x
Björk: Biophilia

Björk
Biophilia

Björk: Biophilia

GAFFA

Album / Universal Music
Udgivelse D. 10.10.2011
Anmeldt af
Jan Opstrup Poulsen

Islands ubestridte musikdronning går igen nye musikalske og teknologiske veje på sit syvende album. Konform og forudsigelig kan man ikke ligefrem kalde Björk, der på Biophilia er ude i et svært forklarligt koncept, der tager udgangspunkt i en kombination af musik- og naturvidenskab.

Modsat forgængeren Volta fra 2007 tager Björk en dyb indånding og går helt ned i tempo. Biophilia insisterer på at søge det enkle og næsten monotone udtryk i sin bevidste brug af gentagelsen i de små klange og skarpe beats. Den store orkestrering er væk, og det er hendes formidable vokal og den skrabede elektroniske klangflade, som står tilbage.

Men for Björk bliver gentagelsen aldrig monoton, fordi de gentagne beats og klange hele tiden er i bevægelse og skaber nye melodier. Hun arbejder benhårdt på at komme ind til kernen i de små musikstykker, der samtidig er foruroligende urolige i deres opbygning. Hos Björk er tingene aldrig helt, som de umiddelbart udstiller sig.

Hvor det kan være lidt svært helt at følge de naturvidenskabelige referencer til jordens skabelse og andre mere videnskabelige iagttagelser, så har Björk langt større held med at forme den enkelte sang i sine egne stemninger. Det gør hun som nævnt med ganske enkle virkemidler. Det kan være et klangfuldt klokkespil som i den flot vævede Virus og det bastante beat i albummets mest udfarende skæring, Mutal Core.

Biophilia er endnu en musikalsk kraftpræstation fra en af den moderne musiks mest skævt sammensatte personligheder.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA