x
Claus Bohm: Totem/Nattens Engel

Claus Bohm
Totem/Nattens Engel

Claus Bohm: Totem/Nattens Engel

GAFFA

DVD / VME
Udgivelse D. 07.06.2010
Anmeldt af
Ras Bolding

Claus Bohms to film om de tidlige firseres kreative punkmiljø, Totem og Nattens Engel, har igennem flere år haft en vis kultstatus hos også yngre generationer af goths, punks og autonome, og nu samles de to film altså og genudgives på en enkelt dvd.

I filmene møder vi en række af tidens kreativt romantiske og mønsterligt lidende sjæle, hvoraf nogle siden har opnået både anerkendelse og berømmelse i den hjemlige andedam, såsom Martin Hall, Sort Sol, F. P. Jac og Michael Strunge. Det virkelig interessante ved disse film er, at vi møder disse skikkelser i deres ungdom, i en proces hvor de, så at sige, er i færd med at skabe sig selv, som kunstnere og som mennesker i al ualmindelighed.

Netop denne proces fungerer også som en fin overordnet metafor for hele punkbevægelsen (hvis bevægelse er det rette ord), for selvom selvhøjtideligheden i perioder er tykkere end eyelineren, så har vi helt tydeligt med mennesker at gøre, som ønsker at udfordre tilværelsen, at skabe et alternativ. Og det er måske en naiv ambition, når sure gamle mænd ruster op i øst og vest, men hvad kan man ellers gøre?

Bohms film tegner et fint og billedrigt portræt af en epoke og af nogle mennesker, som det er svært ikke at beundre. Også mange år senere.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA