x
Novo Mundus : Starfighters, Rytmehans, Danmarks Smukkeste Festival

Novo Mundus , Starfighters, Rytmehans, Danmarks Smukkeste Festival

Novo Mundus : Starfighters, Rytmehans, Danmarks Smukkeste Festival

Anmeldt af Ole Rosenstand Svidt | GAFFA

Årets eneste hiphop-navn til Starfighters-finalen var kollektivet Novo Mundus, som i Skanderborg stillede op med to dj's og hele syv rappere, heraf en svensker, en canadier og en i kørestol. Novo Mundus er centreret omkring dj'en og produceren Antik, som i studiet og live præsenterer en mindre folkevandring af rappere.

Uheldigvis for Novo Mundus valgte vejrguderne at markere deres tilsyneladende mishag mod gruppen ved at åbne for samtlige sluser, nærmest i det sekund, de mange hiphoppere indtog scenen. Af samme grund flygtede langt de fleste publikummer, også denne anmelder, i ly under træerne, og nærværende anmelders blok blev nærmest pulveriseret i regnen, så disse kommentarer beror udelukkende på hukommelsen - ikke de ubrugelige notater.

Desværre åbnede Novo Mundus lydmæssigt lidt rodet, med et for lavt beat og forskellige niveauer både lydniveau- og kvalitetsmæssigt de enkelte rappere imellem. Svenske Sabotage gik dog klart igennem, og han var i det hele taget den rapper, der gjorde det bedste indtryk koncerten igennem, også efter at der kom bedre styr på lyden i løbet af koncerten, selvom det aldrig blev helt godt. Hans flow var ubesværet, men hvad han egentlig rappede om, er mit svenske desværre ikke skarpt nok til at afkode. At dømme efter konferencierne Tony Scott og Sara Otte handler hele Novo Mundus' koncept om "skæve beats og skæve eksistenser", og det lyder meget rammende. Desværre bevirkede den lidt uldne lyd, at jeg heller ikke opfattede så meget af den danske rap, bortset fra følgende guldkorn: "Min mor har sagt, at man ikke må lege med maden / Men hun har heller aldrig set mig bag facaden". Den kørestolsbundne rapper rejste sig i øvrigt af og til og rappede lidt og satte sig så igen. En gimmick, jeg aldrig helt fangede idéen med.

Min anmelderkollega Hansen har rost Antiks produktioner i høje toner, men her druknede deltaljerne dog lidt i den smårodede lyd - og i regnen generelt. Ved siden af Antik stod en anden dj, som dog ikke så ud til at lave ret meget andet end at ryge, hvilket virkede lidt komisk.

Alt i alt en lidt ujævn præstation, som dog givetvis ville have været bedre, hvis ikke himmel og jord havde stået i et under det meste af koncerten. Rapperne kæmpede dog godt på scenen.

 

I Starfighters endte Novo Mundus uden for placering, men der var en Special Honours-pris til rapperen Sabotage.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA