x
Nikolaj Nørlund: Det Naturlige

Nikolaj Nørlund
Det Naturlige

Nikolaj Nørlund: Det Naturlige

GAFFA

Album / A:larm Music
Udgivelse D. 29.03.2014
Anmeldt af
Jan Opstrup Poulsen

Nikolaj Nørlund har alle dage haft en lyrisk åre i sine egne tekster siden sin solodebut i 1996 med Navnløs, der var musik til digte af Michael Strunge. Siden da har Nikolaj Nørlund samarbejdet med lyrikere i forskellige sammenhænge, men på sit syvende soloalbum Det Naturlige går han et skridt videre og har inviteret lyrikerne Peter Laugesen, Naja Marie Aidt og Bjørn Rasmussen med ind i tekstværkstedet. Samtidig er den overordnede tilgang til albummet blevet lagt sammen med filminstruktøren Martin de Thurah.

Det samlede resultat er, at Nikolaj Nørlund igen undgår at gentage sig selv og alligevel lyder helt som Nikolaj Nørlund. Projektet er undervejs en kende kunstfærdigt, men når hans prunkløse melodier falder i et med teksten, opstår der næsten sanselige oplevelser som i den let rockende Smuk Mand.

Det Naturlige er der i bogstaveligt forstand mere tale om lyrik end egentlige sangtekster, lyrik som derfor kræver sin helt egen opmærksomhed. Det bliver meget poetisk på Overtal, hvor Nikolaj Nørlund for alvor overgiver sig helt til ordene.

Musikalsk er Det Naturlige en bredt favnende udgivelse, hvor der er kommet mere krop i flere af sangene med et let poppet strejf. Nørlunds vokal står naturligvis helt fremme i lydbilledet, og som sanger overbeviser han igen med sin let forførende stemme, der ubesværet leger med ord og melodi.

Det er en svær kunst at få legesyge melodier og lyrik til at spille sammen, og her er Nikolaj Nørlund bestemt udfordret på Det Naturlige, men der er næppe andre end ham herhjemme, som ville kunne lave dette album.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA