x
Neil Young: Return to Greendale de Luxe edition (2 lp, 2 cd, BluRay, dvd)

Neil Young
Return to Greendale de Luxe edition (2 lp, 2 cd, BluRay, dvd)

Neil Young-arkivudgivelse: Et stadig aktuelt amerikansk mini-portræt

GAFFA

Album / Warner / Reprise
Udgivelse D. 20.11.2020
Anmeldt af
Henrik Friis

Mens Neil Young-fans må vente på, at 2. kapitel af canadierens store Archive-bokse først sendes ud i almindelig handel til marts, fortsætter hans Performance Series til gengæld med en genvisit til Greendale – den fiktive californiske kystby, han lavede et rockskuespil om i 2003 på cd, tur og film.

Her får vi historien en gang til - i en liveoptagelse fra samme år i fødebyen Toronto: Med Crazy Horse, mimende familie/venner som skuespillere og kor plus klip fra den samtidige Greendale-film giver Young her karaktererne og skæbnerne mere krop, end studiealbummet i sin tid formåede. I en historie, som stadig fungerer som et lille amerikansk samtidsportræt.

De lange kapitler om familien Green – gerne over 10 minutter og med drug-relateret politidrab, hysteriske massemedier, hjertestop, korruption og klimakamp blandt emnerne – er egentlig mest i familie med folk-traditionens endeløse fortællinger, og står sig måske ikke enkeltvis. Kritikere vil også hævde, at aktiviteterne i filmen til tider virker noget amatør-teater-prægede. Men samlet som een historie og med Crazy Horses typiske spartanske, tunge bluesrock-arrangementer som bund er man aldrig i tvivl om, at det her ér hjerteblod fra Young. Kræfterne i den vildt overstyrede tordenguitar er medrivende som altid. Det samme gælder den skønne distortion-mundharpe, og den inderlige sang.

Perlen i det hele er dog akustisk: ”Bandits”, hvor den skramlende e-streng på guitaren er som en overstyret drone hele vejen gennem den mørke, hudløse sang om tro og håb på noget bedre – selv når det er kulsort. En 6:33 minutter bevægende stjernestund.

Med både cd, vinyl og BluRay-udgave af koncerten og dvd med øvesessions før turen synes kapitlet måske afdækket godt og vel? Nej: Youngs skønne, men sjældne, soloakustiske udgave af Greendale-musikken optaget i Irland må man – desværre – stadig lede efter andre steder.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA