x
Sønderrivende Slayer slagtede Copenhell

Slayer, Copenhell, Helviti

Sønderrivende Slayer slagtede Copenhell

Anmeldt af Morten Thornvig | GAFFA

Jeg må indrømme, at jeg lige spærrede øjnene en ekstra gang op, da jeg forleden bemærkede, hvordan Ekstra Bladets jævnt mavesure Thomas Treo havde tildelt Slayer imponerende seks stjerner ved en koncert i Belgien for nylig.

I mine mere end 10 år som anmelder i disse spalter har jeg selv personligt tildelt den karakter to gange. Den ene var netop her på Copenhells hovedscene i 2012, da Lamb Of God spillede den ubestridt bedste koncert på festivalen nogensinde. Den anden var i 2007, da mageløse Machine Head tromlede hen over Arena på Roskilde en trist eftermiddag og for mit vedkommende reddede en stor del af den sjaskvåde festival, hvor Red Hot Chili Peppers havde sprunget skalaen for, hvor ringe en koncert man kan tage penge for.

Så nysgerrigheden for igen at stifte bekendtskab med et af metallens mest ikoniske bands var stor lørdag aften på Copenhell. Også selv om man selvfølgelig skal skrive sig bag øret, at Ekstra Bladets lille, undseelige mandsling af en smagsdommer elsker ægte hegn og herunder Slayer næsten lige så meget, som han hader ligegyldig pop.

For sent at gøre en lang historie kort, men pointen er, at man nok lige skal tage den gode Treo med et lille gran salt denne gang.

Især fordi Slayers ved californiernes seneste besøg på Copenhell for fem år siden fremstod noget fastlåste og metaltrætte især set i forhold til en urkraft, Lamb Of God og frontmand Randy Blythe åbnede for på præcis samme festival.

Så der sad en lille snert af frygt i baghovedet for, at Slayer ville skuffe og minde mere om forstenet fortidslevn end den sataniske slagtemaskine, vi ved, de kan være. Og den spændte stemning blev ikke mindre af, at folk i tre stive dage havde brølet ”spil den med Slayer” igen og igen.

Men for satan, vi fik i noget med Slayer.

Den californiske kvartet tromlede hen over et lamslået og mørklagt Copenhell og satte al konkurrence eftertrykkeligt til vægs. Det var simpelthen tale om en regulær magtdemonstration fra de garvede band, der blev pisket frem af forskriger Tom Araya og Slayers helt egen slangetæmmer Kerry King, der efter alle de år stadig er indbegrebet af ondskab.

Klassiker efter klassiker tromlede ud fra scenen, og da bandet ramte først ”War Ensemble”, ”Dead Skin Mask” og ”Seasons In The Abyss” stak det vitterligt af på Copenhell.

En helt igennem knusende kraftpræstation, hvor man pludselig ikke længere var i tvivl om, hvorfor mange anser Slayer for at være de ultimative konger. Bandets fræsende thrash er i en klasse for sig, og live får slagtehundene givet de i forvejen tonstunge skæringer om muligt endnu mere tyngde.

Det var højt, hurtigt og tungt som bare fanden.

Trods alle de år og alle de mange koncerter på dansk grund virkede bandet selv vitterligt imponerede over publikums massive modtagelse, og Slayer blev båret frem af det feststemte publikum, der bare ville have mere Slayer.

Når Copenhell er bedst, så er publikum her simpelthen det bedste i verden. Det får man slet, slet ikke nogle andre steder herhjemme.

Stemningen var euforisk, da Slayer efter sættet vendte tilbage og tonsede gennem den fabelagtige ”South Of Heaven”, hvor tempoet ganske vist er sat lidt med, men tyngden stadig har knusende kraft. Herefter fulgte endnu et mesterværk i form af ”Raining Blood”, der på mange måder er symbolet på bandet. Helt igennem forrygende, og man stod i de grad og undrede sig dybt over, hvordan den ”nye” trommeslager Paul Bostaph kunne følge med i det hæsblæsende tempo.

Vi nærmere os i den grad topkarakter med hastige skridt, men desværre gik en smule af gassen af metalballonen under de to sidste skæringer, hvor der simpelthen ikke var mere luft tilbage især i publikum, men også i Slayer. Alligevel en helt igennem suveræn koncert, hvor Slayer satte en sort, fed streg under, at de bare er bedre end andre.

 

Sætliste:

Repentless

The Antichrist

Disciple

Mandatory Suicide

Hallowed Point

War Ensemble

Postmortem

Dead Skin Mask

Hate Worldwide

Seasons in the Abyss

Ekstra:

South of Heaven

Raining Blood

Chemical Warfare

Angel of Death


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA