de er mindre heldige tangerer Coldplays temmelig enerverende take på rock, der har lige lovlig meget patos og elementer af riverdance.

Alligevel er det de overrumplende gode sange, der er i fokus, og nu med to fine album i bagagen er det et fuldt show, som bandet fra Thy leverer, et show der må vække begejstring langt ude hinsides de danske kyster. For så overlegent elegant er det altså, når Simon Alstrup kører sin fantastisk smidige tenor op i falsetlignende højder, mens de andre, anført af hans bror med kæmpeskægget, Thomas Alstrup, følger ham fornemt som skygger. Her giver de opvisning i korsang. Og det er en fornøjelse at høre på.

Vi stod i den silende regn på den spritnye Komos-festival i Kongens Have i København. Mange havde fortrukket til klyngen af træer, mens de tapre stod helt oppe ved scenen, hvor orkestret havde fået dækket de mange pedaler til på en måde, så det mindede om, når man putter et barn. Og så fyrede de ellers en fin koncert af.

Once You Love er en fornem åbner, hvor der er mindelser til de gamle skotske rock-koryfæer, Big Country, især i det sidste smukke guitarfræs. Den åbnede koncerten som den åbnede den seneste plade, og så var vi i gang med de to trommeslageres smagfulde og varierede lokomotiv. Off The Track fra debutskiven med vokalerne, der bygges op og får vidunderlig drev og kraft, var sunget fornemt, struberne var i sving og et øjeblik troede vi, at vejrguderne også ville lege med. Men nej.

Jonah Blacksmith er som bekendt opkaldt efter de tre Alstrup-brødres bedstefar, og med dem er vi langt ude i folkemusikken, som i Danmark har udklækket mange talenter indenfor de sidste 10-15 år. Med I Am King fik vi et dragende nummer, hvor trommerne elegant pulsede sødt anmassende, mens den charmerende vokal var en triumf, der klarede alle forhindringer med bravour.

Sådan fortsatte vi med numre fra to album, som er stærkere end længe set, og med en herlig jordforbindelse i form af Thomas Alstrup i anekdotehjørnet. Inden det gik videre med flere af de mange hits fra de to plader.

In Faded Lights var fejende flot, rockende overbevisende, mens vokal og støttgevokaler lå perfekt op ad hinanden. Ja, som koncerten foldede sig ud, stred orkestret forbilledligt mod vejret, og jeg vil se frem til at se det spændende orkester hen over sommeren.

For de er fascinerende. Med de to trommeslagere, der fornemt supplerer hinanden, eksempelvis når den ene spiller fnuglet med køller, mens den anden bruger stikker, og de tydeligvis har lært af bands som Allman Brothers og The Grateful Dead, der om nogen har været foregangsmænd i stilen med to trommeslagere.

Eller når den glimrende guitarist, Søren Bigum, ville byde ind med overbevisende pedalsteel-guitar, eller give los i rigtige guitarsoloer, der fik plads, som man nærmest ikke har set det siden 1970'erne. Eller endelig den specielle udveksling mellem brødreparret i front, som begge synes at have en masse at give af.

Jeg ser frem til igen at anmelde dem på Wonderfestiwall på Bornholm til august. Så får vi at se, om forhåbentlig bedre vejr og de formidable omgivelser ved Opalsøen får bandet og publikum til at sammen røre himlen.

Spændende band. Spændende lyd og tappert at byde vejret trods.

 

 

SÆTLISTE:

Once You Love

Northland

Off The Track

Ghost

In The Middle Of Nowhere

I Am King

Downtown

Are You Okay?

Broken Bones

Daughter Of Jonah

Dandelion

In Faded Lights

A Song To The Sea

 

MUSIKERE:

Simon Alstrup – vokal, guitar

Thomas Alstrup – bas, vokal, banjo, guitar

Lasse Alstrup - tangenter, mandolin

Jon Bisgaard Kjeldsen - tangenter, banjo

Søren Poulsen – trommer

Thor Kortegaard –trommer

Søren Bigum - guitar, pedal-steel


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA