Biodiversitet - discount med holdning

Biodiversitet er helt afgørende for den globale økobalance, og den er truet på grund af moderne produktion, salg og distribution af dagligvarer. I samarbejde med blandt andet Dansk Naturfredningsforening sætter REMA 1000 særligt fokus på dette område. Dette indbefatter opførelse af REMA 1000 i Horsens, hvor 80.000 kvadratmeter jord bliver brugt til at sikre biodiversiteten.

Indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000, Anders René Jensen, har i 15 år stået i front for discountkædens ambitiøse strategi om at fremme den grønne omstilling. Det gælder såvel i forhold til REMA 1000s mange butikker som i samarbejde med en række eksterne aktører. Klima, miljø og bæredygtighed er centrale nøgleord i REMA 1000s grundlæggende koncept, ”discount med holdning”.

I denne optik må man uundgåeligt forholde sig til biodiversitet. Vi fik en snak med Anders René Jensen om problematikken som helhed samt hvilken strategi, REMA 1000 anlægger for at fremme biodiversitet i alle led fra produktion over logistik til konsum. 

– Biodiversitet er helt afgørende for at sikre klodens økosystemer og en central del af Paris-aftalen i forhold til at nedbringe såvel CO2-udledning som globale temperaturstigninger. Det kan lyde fjernt og diffust, men er også meget håndgribeligt og konkret. Hvis bier, insekter og sommerfugle forsvinder, står vi over for et kæmpe problem. Bier bestøver blomster, buske og træer. Var det ikke tilfældet, havde vi ikke de naturlige rammer for frugtplantager, gartnerier og så videre. Da mange lavbundsområder er væk, er disse arter truede. Helt lavpraktisk vil mange bilister sikkert huske, at man tidligere skulle vaske forruden ren for døde insekter efter en tur til Tyskland eller på motorvejen. Det skal man ikke på samme måde i dag, der er langt færre insekter, og det er et kæmpe problem.

gallery_large

Foto: Danmarks Naturfredningsforening

Slip haven fri og byg insekthoteller
REMA 1000 har indgået et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening i forhold til at styrke biodiversiteten i Danmark. Det kan den enkelte forbruger blandt andet mærke ved, at REMA 1000 udbyder et sortiment af haveplanter, der er ekstra gode for biodiversiteten – især til gavn for vilde bier og sommerfugle. Alt sammen produkter fra naturen, der vil kunne gøre en positiv forskel i haven eller altankassen. Sortimentet er løbende under udvikling, og i de enkelte butikker vil man finde planter, som er anbefalet af Danmarks Naturfredningsforening. Bier er som nævnt helt centrale i forhold til at sikre biodiversitet, og en række typer af planter fungerer reelt som insekthoteller, fortæller Anders René Jensen.

– Stauder, buske og en række planter giver særlig næring til insekter og giver også plads til, at de kan overvintre. Det gælder såvel i de åbne haver og altankasser som i gartnerier og drivhuse. Vi udbyder en række planter, der kan fungere som insekthoteller og sælger særlige frøblandinger, som fremmer biodiversitet.

Til hjælp, gavn og inspiration kan man også deltage i projektet ”Slip haven fri”, hvor Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000 hjælper kunderne med at gøre de danske haver mere vilde. Tilmelder man sig, får man gratis vejledning til omlægning af sin have og en sticker til postkassen.  I skrivende stund er tæt på 10.000 danske haver tilmeldt ordningen, hvor man også udregner kommunernes ”naturscore”.  Gribskov i Nordsjælland har indtaget en foreløbig 1. plads. 

– Hver kvadratmeter og hvert et naturelement tæller, når vi slipper haverne fri i Danmark, som Anders René Jensen udtrykker det.

gallery_large

Foto: Danmarks Naturfredningsforening

Reitan Parken – sommerfuglepartner 
Som Danmarks Naturfredningsforenings første såkaldte Sommerfuglepartner har REMA 1000 forpligtet sig til at omlægge 80.000 kvadratmeter af området ved kædens kommende centrallager Reitan Parken nær Horsens. Dette til gavn for sommerfugle og andre insekter. Anders René Jensen fortæller:

– Det vedrører et kæmpe område på en mark ved Horsens. Det bliver et område dækket af blomsterenge, vild natur, skov, høje og lave buske, fuglekirsebær, hassel, slåen, hyld, rødgran og fjeldribs. Det bliver også et sted, hvor man kan gå tur og få en masse information om natur og biodiversitet. I samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og Horsens kommune har vi skabt et 100 procent biodiverst område. Projektet kan også vise andre, at man kan skabe store ting sammen. I dette tilfælde en kommune, en NGO, flere grundejerforeninger og en discountkæde.

Soja og palmeolie - aktuel udvinding truer biodiversiteten
To af de helt store syndere i forhold til reducering af global biodiversitet er udvinding og produktion af palmeolie og soja. Begge produkter indgår i adskillige former og produkter fra personlig pleje over fødevarer til dyrefoder. REMA 1000 er opmærksom på problematikken og har indgået flere strategiske partnerskaber for at fremme en ansvarlig anvendelse. Palmeolie er den primære årsag til, at den frodige regnskov bliver fældet, og det udløser store mængder COi atmosfæren, da det har været oplagret i træer og jordbunden i tusinder af år. Når regnskoven omdannes til palmeolieplantage, mister både dyr og planter deres levested. Store arealer forsvinder hvert år for at give plads til dagligvareproduktion. Soja har et højt proteinindhold og har høj anvendelse per areal og er særdeles effektiv som dyrefoder i landbrug. Men store skovrydninger og et højt forbrug af pesticider i produktionen er med til at svække biodiversitet og klima, ikke mindst i Argentina og andre sydamerikanske lande. 

Gunhild Nørgaard, chef for egne mærkevarer i REMA 1000, uddyber problematikken, og hvad REMA 1000 gør for at handle ansvarligt i forhold til samme. 

– Palmeolie indgår i produktion af hundredvis af mad- og dagligvarer fra shampoo og sæbe til stearinlys, chokolade og færdigretter. Problemet er ikke så meget palmeolie og soja i sig selv, men den massive rydning af skovarealer og regnskov, som udvinding af samme foregår under. Vi støtter op om ansvarlig produktion på et effektivt grundlag. Vi indgår i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, som er faciliteret af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH). Vi er medlem Dansk Alliance for Ansvarlig Planteolie samt Roundtable on Sustainable Palm Oil (RPSO) og har i flere år samarbejdet med Verdensnaturfonden (WFF). Herigennem stiller vi tilsammen krav til ansvarlig produktion og udvinding af såvel palmeolie som soja. Det er helt nødvendigt, at dette arbejde er internationalt forankret. Palmeolie indgår direkte i produkter, man finder på hylderne, hvor soja har en mere kompliceret værdikæde. Soja er mere indirekte og indgår i høj grad som foder til dyr, hvilket gør det sværere at gennemskue og håndtere som butikskæde og detailhandel. Vi er Ikke langt nok på rejsen i forhold til ansvarlig produktion i alle led, men arbejder for løbende fremgang.  Vi har ambitiøse målsætninger på området i forhold til en ansvarlig rejse, som alle landets 360 butikker skal leve op til i 2025.

gallery_large

Certificeret palmeolie findes i alle REMS 1000s egne mærkevarer

______________________________________

ANSVARLIG PALMEOLIE OG SOJA

– Via blandt andet Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) har REMA 1000 forpligtet sig til at lave en handlingsplan på området for palmeolie og soja. Kæden stiller krav til leverandører om at direkte som indirekte soja i fødevarer i REMA 1000s egne mærkevarer skal være verificeret afskovningsfrit eller tredjepartscertificeret.

– I 2011 gik REMA 1000 sammen med Verdensnaturfonden (WWF) forrest og lancerede som første danske detailkæde en målsætning om kun at anvende RSPO-certificeret, bæredygtig planteolie. I dag indgår kun certificeret palmeolie i REMA 1000s mærkevarer.

BIODIVERSITET

– Biodiversitet er et udtryk for mangfoldighed i plante- og dyreliv. Der er ikke fokus på det enkelte dyre- eller planteliv, men på det samlede billede. En høj grad af biodiversitet betyder en høj sammensætning af arter og liv, mens en lav grad af biodiversitet betyder en lav sammensætning af forskellige arter og liv.

– Biodiversitet er dokumenteret på kraftigt tilbagetog. I Danmark uddør gradvist flere dyre- og plantearter. Som mennesker er vi af afhængige af en mangfoldig natur. Når planter fjernes, fjernes føde til insekterne, som fører til lavere bestøvning af nye planter. En nedadgående spiral, da sommerfugle og biers evner til at bestøve planter er et livsgrundlag for os.

ANNONCE