x
Tool: Fear Inoculum

Tool
Fear Inoculum

Progressiv simreret med 13 års kogetid

GAFFA

Album / RCA
Udgivelse D. 30.08.2019
Anmeldt af
Keld Rud

En simreret, et langtidshævet brød eller en elefantgraviditet? Ligegyldigt hvilken analogi man vælger at bruge om det femte album fra den amerikanske kvartet Tool, dækker det over, at det er 13 år siden, det alternative, progressive metalband udsendte deres forrige album 10,000 Days. Forventningerne til Fear Inoculum er derfor høje.

Med blandt andet seks enorme kompositioner, der varer over ti minutter, lader de fire musikere til at befinde sig glimrende i det musikalske hjørne, de har malet sig op i. Fear Inoculum er skåret efter samme læst som sine to forgængere. Fear Inoculum er ligeledes lavet efter en filosofi, der hører en anden tid til. En tid, hvor musik skulle fordøjes som sammensatte flerretters menuer frem for som små letfordøjelige hapsere. Det er møjsommeligt konstrueret fra ende til anden. 

Titelnummeret lægger fra land med umiskendelige labyrintiske riff, rytmer og melodier. Den tone, der først bliver slået an her, får lov til at resonere gennem resten af albummet, til 7empest med sine bastante 15 minutter får sat et solidt punktum, hvortil det to minutter lange Mockingbeat virker som en eftertanke. 

Der er ikke meget nyt i Tools univers. Det gør ikke oplevelsen mindre massiv eller krævende. De har skabt deres helt egen musikalske æstetik, og den insisterer de på at gøre brug af. Det kan man næppe klandre dem for.  

Tool kulminerede kunstnerisk på mesterværket Lateralus. Det ændrer Fear Inoculum ikke på. Men det er et mere end værdigt indslag i det særegne toolske oeuvre. 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA