Robert Plant and the Sensational Space Shifters: Carry Fire

Robert Plant and the Sensational Space Shifters
Carry Fire

Robert Plant: En underspillet, nysgerrig magtdemonstration

GAFFA

CD / Nonesuch
Udgivelse D. 30.11.-0001
Anmeldt af
Henrik Friis

Det kan godt være, musikkens historiebøger beskriver Robert Plant som sangguden helt ude på kanten af det brølende rockhav, men især den sidste halvdel af solokarrieren har den gamle Zeppelin-sanger lagt så meget nyt og kvalitetsmættet musik til, at beskrivelsen gør krav på væsentlige opdateringer - og nuanceringer.

Det er Carry Fire er endnu et eksempel på. Igen med backing af The Sensational Spaceshifters er roret ikke lagt væsentligt om siden sidst. Men det skal ikke læses som ”gentagelse”, for med det her hold musikere kan Plant tydeligvis finde ind til essensen af alle inspirationskilder for at finde de helt rigtige farver til sin personlige pallette:

Tag åbningsnummerets folk med grumsede loops og savende cello. Titelnummerets marokkaner-lokkende oud-riff med dancegroove og tribalrytmik. Dramaer skabt med enkle dybe flygelanslag. Rockstrukturer sænket i luftig elektro-jazz. Eller afslutningens elegantier-soul med kulsort stemning skabt af snavset triphop/twin peaks-bund og forvrænget grædende e-bow. Sublimt!

Der ér en klar nysgerrighed omkring arrangementerne af de enkelte sange, men de ender alligevel organiske – ikke kunstige eller forcerede. Det tætteste vi kommer på det sidste, er de mere politiserende af teksterne, som er noget forudsigelige. Men heldigvis synger Plant mest om den uberegnelige kærligheds kringelkroge og med en sensuel flamme, der stadig brænder i den snart 70-årige, og får ham til at lokke. Hviske. Overtale. Og skælve længselsfuldt. Sjældent med brøl, selv om løvemanken er intakt. Plant vil hellere antyde.

Jo, jo, der ér også rockede momenter – og Plant teaser Zeppelin-fans’ene, når han laver slutkor i Bones and Saints, som i The Battle of Evermore. Lige som de mange akustiske elementer peger mod Zeppelin III. Men: Det udspiller sig hélt på Plants betingelser. Uden fortidens båse. Og gør fortsat ham og hans gruppe smittende relevant.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA