x
Nik & Jay: Grøn Koncert, Kolding

Nik & Jay, Grøn Koncert, Kolding

Nik & Jay: Grøn Koncert, Kolding

Anmeldt af Kristoffer Veirum | GAFFA

En scene helt i hvidt lod ikke en eneste publikummer være i tvivl om, at det var Grøn Koncerts hovednavn, der lukkede ballet. Et kæmpemæssigt setup, hvor alt fra scenekasser til instrumenter var i hvidt. Hvide træer stod også på scenen, ligesom bagtæppet var et panoramisk skud af en snedækket skov.

Før Nik & Jay gik på scenen, blev der læst et eventyr op, der mest af alt handlede om, hvad det vil sige at turde hævde sig selv i et land præget af jantelov. Dermed var stemningen ligesom også sat for over en time i selskab med de to rappere – og deres gæster – som kom på scenen klædt (ganske rigtigt!) i hvidt præcis som deres band.

De var kommet for at feste, og publikum, som på forhånd havde stimlet sig sammen, forventede tydeligvis også fest. Det fik de! Nik & Jay er efterhånden godt skolet i crowd control, og de tog ingen fanger. Behændigt fortalte de, hvad de ønskede af publikum. "Klap," blev der sagt, og klappet blev der.

Et ældre hit som "Boing!" fik ny luft under vingerne i live-udgaven. Hvor drengenes kompetente backingband tidligere har givet sangene et solidt rock-makeover, var vi mere i klubben denne gang. De elektroniske dunkende tendenser fik mere frit spil i fortolkningen på materialet end førhen.

"Lækker" fik lidt mere elastik, og det virkede bestemt på publikum. Ikke langt fra mig stod en beruset kvinde. Hun rev prompte op i sin denimnederdel og brugte til stor morskab for tre fyre sin veninde som stripperstang. Vi fik hernæst konfetti, og Nik & Jay bevægede sig fra scenen op til et podium ved storskærmen, hvorfra Jay også holdt en tale om livet, poesien og kærligheden, før vi fik en indlevende udgave af "Novembervej".

Ottende nummer var "United", hvor en gravid Stine Bramsen kom på scenen klædt i sort og sang i stedet for Lisa Rowe. Efter nummeret forlod hun atter scenen, men det var ikke det sidste, vi så til hende under koncerten.

"Det er hyggeligt med kærlighed," proklamerede Jay så, før klubben tog over og Morten Breums samarbejde med de to herrer, "Domestic", pumpede hårdt ud over publikum. Et velkendt guitarriff flettede sig pludselig ind, og i næste nu stod Carpark Norths Søren Balsner og Lau Højen på scenen – også klædt kun i sort. Det var naturligvis riffet til "Transparent And Glasslike", og det blev brugt som et vellykket mash-up på Nik & Jays sang, før det dannede overgang til "You're My Fire" fra Carpark Norths seneste udspil, "Phoenix", hvorpå Nik & Jay gæster.

Herefter forlod hovedpersonerne scenen og overlod den til Carpark North. Tredje medlem, Morten Thorhauge, åbenbarede sig i midten af scenen med et sort trommesæt, og vi fik en bid af Carpark Norths duet med Stine Bramsen, som atter dukkede op, før en hæsblæsende udgave af "Save Me From Myself" vakte glæde blandt publikum. Derpå blev det Stine Bramsens tur til at stå alene på scenen. Hjulpet på vej af to korpiger og Nik & Jays backingband gav hun en lidt mere nedtonet udgave af sit singlehit, "Prototypical".

Da det var forbi, spejdede publikum forgæves efter Nik & Jay på den store scene. De to gutter havde i mellemtiden sneget sig ned bag mængden og dukkede op på et tårn ved mixerpulten, hvor de kastede sig ud i "Fest" – også lavet med Morten Breum. Det virkede utrolig godt, at de to populære fyre pludselig var så tæt på deres publikum, og det fik festen helt op i gear. Efterfølgende blev både Nik og Jay eskorteret gennem menneskemylderet af store vagter. Sikke en stjernestatus!

"Mod Solnedgangen" fulgte i en forrygende udgave, og Nik & Jay forlod igen scenen, denne gang mens bandet spillede videre. Jay kom dog hurtigt ud igen og fik sat endnu mere tryk på stemningen med en anekdote om, hvor længe han og Nik har været i branchen. En glimrende indledning til "Hot!", som straks satte gang i fællesdansen på marken.

Seancen sluttede efter over en times spilletid med den eftertænksomme "Forstadsdrømme", før rødstrimlet konfetti regnede ned over publikum, og bandet fik lov at give et sidste nøk med larmende guitarsolo.

Det var et lige på og professionelt sceneshow, hvor klubben styrede festen, men der stadig var overskud til at lade gæsterne få taletid i centrum. Det var med andre ord en fest – nok også fordi, at Nik & Jay har bagkataloget til at starte den op.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA