x
Nephew gjorde det til ”Du danske Supersommer”

Nephew, Roskilde Festival, Orange

Nephew gjorde det til ”Du danske Supersommer”

Anmeldt af Keld Broksø | GAFFA

Nephew var savnet efter fire års stilhed. Publikums modtagelse var larmende hjertelighed. Også over for det nye kvindelige medlem, Marie Højlund, som gav et anderledes og mere varieret Nephew i version 2.0 med lækkert kvindeligt modspil på vokalsiden, selv om hun ikke blandede sig som toastmaster. Det kan komme. Efter denne aften har Marie Højlund masser at have sin selvtillid i.

Endda blev dette comeback kronet med nye sange, og en time inden koncerten på årets Roskilde Festival ramte en ny ep gaden.

Der har været vilje bag dette brag, som det reelt blev en sen nattetime på Roskilde. Væk var tom rutine selv om det var femte gang, at Nephews særegne fusion af rock og elektro spillede på Roskilde Festival. Endda tredje gang på Orange Scene, men ifølge interviews har koncerten i nat været forberedt et helt år i forvejen. Tiden var godt givet ud.

Forsanger Simon Kvamm & Co. optrådte med den sikkerhed, som dirigeres af, at heldet følger de forberedte og flittige, som tilmed også prøver nye veje.

Selv om bagkatalogets højdepunkter var nogenlunde forudsigelige som ”Igen & Igen &” og ”Movie Klip”, så var koncertens intro ”Overheard” eksempelvis komponeret af Marie Højlund i kunstnerduoen Morten Riis og Marie Højlund – det hele inspireret af vindmøllers rytme. Og den nytilkomne ep "Sommer-I-Ring" er tredje del af et album, der udkommer til efteråret. Herfra fik vi ”Du danske supersommer” i form af en kombination af ”Superliga” (lige oven på fodbold-VM) og den gamle danske melodi fra 1932 ”Du Danske Sommer Jeg Elsker Dig”.

Mildt sagt meget mærkeligt, men også stemningsfuldt og overraskende på den spændende måde. Når tilmed lyd- og lysmanden burde indstilles til Dannebrogsordenen, og sommeraftenen virkelig var en af de der sommeraftener, man hunsker, ja så gjorde Nephew det til ”Du danske Supersommer.”

Det var ikke den eneste gang, der blev leget med gammelt materiale. ”Va Fangool” blev blandet med ”Gå Med Dig” med Marie Højlund som stand ind for originalens Marie Key.

Tricket gav Nephew helt nyt liv, selv om vi selvfølgelig også skulle skråle med på ”Hjertestarter” og den indbyggede ørehænger i samme sang: ”Væææsssterhaaav”.

Nephew har med det resten af det kommende album i år leveret seks albums siden 2000, og i aftes blev det slået fast, at flere af numrene nu hører med i klassiker-kataloget. Næsten på linje med Kim Larsens ”Byens Hotel”, som Nephew også gav deres eget og spændende tvist af.

Lidt eftertanke: Nephew er ikke skarp i sine budskaber. Det kræver netop eftertanke, når en vrøvlesang som ”Mexico Ligger i Spanien” næsten lader Simon Kvamm rappe en stribe umiddelbart usammenhængende ord. Jeg har stadig ikke forstået pointen, men det er vist også lige meget. Stemningen fangede jeg. Det samme kan man sige om ”Hjertestarter”, der vist mildt sagt er åben for fortolkninger, hvis man gider den slags. Faktisk er det vel det, der kendetegner god kunst.

En nat som i nat var faktisk kunst. Og lad det så være, at rytmisk er Nephew ikke verdens mest spændende. Ind i mellem har de samme rytmiske monotoni som det gamle tyske Kraftwerk med insisterede, hårde og lige-ud-ad-landevejen 2 & 4-slag, men det virkede jo også dengang. Det var stemningen, atmosfæren, spilleglæden og viljen til at ville prøve noget anderledes midt i det kendte, som løftede det hele. Simon Kvamm fik for tredje gang på Orange scene også afholdt publikums-sangkonkurrence – øst mod vest - som en del af ”Worst/Best Case Scenario”, og endnu engang beviste han sit talent for megacool og med respektfuldt nærvær at holde styr på et kæmpe publikum.

Samtidig med, at det hele bare var SÅ dansk på den fede måde med selvironi, humor, energi og viljen til publikumsdialog og fest.

Tak for det hele, Nephew!

 

Sætliste

Overheard

Grundvold

Mexico Ligger i Spanien

Igen & Igen &

Byens Hotel / Bazooka

Frankenstein

Movie Klip

Du danske Supersommer

First Blood Harddisk

007 Is Also Gonna Die

Va Fangool/ Gå Med Dig

Tropper

No Need to Argue (Cranberries-cover)

Hjertestarter

Worst/Best Case Scenario

Police Bells & Church Sirens

Ekstra:

Sig Månen Langsomt Hæver

Amsterdam

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA