Koncertanmeldelse

Den kroniske ungdom

Kalaset

Posten, Odense

Dit nye yndlingsband farvelægger sortsynet.

Arkivfoto

21:01 entrerer det fem personer stærke band til et jubelbrøl på Postens største scene. Et fantastisk uudgivet track pumper med stortromme og insisterende sexet basgang fra Henrik Skovs Fender Precision. Trommeslager Jakob Rønn leverer bastant tempo, der dunker igennem i salen. Man får i perioder nærmest et slagtøjstilfælde. Samtlige four-on-the-floor sekvenser er to-die-for.

Dét her er noget lørdags-folket på Fyn har glædet sig ufatteligt meget til. Kvintetten er arkitekterne bag hittet “Riv i mit hår” og det fremragende debutalbum Grib mig hvis jeg falder. Udover dette er Kalaset, kære læser, også dit kommende nye yndlingsband.


Oprindeligt fra Middelfart og nu som kollektiv i Skanderborg. Eller rettere. Det er fortid. “Hvordan er man et band, der har boet sammen, som ikke længere skal bo sammen,” lyder det med autoritær røst fra vokalist og guitarist Morten Holm Ørsager under Sidsel Dues Nord Lead-synth.

Almengyldigt nybyggeri
Det fem personer stærke orkester Kalaset medbringer på denne forårsturne et simpelt, men i allerhøjeste grad effektivt LED-setup. Instrumentplateauerne og scenevæggen er linet op med lys-elementer. Det har vinduer. Der er et tag. Det ligner et hus. Men det er mere end blot dét. Det er et hjem. “Det her er et hjem, vi inviterer folk med ind i.” Et rum med samtlige nuancer fra følelsespaletten med historier om sjæle i frit fald.

“Vi uendelige” laver tidligt æselsparket på centralenervesystemet. “Kaos kan være smukt” får gulvet til at give gedigne rystelser fra subwoofer og fælleshop på modhagekrogs-refræne. “Grib mig hvis jeg falder” går ned i tempo. Alligevel, ikke blot fastholdes, men strammes grebet om salen på denne duet mellem Due og Ørsager.


“Det gyser i mig” suger ungdommelig energi direkte fra ungdommens fontæne under strobefrekvens-fest. Posten forvandles til en dagdrømmer-beverding med total indlevelse fra samtlige gæster i lokalet.

“Sprængfarlig kanon” detonerer fællessang. Det er C-4-eufori under fuld smadder fra Anders Mygind på rød Jazzmaster. Indlevende call-response-teknik lykkes glimrende på diktat af Ørsager med højlydt fællesskrål.

Den akutte uskyld
Kalaset spiller sange med vokseværk. De taler ind i det almengyldige. Det er musik om ungdom, der appellerer til alle generationer.


Det burde være svært ikke at læse både Salinger, Rifbjerg og Panduro ind i de über-lækre sangtekster. Coming of age bliver ikke meget bedre. Det er Weltschmerz, man gerne vil svælge i. Den har næsten lige så rund en klang som Due og Ørsagers harmoniske dybde på eksempelvis “Grib mig hvis jeg falder”.

“Gennemsku mig nu” er første skud på en hitsikker ekstranummersekvens. Sten-i-skoen-tekst, der gør lytteren tåget-i-låget. Det er højtflyvende med studentikos autenticitet og respektindgydende autoritet. Dagdrømmer-pop på en receptløs lykkerus. Kalaset formidler melankoli som et lykketræf med synth-delight og koloreret sortsind.

På “Riv i mit hår” afsluttes den uundgåelige folkefest denne uge. Publikums a cappella lukker.


Igennem tres højintense minutter er spillestedet Posten blevet to hundrede gange større i areal. Dét dér. Det er musik, der kan få et halvt hundrede tusinde mennesker til at hoppe i takt og rammes af dagen-derpå hæshed.

Kalaset har bygget et hus. Et hjem. Alle er inviteret. Du får din nøgle på en række adresser rundt om kongeriget i dette forår.

Kalaset inviterer indenfor i det mobile kollektiv d. 23 marts på Train og d. 24. i et udsolgt Vega. Housewarmingen afsluttes med datoer i Brøndby, Rønne og Båring.


Kalaset sætliste:
Uudgivet track (Tag mig som jeg er)
Uudgivet track (Vildt store sko på)
Du blomstrer
Vi uendelige
Kaos kan være smukt
Grib mig hvis jeg falder
Skuffende stjerneskud
Det gyser i mig
Sprængfarlig kanon
Ny sang søndag
Encore:
Lad der være et øjeblik
Gennemsku mig nu
Riv i mit hår

Forbehold for titelfejl i uudgivede tracks.

Kalaset lineup:
Morten Holm Ørsager - Vokal & guitar
Sidsel Due - Keys, kor & vokal
Jakob Rønn - Trommer
Anders Mygind - Guitar
Henrik Skov - Bas


ANNONCE