x
Halvanden time på stilsikker vej

Nikolaj Nørlund, Studenterhuset, Aalborg

Halvanden time på stilsikker vej

Anmeldt af Esben Suurballe Christensen | GAFFA

Arkivfoto

Der er et eller andet med Nikolaj Nørlunds musik, når det er bedst, der er lyden af Benn Q. Holms roman Hafnia Punk, aftenland i et frit romantisk vest-Berlin, Weekendavisens litteratursektion og så 12.000 kilometer på ujævn vej. Denne insisterende puls af traditionel sangskrivning, post-punk, electronica og så et tekstunivers, der er forbilledligt stilsikkert, poetisk, drømmende og vedkommende. Han er alle sine inspirationskilder og mere til.

Man ville ønske, sådan en torsdag aften, at flere end det skuffende antal 80 mennesker i Aalborg midtby fik både ører og øjne op for det. For det fortjener musikken ved Gud. Det positive var, at majoriteten var yngre end denne anmelder. Der er håb endnu. Trods alt. 

Nørlund og et ualmindeligt velspillende band, hvor især Anders ”AC” Christensens strålede med en bas, der skød en dyb og varierende bund af sted, lod sig nu ikke synderligt mærke af det. Selvom de lige skulle tunes ind på hinanden i koncertens start. Det var (for) højt, skødeløst charmerende, fastholdende og ualmindeligt godt.

Sætlisten var en godt sammensat slikpose af sange fra Nørlunds seneste album Hverdag i Paradis, hvor især titelnummeret og ”Gangsterøjne” sad lige i skabet, og så det omfangsrige bagkatalog. Dartskivens bull's eye blev da også ramt flere gange med overbevisende udgaver af ”12.000 km” (Det naturlige, 2014), ”Verdens eneste mulighed” (Strunge-fortolkningsalbummet Navnløs, 1996) og ”Skyggevals” (Det naturlige, 2014). Det var i koncertens anden halvleg, at vi for alvor transcenderede tid, sted og bevidsthed. Det var til tider rasende. Rasende smukt. Som sangen går ("Under fremmed flag" fra Tid og sted fra 2009, red.).

På scenen har Nørlund denne ældre velklædte gentle- og statsmandsagtige aura over sig. Især som tiden er gået. Det har sin charme og sit skæve smil. En storsnakkende og festsamlende frontmand bliver han aldrig og godt det samme. For det er musikken og teksterne, der er epicenteret. Godt han endelig kom ud. I andre skulle tage at gøre det, når muligheden opstår. Belønningen venter.

Nikolaj Nørlund spillede:

Gangsterøjne

Smuk Mand

Jeg Tror Jeg Så Dig

Resume

Den Bløde Milde Nat

Ridset i Panden

Sonia

12 Buketter

12.000 km

Verdens Eneste Mulighed

Skyggevals

Tid & Sted

Den Første

De Tilfældige

Ugræs

Respekt

Hverdag i Paradis

Encore:

Hey Krysantemum

Under Fremmed Flag

 

Nørlunds turné fortsætter til følgende byer:

Kolding, onsdag 15. september, Godset, billetter
København, torsdag 16. september, Pumpehuset, billetter

Hinnerup Kulturhus, fredag 17. september
Odense, lørdag 18. september, Nashville Nights
Aarhus, torsdag 23. september, Voxhall, billetter
Thisted, fredag 24. september, Plantagehuset, billetter
Svendborg, lørdag 25 september, Harders, billetter

Uge 43-46, Nørlund i Huset se her.

  

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA