x
Rocqawali: Kalam

Rocqawali
Kalam

Højst usædvanlig, original crossover

GAFFA

Album /
Udgivelse D. 24.01.2020
Anmeldt af
Ivan Rod

Rocqawali er noget så sjældent som et dansk/pakistansk rockband, der har hentet inspiration i en 800 år gammel, musikalsk sufi-tradition kaldet qawwali. Bandet, der består af forsanger Ejaz Sher Ali, guitarist Jonas Stampe, guitarist Tin Soheili og trommeslager Stephan Grabowski, har simpelthen bygget bro hen over århundreder og hen over nogle betydelige kulturelle og geografiske afstande, og ud af det er der kommet en fascinerende kombination af en traditionel pakistansk form for sang og musik og en tung, men moderne form for vesteuropæisk rock.

Begrebet ”Kalam” er urdu for ”udtryk” eller ”ord” og anvendes ofte om sufi-poesi, og vel er der et typisk romantisk/nostalgisk islæt over de poetiske tekster (som alle er på urdu), men musikken – der for størstedelens vedkommende er optaget live i studiet i ét take og uden de store overdubs – er lige på, rå og hård, meget takket være Jonas Stampe (også kendt som Snöleoparden). Det var ham, der i sin tid søgte tilbage til sin pakistanske rødder og ham, der mødte traditionen og nogle af dens betvingere – Meher Ali & Sher Ali – og siden etablerede samarbejdet med deres søn, Ejaz Sher Ali.

Brobygningen er forfriskende, respekten for traditionen/den pakistanske rite måske nok lidt for dominerende, men resultatet ikke desto mindre fascinerende, levende, vitalt. Kombinationen af de hårde guitarriffs, den rytmiske trommen og den (i vesteuropæisk optik) næsten absurde ”klagesang” er simpelthen ikke til at stå for. Normalt ville jeg anse ”klagesangen” for uforenelig med maskulin rock, men jeg må samtidig lade de fire herrer i Rocqawali, at de på naturlig vis formår at forene de to størrelser i et nyt, originalt udtryk.

Hvordan udtrykket vil blive modtaget i Pakistan, kunne jeg godt tænke mig at blive opdateret om. I Danmark vil det givet blev anset for sært eller underfundigt. Men Jonas Stampe skal have respekt for sit mod til at bane nye veje – selv om jeg mener, han lader traditionen være for dominerende. Han skal have cadeau for at være innovativ.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA