x
Overbevisende Rise Against med dedikeret dansk fanbase

Rise Against, Store Vega, København

Overbevisende Rise Against med dedikeret dansk fanbase

Anmeldt af Keld Broksø | GAFFA

Arkivfoto

Når forsanger og guitarist gennem 18 år i Rise Against, Tim McIlrath, lægger an til showtime, er det ikke det rene pjat. Fra starten af dette sæt i et tætpakket Vega var der en energi, nerve og insisteren på at komme til orde, så publikum var med fra start. Faktisk er der sket noget afgørende på den front, siden denne anmelder hørte Rise Against på Copenhell i 2015: Bandet har ganske enkelt fået en dansk fanbase, som ikke alene kan mange af teksterne, men også i sjælden grad lever med under hele koncerten.

Intet under, at amerikanske Rise Against føler sig hjemme i København, hvor den karismatiske forsanger også i aftes nød godt af en solid backing fra leadguitaristen Zach Blair, bassisten Joe Principe og det solide bulder fra trommerne styret af Brandon Barnes. Der er tæt sammenspil hele vejen, som musikere kommer til at lyde, når de rejser verden tynd uden at miste gejsten.

Det er tilmed et band med noget på hjerte. Veganere for dyrevelfærd såvel som stærke meninger mod Trumps styre, der faktisk har skabt en rød tråd i hele det seneste nye album Wolves. Titelnummeret var selvfølgelig med i aftes, men først mod slutningen. Der er masser af politik i bandets melodiske hardcore punk, men det befriende er, at man ikke får alle de løftede pegefingre galt i halsen.

Helt ærligt kan man ikke i et band med mindelser fra Ramones og ind i mellem ligefrem speed metal ligne en seriøs hipster til digtoplæsning i bibliotekets lidt støvede kulturafdeling.

Andre mindelser i den helt anden boldgade kunne være tidlig Nick Cave, Down By Law, legendariske Black Flag, Dead Kennedys og Bad Religion. Altså et selskab, hvor total scenekontrol, intensitet, nærvær og spilleglæde er nøgleord. (Noget som også det fine supportband, Sleeping With Sirens, kunne leve op til.)

Der var også dømt headbanging og crowdsurfing blandt publikum, som havde en gevaldig fest. For denne anmelder var bevidstheden blot ganske rar om, at det ikke var helt hjernedød knækprosa, de ord, som blev skrålet ud under et gevaldigt tempo. Men den dybere mening, sådan tolket under koncerten, hvor ikke alle ord kan skelnes: Thjahhh…

Det hjalp så i den lille akustiske og ganske dybtfølte afdeling med de tre numre ”Swing Life Away”, ”People Live Here” og ”Hero of War”. Afdelingen viste, at Rise Against kan andet og mere end tonserock, men selv når de spiller den, så er de helt deres egne. Jeg fik dårligt øje på en fuldblods guitarsolo – eksempelvis – men ligesom ved Copenhell en hel del sekvenser, der mindede om gruppesoli, hvor vi blev forført til et stadigt større og nærmest orgastisk klimaks i musikken. Ikke kedeligt!

Numre som ”Survive” og ”Collapse (Post Amerika)” har tilmed det stof, som rockklassikere er gjort af. Et godt swing, catchy omkvæd, men ikke mindst en fandenivoldsk energi, som nok oser af protest (mod et eller andet), men også rummer håb og glæde midt vreden.

Det er lige før, al den dualisme er det rene kunst.

Gennem otte album har Rise Against vist sig ikke alene som et levedygtigt foretagende, men også et band i udvikling mod en stadigt stigende klasse. Deres voksende danske fanskare er helt fortjent.

 

Sætliste:

Chamber the Cartridge

Give it All

The Violence

Re-Education (Through Labor)

Dancing for Rain

The Good Left Undone

Collapse (Post-Amerika)

House on Fire

Prayer of the Refugee

Swing Life Away

People Live Here

Hero of War

Help Is on the Way

Bricks

Survive

Ekstra:

Make it Stop (September’s Children)

Satellite

Ekstra-ekstra:

Wolves

Savior

(Kilde: setlist.fm)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA