x
Nephew : Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Nephew , Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Nephew : Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Anmeldt af Erik Barkman | GAFFA

Nephews lørdagskoncert på Skanderborg Festival nærmer sig sin afslutning, og frontmand Simon Kvamm er klar med dommen.

- Vi har sprængt skalaen! bekendtgør han med klædelig ubeskedenhed.

Skalaen går til orientering fra 1 til 10. I løbet af aftenen har Kvamm nidkært ført regnskab over publikumstilfredsheden – fra ”et flot seks-tal” først på koncerten til maksimum-karakter hen imod slutningen.
                           
Den sprængte skala er kulminationen på næsten to timers imponerende koncertunderholdning. Med visuals i millionklassen, dramatisk lyssætning, høj og fuldfed lyd og hele tre gæstesolister. Det er svært at få øje på, hvordan Skanderborg-publikummet skulle kunne få mere for pengene denne lørdag aften.

Med hvid skjorte og semi-monopol på mikrofon og spotlys er Simon Kvamm koncertens ubestridte midtpunkt. Den paradoksale frontfigur – lige dele distanceret ironiker og selviscenesættende entertainer – reducerer uden videre sit sortklædte band til velspillende staffage.

Både Nephew selv og Skanderborg-konferencierne taler meget om bandets særlige forhold til Danmarks Smukkeste Festival. Ingen tvivl om, at Kvamm og kompagni giver festivalpublikummerne alt, hvad de har. Men det romantiske ideal om rockkoncerten som en fællesceremoni mellem band og publikum er ikke pejlemærket i aften.

Rollefordelingen er klar: Nephew leverer varen, publikum kvitterer. Jo større og bedre vare, jo mere hjertelig kvittering. Og bandet leverer uden tvivl omtalte vare i aften – et par highlights:

”8-6-6-0” med Peter Sommer på gæstevokal. Kvamm kalder Sommer ”Skanderborg sorte fyrste”, og fyrsten kvitterer med at udnævne sine værter til ”Danmarks største rockband”.

”En Wannabe Darth Vader” i strømlinet elektronisk udgave til dansegulvet.

”Superliga” tilsat opdaterede tekster og call-and-response med publikum (”aldrig har vi haft det så godt,” synger de glade festivalgæster igen og igen og).

Listen fortsætter, blandt andet med et mildt sagt overraskende besøg fra d’herrer Nik & Jay.

Skeptikere vil fremhæve, at Kvamm og kompagni leverer en forestilling med mere hjerne end hjerte. Men der er sandt for dyden ikke mange skeptikere blandt de tusinder af publikummer, der er mødt op for at se Nephew på Bøgescenen denne lørdag.

I det øjeblik L.O.C. indtager scenen for at levere gæstevokal på ”Hospital”, når jublen fra festivalpladsen et overstadigt jublende crescendo, der sjældent er hørt mage - selv på de kanter.

Med andre ord har ceremonimester Kvamm ret: Publikumstilfredsheden foran Bøgescenen sprænger alle rammer. Koncerten må ubetinget betegnes som en succes, også af de to-tre skeptikere, der trods Nephews inciterende og dybt imponerede performance havde håbet på en anelse mindre ironisk distance og en knivspids mere sjæl.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA