x
Aldrig har vi haft det så godt

Nephew, Smukfest, Bøgescenerne

Aldrig har vi haft det så godt

Anmeldt af Cillian Murphy | GAFFA

Hvis man skal kondensere essensen af et dansk stadion-rockband anno 2019, er der ganske enkelt ingen vej uden om Nephew. Ved siden af Niels Brandts Minds of 99, som tidligere på aftenen havde leveret en fremragende indsats på nabo-Bøgescenen, er det Simon Kvamm, Kristian Riis, Søren Arnholt, Kasper Toustrup, René Munk Thalund og Marie Koldkjær Højlund, som udgør Superligaen af dansksproget stadionrock, og det med et World Cup Smile. Puns intended.

Smukfest er og bliver da også en sikker vinder for bandet med rødder i Smilets By, men lørdag aften, i den silende regn, som vi godt nok ikke er blevet skånet for på årets festival, var det mere end blot rutinen, der blev trukket på. Det var et afskedsshow, og posen var blevet rystet godt og grundigt til et punkt, hvor numre, vi ellers ikke har fået lov at høre live i mange år, blev leveret med charme og selvtillid. Når dvaleperioden er overstået, må Nephew i hvert fald meget gerne tilføje numre som “Allein, Alene”, “USADSB” og “Ordenspoliti” til sætlisten igen, tak!

De fem stjerner, jeg kylede efter Simon og co. sidste sommer var jo dem, de skulle have haft i går! Og det får de altså så. Ej pyt, de får sgu en fuld plade. Det var en Tour de Force i livemusik, og showet var koordineret på en anden, mere velorkestreret måde, som kun et band, der ikke skal stå på scenen sammen foreløbigt igen, kan gøre det. Der var indtryk, der skulle efterlades, og allerede tidligt i showet bedyrede den karismatiske Kvamm, at dette blev det sidste af sin slags, i hvert fald i denne omgang.

Bevares, det hører med til historien, at familien ikke var samlet i årene fra 2014 til 2018, men en udmelding som den, vi fik fra scenen i aftes, var ikke til at tage fejl af, og det kunne tyde på, at der nok går lidt tid, før end Festivaldanmark igen kan skrive de folkelige og finurlige nevøer på plakaten. Så må vi prøve at klare os med hjælp fra os selv, men mon ikke det også lige går? Desuden stor cadeau til den hitparade, som Kvamm indledte showet med: “New Year's Morning“, “Mexico Ligger i Spanien“ og “Igen & Igen &“, og så ellers velkommen til. 

Et af stederne, hvor Nephew virkelig har forbedret sig, er inkorporeringen af Marie Højlund på scenen. Hvor hun sidste år af og til blev kørt lidt ud på et sidespor af den evigt opmærksomhedssøgende Kvamm, var opsætningen og bidragene fra Højlunds side meget mere naturlige og velfungerende til aftenens koncert. Særligt memorabelt blev det med hendes solo på “Hjertestarter”, interludet til “USADSB” med lyrikken fra Rammsteins “Amerika” og naturligvis duetten på den fine “Gå Med Dig”, som fungerede som afrunding af et medley i verdensklasse. Her indtog Kvamm et elektronisk Korg på sceneudskæringen imellem de to Bøgescener, og herfra blev han gjort selskab af de øvrige bandmedlemmer, som symfonisk leverede en pose blandede bolsjer, men af den helt gode slags. Bland selv, velsagtens.

“Hospital” vil alle dage være et sublimt livenummer – med eller uden L.O.C. – og derudover var det rart, at Kvamm turde afvige fra den klassiske fællessang på “Worst/Best Case Scenario”, selvom den er både hyggelig og inkluderende. Det var nemlig Simons show, det her, selvom vi fik lov at skråle med på alle vores yndlingssange, i takt med at regnen haglede ned over regnslag og paraplyer.

Vi fik ingen Pingo i år, men til gengæld kom kronprinserne af dansk pop-rap forbi, da Nik & Jay fuldendte “Rejsekammerater” og nok engang beviste, at de til trods for mange år på bagen stadig er hamrende relevante og dygtige entertainere. Til tider var der nærmest 07.07.07’sk stemning, og der bidrog regnen altså til følelsen af, at vi igen havde været gennem de syv magre år og nu var kommet til landet af mælk og honning. Afrundingen kom i form af fællessang på “Police Bells & Church Sirens” og udlængslen på “Amsterdam”, og Kvamm plus ensemble cementerede her, at de vil være savnede, såfremt deres tid væk fra scenen trækker ud. Men altså, aldrig har Nephew været så gode, som de var i aftes, og aldrig har vi haft det så godt.

 

Sætliste:

 • New Year's Morning
 • Mexico ligger i Spanien
 • Igen & Igen &
 • USA DSB
 • Tropper
 • Science Fiction & Familien/ Allein Alene
 • Worst/Best Case Scenario/ Hospital/ Seks Rum / T-Kryds/ Havanna/ Kommer igen/ Ordenspoliti/ Hvidt på sort/ Forkert besked (medley)
 • Gå med dig
 • Movie klip
 • Va Fangool!
 • 007 Is Also Gonna Die
 • Rejsekammerater
  (Feat. Nik og Jay)
 • Du Danske Supersommer (Superliga) / Aldrig har vi haft det så godt
 • Sig månen langsomt hæver
 • Hjertestarter

  Encore:
 • Police Bells & Church Sirens
 • Amsterdam

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA