x
Reggae-fællessang i bøgeskoven

Inner Circle, Smukfest, Bøgescenerne

Reggae-fællessang i bøgeskoven

Anmeldt af Henrik Bæk | GAFFA

Når man i år kan fejre 50 års jubilæum i reggaebranchen, betyder det, at man har været med lige så længe, der er noget, der har heddet reggae. I 1968 blev navnet reggae nemlig første gang nævnt i en sang, da vokaltrioen The Maytals udsendte nummeret Do The Reggay (dog med en lidt anden stavemåde).

Det var det år, at Inner Circle blev dannet af brødrene Ian og Roger Lewis sammen med Stephen "Cat" Coore og Michael "Ibo" Cooper, der dog senere forlod gruppen til fordel for Third World. Senere kom Bernhard "Touter" Harvey og den karismatiske forsanger Jacob "Killer" Miller med i bandet, der især var dominerende i den såkaldte "rockers" periode fra 1976 frem til slutningen af 1970'erne.

Da Miller døde i en tragisk trafikulykke i Kingston i 1980, blev gruppens aktiviteter imidlertid sat på pause, indtil gruppen i 1987 med den nye forsanger Calton Coffie udsendte albummet One Way, der bød på nummeret Bad Boys. Siden gik det stærkt for pop-reggaebandet, der to år senere breakede internationalt, da Bad Boys dannede tema for Fox TV-serien Cops. I 1992 udsendte bandet så nummeret Sweat (A La La La La Long), hvilket indbragte gruppen den prestigefyldte Grammy for bedste reggaealbum.

Derfor var forventninger til årets eneste rigtige reggaeband på Smukfests temmelig store scene, og det hele startede da også rigtig godt, da de regntunge skyer, der havde givet op til flere kraftige regnskyl lørdag eftermiddag fortrak, lige så snart reggaetonerne begyndte at forplante sig i bøgekronerne.

"Rain, Rain Go Away", sang den 65-årige bassist Ian Lewis ud mod publikum, mens hans 67-årige bror Roger Lewis siddende på en forstærker rockede med på rytmen, og som om vejrguderne lyttede med, så brød solen med et trylleslag frem over Bøgescenen. Så rammen var sat!

Inner Circle formåede dog ikke at gribe lejligheden og gav i stedet en koncert der mere eller mindre stod på autopilot, da "The Bad Boys of Reggae Music" bød på lidt over en times omgang reggaecover-medley, der ganske vist fik Smukfest til at synge med på numre som Games People Play og Sweat (A La La La Long), der med deres iørefaldende omkvæd er som skabt til fællessang.

Bandets backbone bestående af de to Lewis-brødre og Bernhard Harvey på keyboard, der er de eneste tilbageværende medlemmer af det originale band, gjorde så absolut sit til at løfte niveauet, men på en eller anden måde, blev det kun ved "lige ved og næsten".

Der var tilløb til noget særligt under We ’A’ Rockers, fra den kendte rockers periode, men numre som Tenement Yard, Tired Fi Lick Weed In A Bush, All Night Till Daylight, Everything Is Great og Suzi Wong fra samme periode fik vi desværre ikke at høre, selvom disse sange rangerer blandt gruppens bedste.
I stedet fik vi diverse covers af Al Green, Whitney Houston, Snoop Dog, Ini Kamoze, The Beatles og Bob Marley – og for det så ikke skal være lyv, så sluttede Inner Circle koncerten af med endnu et cover – denne gang med Lionel Richies Se La.

Det kan undre, at når man har et så massivt bagkatalog, der tæller mere end 29 studiealbums og 50 års musikhistorie bag sig, alligevel vælger at spille på det sikre og fremføre en koncert, hvor mere en 75 procent af numrene er ren covervirksomhed.

Sætliste:

Here I Am Baby (Come And Take Me) (Al Green-cover)

We 'A' Rockers / Guess Who’s Coming To Dinner (Black Uhuru-cover)

Young Wild And Free (Snoop Dogg & Wiz Khalifa-cover)

Sweet Jamaica / Bam (Sister Nancy-cover)

Here Comes The Hotstepper (teaser) (Ini Kamoze-cover) / Murder She Wrote (Chaka Demus & Pliers-cover)

Games People Play (Joe South-cover)

Imagine (John Lennon-cover)

Rock With You

Let It Be (The Beatles-cover)

Bombastic (Shaggy-cover) / My Love Is Your Love (Whitney Houston-cover)

Sweat (A La La La La Long)

Bad Boys / Reggae Music On Yah (Ini Kamoze-cover) / speech of Martin Luther King "Free At Last"

Three Little Birds / One Love (Bob Marley-cover)

Encore:

Se La (Lionel Richie-cover)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA