Albumanmeldelse

Afel Bocoum & Alkibar: Niger

Niger - Afel Bocoum & Alkibar

Afel Bocoum & Alkibar

Niger

Lækkert flow fra Mali-veteran

Da Damon Albarn i sin tid skulle lave sin plade Mali Music, var det med Afel Bocoum, at han skabte projektet. Bocoum havde allerede markeret sig med et sublimt album på kultplademærket World Circuit, hvilket var en naturlig følge af, at han i en årrække havde været andenguitarist i den populære afdøde bluesmand, Ali Farka Tourés orkester. Nu var det tid til, at næste generation trådte ud af skyggen

Afel er en beskeden mand, hvilket alle ved, når de har mødt ham. Han har bare ikke travlt, men hans plader besidder en aldeles ukunstlet kvalitet, det er simpel musik fra byen ved floden, som holder længe efter, at de fleste andre plader har passeret langt over seneste udløbsdato. Han første plade var en pragtfuld udflugt i den righoldige musikalske kultur omkring ham, helt modsat læremesteren, som altid var med på den værste.

Siden var han med i projektet med Albarn, men har mest koncentreret sig om et fast job hjemme ved den elskede flod. Men som det fremgår, får han også tid til at spille, og denne plade, som kom på det belgiske Contre-Jour for et par år siden, men først er i dansk distribution nu, er et eksempel på, at Afel Bocoum bestemt ikke har tabt grebet. Stadig samme lyse bluesstemme, og de mange snurrige guitarer, som vi forventer. Sangene har masser af politisk bid, og så er der den herlige ndjarka-violin oppe i toppen på det meste, som for alvor skaber stemningen, som dens ene streng vrider og drejer rundt om Bocoums stemme. Og dertil kommer den vanlige 6/8-rytme spillet med stikker på en kalabas. Business as usual i Niafunké.

Pladen kom til mig som en åbenbaring på Womex-messen i Sevilla. Det er musik, man sætter på igen og igen. Stærkt vanedannende musik fra en flod, der har passeret flere sublime musikere end de fleste andre.

VIL DU LÆSE VIDERE?

Bliv medlem og få fuld adgang til alt indhold på Gaffa.dk

Få første måned for 1 kr. — Herefter kun 29 kr./md.

  • Fuld adgang til alt indhold på gaffa.dk
  • Mulighed for at fravælge annoncer på gaffa.dk
  • Rabat på billetter til udvalgte koncerter og festivaler
  • Adgang til GAFFAs magasinarkiv med over 500 magasiner - Danmarks musikhistorie

Opret din profil


    Allerede GAFFA+ medlem