x

60 år i dag: 15 finurlige facts om fødselaren Falch

60 år i dag: 15 finurlige facts om fødselaren Falch

I dag, fredag den 16. september, fylder den folkekære sanger, guitarist, skuespiller og forfatter Michael Falch 60 år. I den anledning har vi her samlet 15 facts om manden, der nu er aktuel som den ene halvdel af duoen KrebsFalch, men som også er på vej med nyt soloalbum.

 

1. Michael Ehlert Falch er født den 16. september 1956 i Køge, men flyttede i 1970 til Tønder.

2. Samme år, i 1970, dannede han sammen med bysvennen Christian Arendt bandet Ahasverus.

3. I 1976 flyttede Michael Falch til København for at studere dansk på universitetet. Han tog orlov lige før sit speciale og vendte aldrig tilbage.

4. Sideløbende dannede Falch bandet Malurt sammen med Tønder-vennen Christian Arendt og Peter Mors.

5. Malurt slog for alvor igennem på den danske musikscene med deres andet album "Vindueskigger" fra 1981, hvor specielt hittet "Superlove" har sat sit aftryk. I selv samme år spillede Malurt med Bruce Springsteen som gæst i Forum i København. Læs Michael Falchs egen fortælling om koncerten her.

Malurt har været aktive on/off gennem flere perioder, og siden 1994 har bandet, med deres egne ord, været "langtidsparkeret". De dukkede dog op i 2005 på 25-årsdagen for debuten tilbage i 1980. 

6. Michael Falch sprang ud som solist i 1984 og udgav sit selvbetitlede debutalbum i ’85.

7. Baggrunden for satsningen som solist skal findes i, at Falch efter havde Malurt-tiden en masse sange, som ikke passede ind i den Springsteen-inspirerede stil, som var gennemtrængende for bandet, og dermed så han chancen for at skabe noget i eget navn.

8. Falch havde virkelig fundet sig til rette som solist, og efterfølgerne til debuten kom derfor som perler på en snor i henholdsvis ’86, ’87, ’89 og ’90. Michael Falch har indtil videre udgivet 12 soloalbum, og 11. november i år udkommer nummer 13, "Pludselig alting samtidig". 

9. Michael Falch har udgivet tre dagbøger, hvor han detaljeret beskriver sin musikalske og personlige færden. Debuten "Helligdage" udkom i 2000, mens efterfølgeren "Hjemve" kom to år senere i 2002. Den tredje bog "Trækruter" udkom i 2011. Alle tre bøger er slået sammen og findes nu under titlen "Dagen & Vejen & Fuglene" udgivet af Gyldendal. 

10. I anden bog "Hjemve" beskriver Falch fra dag til dag sin tilstand i svære eksistentielle refleksioner, der mundede ud i, at han trak sig ud af musikbranchen på såkaldt "ubestemt tid". I bogen skriver han sig helt frem til det nulpunkt, hvor alvorlig stress, ægteskabelige problemer, søvnproblemer og et tiltagende drikkeri definitivt havde ædt sig ind på ham. Falch var klar over, at han blev nødt til at ændre livsstil, og i 2002 tog han på afvænning for pille- og alkoholmisbrug. Han var indlagt på Tjele i Nordjylland. I 2005 var Falch tilbage på landevejen og spillede på en række mindre og intime steder.

11. I ’06 kom det stærke og personlige comeback-album "Falder du nu", som fik fire stjerner af GAFFAs anmelder, som blandt andet også skrev: "Der har da også stået en del på hos Michael Falch, der egentlig havde lagt musikken på hylden og ellers gjort op med et par ting i sit liv. Men som den gode rockhistorie er Falchen tilbage mere potent og arrig end længe hørt.".

12. Den 13. november sidste år udgav duoen KrebsFalch – Poul Krebs og Michael Falch – albummet "Tomandshånd". De har turneret landet rundt i vinteren ’15/’16.

13. De to venner mødtes dog første gang for længe siden – faktisk helt tilbage i 1987. Her havde Poul Krebs netop optrådt på Montmartre i København og sad efterfølgende i baglokalet. Ind ad døren trådte Michael Falch, meget beruset. De to var vidt forskellige steder, men faldt alligevel sammen i tiden efter. Om episoden siger Poul Krebs til Ritzau: "Han kom svævende ind i rummet og hang oppe under loftet, og vi kunne slet ikke kommunikere."

14. Poul Krebs og Michael Falch har desuden også turneret med TV2’s Steffen Brandt under navnet De Tre Tenorer i starten af 90’erne.

15. Michael Falch har desuden medvirket i både tv-serier, spillefilm og som stemmelægger til tegnefilm. Specielt hans rolle som den navnløse detektiv i filmatiseringen af Dan Turèlls "Mord I Mørket" fra 1986 og hans rolle som retsmedicineren Jan Boysen i TV-serien "Rejseholdet" fra 2000-2004 har gjort ham til en folkekær skuespiller.

 

Bonusinfo:

Michael Falchs album nummer 13 i eget navn, "Pludselig Alting Samtidig", udkommer 11. november og er produceret af duoen Mahler & Bir. Begge indgår i Michael Falchs Dét Band og lyder til hverdag navnene Christoffer Møller og Lars Skjærbæk.

Michael Falch & Dét Band bakker albummet op med en "Dramatisk Nutids-Tour" til foråret, mere info følger senere.

 

Varm op med Michael Falchs helt nye single, "Sigter efter Månen":

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA