Jonas valgte uddannelse for at få større frihed og flere kort på hånden

Jonas sagde fuldtidsjobbet op og flyttede til Aarhus for at læse videre til maskinmester og få flere muligheder i fremtiden.

Jonas Kolls Mortensen er en 24-årig koldingenser, der nyder studielivet som maskinmesterstuderende Aarhus, hvor han kan dyrke sin interesse for teknik, leve ungdomslivet til fulde og sigte efter en karriere, hvor han nærmest selv vælger, hvordan den skal forme sig.

– Jeg vil gerne tjene en god løn og få et godt job. Men det vigtigste er friheden. Friheden til selv at vælge, hvad jeg gerne vil lave, og ikke mindst hvad min tid skal gå med.

Jonas er aktiv og bruger meget af sin fritid på at sejle, køre cross og stå på ski, og for ham er det ikke målet i sig selv med en 80 timers arbejdsuge.

– Jeg kan godt lide hygge, alting skal ikke gå op i arbejde, der skal også være plads til mine personlige interesser og de nære relationer. Og som færdiguddannet maskinmester kan jeg langt hen ad vejen selv bestemme, hvordan min tilværelse skal se ud, og det er en fed følelse.

Jagten på det gode job

Jonas har altid haft teknik og håndværk tæt på. Hans far har egen smedevirksomhed og hans bror er tømrer, hvorfor det et eller andet sted altid har ligget kortene, at Jonas skulle gå en teknisk vej i uddannelsessystemet.

– Da jeg gik ud af folkeskolen, var det store spørgsmål, om jeg skulle starte på gymnasiet eller tage en erhvervsuddannelse. Jeg fulgte mine interesser og valgte industrielektrikeruddannelsen, fortæller Jonas om sit uddannelsesvalg.

Erhvervsuddannelsen som industrielektriker var dog blot et stop på vejen. Planen på den lange bane var at få et job med større ledelsesansvar, og i den forbindelse opdagede Jonas, at maskinmesteruddannelsen både kunne give adgang til lederstillinger og mange forskellige jobmuligheder.

– Jeg var ansat som industrielektriker i ni måneder, og det var et fedt job, men jeg vidste samtidig også, at jeg på et tidspunkt ville læse videre for at kunne få et job med mere ansvar. Det er vigtigt for mig med variation i mit arbejde, hvor jeg både udfører opgaver rent fysisk og koordinerer og leder projekter.

Vejen til god energi

De fleste maskinmestre arbejder i dag med energi og energioptimering, og mange af dem er teknisk ledere, der sætter skub på den grønne omstilling ude i virksomhederne. Netop grøn energi og omstilling er et felt, Jonas har fået øjnene op for her halvandet år før, han er færdig med uddannelsen.

– Energi har fyldt mere, end jeg troede, og det er virkelig spændende. Jeg var ikke klar over, at energioptimering fylder så meget, og det er noget, der er en mulig karrierevej for mig. Fjernvarme og vindmøller er for eksempel to områder, der kunne være spændende at arbejde i efter uddannelsen.

Driftschef nævnes som en mulig jobtitel, hvor ansvaret for at drive og udvikle produktionen og have en håndfuld medarbejdere under sig er en stor del af jobbet.

– Det er spændende, hvordan man kan få produktionen til at køre hele tiden og optimere anlægget, så det kører mest effektivt, både økonomisk og energimæssigt. Og ikke mindst at tænke i nye løsninger og sætte retningen for, hvad der skal gøres.

Men jobvejen er ikke endelig fastlagt, og det har sine store fordele. For Jonas kan med maskinmesteruddannelsens brede faglighed åbne rigtig mange forskellige døre, og det giver en vis form for tilfredsstillelse.

– Det er en virkelig bred uddannelse, og det giver mig muligheden for selv at vælge, hvilken vej jeg vil gå, og det giver mig mulighed for at vælge de ting i tilværelsen, der betyder noget for mig.

Besøg Aarhus Maskinmesterskole her: www.aams.dk

ANNONCE