Sara Rahmeh: Jeg har skrevet Betonhjerter til dem, der aldrig har følt sig set i en dansk roman

Interview med Sara Rahmeh

Hvad fik dig til at skrive Betonhjerter?

Jeg har altid skrevet. Det startede med dagbøger, fra jeg var 9 år gammel. For et par år siden fandt jeg dem frem og begyndte at genlæse dem, og det endte med, at jeg sad og græd og grinede over episoder i Tåstrupgård, hvor jeg voksede på. Det gav mig lyst til at skrive en roman om mit første hjem, fordi det sjældent er den slags hjem, vi læser om i Danmark. Medmindre det er i på forsiden af avisen med en sensationsskabende overskrift, der skaber splid.

Hvordan vil du selv kort beskrive bogen?

Betonhjerter er min ode til Vestegnen, en slags Vangede billeder med ekstra chili. En roman om at blive voksen på godt og ondt. Et menneskegalleri af historier, jeg synes fortjener sin plads i dansk litteratur.

Hvem er den skrevet til?

Jeg har skrevet Betonhjerter til dem der aldrig har følt sig set i en dansk roman. Jeg håber, at de kan se lidt af sig selv i min historie. Mest af alt har jeg skrevet den til mig selv, for fuck hvor har jeg læst mange bøger om mennesker, jeg ikke kan spejle mig i. Jeg har skrevet den, fordi jeg er stolt af min opvækst, på trods af at omverdenen har kastet fordomme efter mig gennem mit liv. Dem har jeg sluppet mens jeg skrev bogen. Jeg er stolt af min opvækst og mit hjem og de mennesker jeg har mødt på min vej, har gjort så stort indtryk på mig at resultatet blev en bog.

Hvad er dit eget forhold til Blokken?

Blokken er inspireret af min opvækst i Taastrupgård. Blokken i bogen er nok mere et fiktivt sted, men historierne om sammenholdet mellem naboerne, sladdertanterne, der scanner dig fra top til tå, og sammensmeltningen af kulturer kommer fra mine minder og dagbøger.  Hvordan har det været for dig at vokse op med to kulturer? To kulturer er bedre end én. Jeg er stolt af begge og kan tage pis på begge, og begge har skuffet mig og gjort mig glad. Det bedste, jeg ved fra arabisk kultur, er sammenholdet og den måde familien bliver værdsat. Det jeg elsker ved dansk kultur, er, at man taler om tingene. Også de ting, der gør ondt. Og selvfølgelig sovs… masser af sovs. På alt.

Køb den her

Om Betonhjerter 
"Betonhjerter er en moderne udgave af Tove Ditlevsens Barndommens Gade" – Jyllands-Posten ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Yasmin bor på Blokken.

Mellem Bazaaren, legepladsen, vandpibecafeen og vægge af beton. Blokken er fyldt med menneskeskæbner, poesi og historier, der venter på at blive fortalt. Hvis du spørger Yasmin, fortæller hun dig sandheden om det sted, hun er vokset op. Om Abdulrahman, der engang hed Rasmus, Namaste Niels og Tania med i. Om Malik med de brune øjne, halal-tanterne og måske historien om sin mama.

Betonhjerter er fortællingen om et overset sted. En kærlig og humoristisk ode til dem, samfundet ikke forstår, og dem, der skal ranke skuldrene og forsvare det, de kommer af.

Hør Sara Rahmeh læse op fra Betonhjerter HER

Eller læs et gratis uddrag HER

Betonhjerter er udkommet på Alpha Forlag 12. maj 2023. Læs mere på alphaforlag.dk

ANNONCE