x
Radiohead: OK COMPUTER OKNOTOK

Radiohead
OK COMPUTER OKNOTOK

Mesterværk i afpudset udgave og det mere hemmelige guitarguld

GAFFA

Album / XL
Udgivelse D. 23.06.2017
Anmeldt af
Kristian Bach Petersen

Radioheads 20 år gamle hovedværk i remastered udgave – så det står knivskarpt og stadig er en tidløs størrelse.

Sammen med albummet kommer et album af b-sider og lir til de hårde fans. Mest imødeset er de tre tabte numre, som først nu ser dagens lys i studieversion.

Man of War er en langsom sag, hvor krigsstemningen smyger sig ildevarslende omkring Johnny Greenwoods rå riffs og Yorks desperate vokal. Nummeret peger bagud, og et åbenlyst sammenligningspunkt er Just fra The Bends. På mange måder overskygger sangen det nok mest imødesete nummer, Lift, en favorit blandt mange fans, alene baseret på de live-optagelser, der findes af sangen. Nummeret fortjener bestemt også at se dagens lys, trods Ed O’Briens beskrivelse af nummeret som en ”bogshite b-side”.

Den bløde og mere organisk-klingende synth på instrumentale Meeting Down the Aisles står skarpt og spiller smukt op mod Colin Greenwoods duvende bas. Melatonin er knap så inspirerende, men det næsten jungle-agtig beat, der dukker op i nummeret peger tydeligt frem mod Radioheads senere leg med electronica. Heller ikke The Reminder løfter sig til meget mere end lyden af ufærdig demo.

Polyethylene (Parts 1 & 2) kunne til gengæld have sneget sig ubemærket ind på hovedalbummet, skulle der have være fundet behov for fyldig guitarlyd, men er måske vejet for let, netop fordi den godt kunne have passet ind på de tidligere album. Det samme gælder den fremragende og enigmatiske Pearly* og den eminente rockede Palo Alto.

På mange måder er ekstra-materialet på den måde med til at sætte i perspektiv, hvor skarpt og nøje de 12 originale sange er udvalgt. Bandet har vægtet hver en tone, og derfor holder OK Computer, og det glemte guld kan så få lov til at skinne ved siden af nu, næsten lige så skarpt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA