x
Til bal i Bisses balstyriske univers

Bisse, Hotel Cecil, København

Til bal i Bisses balstyriske univers

Anmeldt af Nanna Frank | GAFFA

Det er længe siden, jeg har oplevet en koncert som den, Bisse giver os fredag aften på Hotel Cecil i København. I koncertsalen under gadeplan i Indre By bliver vi lokket med ind i det detaljeorienterede univers, der er Bisses.

Fra start står det klart, hvor meget der egentligt er blevet nusset om detaljerne. Cowboyhatte bliver delt ud til publikum i døren, så countrystemningen langsomt spreder sig i rummet. Drinkskortet er skiftet ud med navne opkaldt efter Bisse og hans sange. Og i højre side af lokalet hænger en dukke formet som en hvid mand med lyst hår iført den net-bodystocking, Bisse selv optrådte i på Heartland Festival 2017, i en galge. Rammerne er sat, og alligevel er det ikke til at sige, hvad der helt præcist skal til at ske.

For da publikum står klar klokken 20:15 med blikket vendt mod scenen, lyder der pludselig en stemme bagerst i lokalet. Aftenens hovedperson har taget sin guitar under armen og er trådt op på et bord. Her står han helt uden hjælp fra mikrofon eller musikere. Kun en guitar, en mand og en sang. Spartansk. Ægte. Og fuld af gode historier. Præcis som Bisse er.

”Har I taget jeres ja-hat på?” bliver der spurgt retorisk og besvaret med et grin.

Klædt som en ægte cowboy i rød skjorte, cowboyhat og brun ruskindsjakke med frynser bevæger 32-årige Thorbjørn Radisch Bredkjær sig gennem publikum mod scenen med en saxofonist bag sig. På en og samme tid står Bisse i øjenhøjde med sit publikum, mens hans status af koryfæ i den danske musikbranche skaber en ærefrygt, så man næsten ikke tør komme for tæt på.

Lige så mærkværdig Bisse kan være, lige så åben og ligefrem en entertainer er han også. Siddende bag mikrofonen med en guitar og et band i ryggen kan smilet snildt ses. Han er til stede. Han er lige her. Og han er stolt. Med god grund.

Og her tror jeg så, at jeg har gennemskuet koncerten og ved, hvad jeg vil blive budt undervejs i arrangementet. Men de næste to timer ender i et virvar af Bisses kreative univers, hvor Hotel Cecil danser linedance under instruktion af en kvindelig linedance-instruktør.

Hvor ”Sosu-blodbad i Dubai!” fra sangen "Sanjay Shah" bliver messet, som var det et helligt vers.

Hvor en ung kvinde iklædt et identisk sæt tøj som Bisse tager pladsen på scenen, mens han forsvinder.

Hvor fremførelsen af ”Levemanden” ikke lever op til forventningerne, og Bisse derfor vælger at tage andet vers en gang til.

Hvor countrystemningen pludselig bliver erstattet af salsa-stemning, da Bisse går fra scenen for at danse salsa med en kvinde i rød kjole og en stor blomst i håret, og et ”arriba!” lyder fra dem.

Hvor han næsten blasfemisk tager dukken, der forestiller ham selv, ned af galgen og kaster den gennem lokalet, hvor den crowdsurfer tilbage på scenen.

Hvor Bisse pludselig forlader scenen, går gennem publikum og helt ud af rummet med dukken hængende over skulderen. Helt uden at sige et ord.

Hvor vi pludselig står til techno-fest i et mørkt rum, der kun er oplyst af glow sticks, da hovedpersonen brat dukker op på scenen igen. Det er forvirrende og medrivende. Grinagtigt og seriøst. Næsten ikke til at tro.

Det er en fuldstændig sindssyg oplevelse at være til halbal med Bisse. Det er poetisk, proletarisk og perfekt. Hvad der startede med countryvibes, slutter med Bisse-vibes. En euforisk technofest under byens brosten. En hemmelig klub i en hemmelig verden. I Bisses verden. En helhedsoplevelse til alle sanser helt ud over alle grænser.

Det handler om at hylde livet, hylde det uforudsete, det uperfekte, det planlagte, det smukke og det banale. På samme måde som aftenens sidste sang ”Seks Hjerter” gør det. En perfekt sløjfe på en aften fuld af stimuli og uforudsete oplevelser.

For at citere den mageløse musiker: ”Det handler ikke længere om Bisse. Det handler om universet. Hvordan vi alle forener os i ballet som de baldrede, balstyriske ballemusikere, vi alle er.”

Seks hjerter til livet – og seks stjerner til Bisse.

LÆS OGSÅ: Bisse tager på halbal-turné med nyt album


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA