x
Clutch svingede dametasken

Clutch, Roskilde Festival, Avalon

Clutch svingede dametasken

Anmeldt af Keld Broksø | GAFFA

Når amerikanske Clutch hen mod slutningen af sættet diverterede med et nummer som ”Electric Worry” (med skrål-med-refrænet ”bang, bang, bang!” – intellektuelt skal det være!), ja, så er vi ved at være derhenne, hvor også uindviede kan se, hvordan rock & roll skal spilles.

Her er rå rock, som har sine elementer af hvad som helst i den genre. Blues, soul, gammeldags shuffle, noget tenderende trash-growl osv.

Vi er under alle omstændigheder inde i et dybt swing, hvor Roskilde er det perfekte sted at starte den fest, som Clutch lagde op til.

Tim Sults lead guitar får lov at lege, men det befriende ved Clutch er, at det ikke er noget solo-flip. Sammenspillet er dybt og tæt, da de det først kom rigtigt i gang en håndfuld numre inde i sættet.

Jean-Paul Gasters trommer hænger lidt til at begynde med. Tim Sult står som sædvanlig hele vejen foroverbøjet over sin guitar og er fysisk nærmest ikke rigtigt til stede – næsten på samme måde som bassist Dan Maines, mens forsanger Neil Fallon tager hele slæbet med kontakten til publikum og den dybe bardisk-stemme, der ligger lige præcis, hvor den skal: Langt ud over den scenekant, som de andre ikke når. 

Det forunderlige er, at det hele virker alligevel. Jeg så dem i Vega i 2015 og vidste godt, at det kunne rykke.

Selv med små momenter af thrash, så var det rockmusik med stor ”R”, som Clutch spillede. Og sådan kan man diskutere genre i en uendelighed, men det er lige meget, når det swinger. For halvvejs inde i sættet swingede det som ind i helvede!

Og publikum? Ja, de var med hele vejen, og så ligner det ikke noget at være gammel, sur mand når alt er nikkende hoveder, trampende fødder og fællessang, vel?

Alle måtte overgive sig til sidst, selv om tilløbet var lidt langt til, at Clutch for alvor swingede dametasken (det har jeg hørt ”Clutch” også betyder!”). Det var til gengæld også det eneste feminine/forfængelige, der var ved de fire mænd i T-shirts, som væltede livgivende riffs ud fra scenen.

Der er nyt album på vej til september – nummer 12 i rækken siden 1993 med titlen ”Book of Bad Decisions”. Aftenen bød derfor også på et par nye numre, som understregning af, at det kan godt være, at der er mange traditionelle rockelementer i Clutch, men bandet er bestemt ikke gået i stå. Der leges og eksperimenteres undervejs, hvor der også bliver talt til mere end to og fire ind i mellem, ligesom koklokke rytmespil mundharpespil også finder vej i et par numre.

Jeg ser dem gerne næste gang også.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA