x

Music Days: Ny Odense-festival tager musikelskere med backstage

Music Days: Ny Odense-festival tager musikelskere med backstage

I weekenden den 10.-12. marts fyldes det nye kongres- og kulturhus ODEON i Odense med musikere, producere, sangskrivere og andre aktører fra musikkens verden, når festivalen Music Days indtager den fynske hovedstad

Danmark er rig på musikfestivaler. Vi har alt fra Roskilde Festival, Smukfest, Tinderbox, NorthSide, Heartland og Musik i Lejet til Fanø Free Folk, Tønder Festival, Samsø Festival og mange flere. Med Music Days opstår et nyt fænomen omkring den danske musikkultur: Tre dage fyldt med musik på en måde, man ikke har prøvet det før i Danmark. Music Days kommer til at byde på artist talks, fotoudstillinger, demonstration af grej og gear, salg af vinyl, cd’er og musikbøger, musikbiograf, foredrag og tilstedeværelse af koncertarrangører, producere, sangskrivere, musikuddannelser og mange flere. Publikum får altså mulighed for at komme helt tæt på den danske musikbranche og få viden om alle de ting, man ikke kan høre på en plade. Blandt andet får musikelskere mulighed for at smugkigge backstage, når kunstnere som Franz Beckerlee, Kasper Eistrup, Steffen Brandt, Tina Dickow, Folkeklubben, Pernille Rosendahl, Katinka og mange flere tager lytterne med på en rejse gennem deres bagkatalog.

Music Days arrangeres af en gruppe af erfarne kræfter fra den danske musikbranche: Bo Andersen (Skandinavian Booking Management), Poul Martin Bonde (Smukfest og Dansk Live) og Carl Erik Hesseldal (messearrangør). Programgruppen har en håndfuld andre etablerede aktører fra musikbranchen tilknyttet. Music Days arrangeres med støtte fra blandt andet Odense Kommune, Royal Unibrew og Ticketmaster.

 

Programredaktør: ”Vi vil lade den kreative del af branchen stå forrest”

GAFFA har taget en snak med programredaktør Poul Martin Bonde om skabe Music Days – simpelthen fordi det manglede.

Hvorfor har I valgt at lave Music Days?

– Helt basalt fordi vi syntes, det manglede. I en tid hvor alt går hurtigere og hurtigere, manglede der et sted, hvor vi kunne få musikken i tale på en anden måde og have tid til at folde musikken ud med de her talks, som er hjertet i Music Days. På den måde kan folk komme helt tæt på musikbranchen og mærke, hvad det er for nogle historier, der følger med musikken. Det er kernen. Og det projekt er en idé, der har rumsteret i mit baghoved i nogle år, men som for alvor fik trumf for nogle år siden, da jeg oplevede Bruce Springsteen give en artist talk på musikfestivalen SXSW i Texas. Han kom simpelthen ind og tryllebandt folk med sine historier om, hvad der driver ham som musiker. Den oplevelse satte turbo på at få det her projekt til at kunne lade sig gøre i Danmark, og så har vi været så heldige at få stor opbakning fra Odense og ODEON, så det kunne blive en realitet.

Hvordan faldt valget på ODEON i Odense?

– Vi har ledt meget efter stedet, og det er jo en dyr affære at stable sådan et stort arrangement på benene. Odense kommune gav os en god aftale, for de vil jo gerne have noget godt indhold ind på det nye ODEON. Derudover giver det god mening at lægge Music Days i midten af landet, så man nemt kan komme til fra både øst og vest.

Har I fået inspirationen fra lignende arrangementer i udlandet?

– Vi, der har startet Music Days, har alle rejst rundt på alskens brancheseminarer i mange år. Og der hører man aldrig så meget fra kunstnerne selv, det er mere branchefolk. Så med Music Days har idéen været at lade kunstnerne komme først og lade den kreative del af branchen stå forrest. Og det har jeg ikke set andre steder, heller ikke i udlandet. Litteraturen har jo Bogforum, hvor det er en meget heftig omgang med mange talks på samme tid. Vi har ønsket at præsentere nogle færre, men større indslag, hvor hver talk får god rum, og der ikke bliver problemer med eksempelvis at kunne høre eller se en talk.

Bliver det mest en branchefestival, eller kan ”almindelige mennesker” også få noget ud af det?

– Det håber jeg bestemt, de kan, for det er hele udgangspunktet. Vi laver ikke Music Days for branchen, men for publikum. Her kan publikum komme tæt på den musik, de godt kan lide, eller måske lære noget nyt om musik, de ikke kender.

Kommer der til at være livemusik?

– Det bærende i Music Days bliver artist talks, men mon ikke der dukker noget musik op hist og pist. Vi arbejder også på nogle musikalske tiltag, som vi ikke er endeligt klar med. Og så viser vi jo også musikfilm.

 

Program for Music Days 2017

Music Days finder sted torsdag den 10. marts til og med søndag den 12. marts 2017 i ODEON, der ligger i Odense C, et stenkast fra Odense Banegårdscenter. Det endelige program bliver offentliggjort i starten af februar.

  • Artist Talks med bl.a.: Franz Beckerlee, Kasper Eistrup, Tina Dickow, Katinka, Nils Skousen, Steffen Brandt, Carpark North, Folkeklubben, Poul Krebs, Kira Skov, Magtens Korridorer, Lars Lilholt, Pernille Rosendahl, Søren Rasted, Cutfather og Kenneth Bager
  • Fotoudstillinger & talks med nogle af landets største musikfotografer – bl.a. kan du møde Morten Rygaard, Morten Larsen & Jørgen Angel
  • Producer-specials med blandt andre Flemming Rasmussen (om de første Metallica albums og andet fra en lang karriere) og Jacob Winther (producer for bl.a. Lukas Graham)
  • Filmkomponisten Jakob Groth kommer forbi og snakker om, hvordan det er at være den mest spillede danske komponist i udlandet (bl.a. Millennium-trilogien, Ørnen, Unforgettable)
  • Mød danske arrangører og grejproducenter i det store udstillingsområde i ODEON.
  • Se musikfilm i Music Days-biografen 
  • GAFFA-Prisenafholdes som del af Music Days, med arrangementet lagt i ODEONs store sal, lørdag den 11. marts

 

Fakta om ODEON

Som en del af en kæmpe ombygning af den gamle bykerne åbner ODEON den 1. marts 2017. Stedet ligger et stenkast fra Odense Banegårdscenter og bliver blandt de største eventsteder i Odense, med scene- og konferencefaciliteter, der blandt andet samler Syddansk Musikkonservatorium, Odense Teater og en koncertsal med op til 3.000 pladser under ét tag. Faciliteterne fordeler sig på 32.000 kvadratmeter og er fordelt på en syv plan med sammenlagt fire sale og en femte mindre scene. Derudover huser ODEON et supermarked, undervisningslokaler, restaurant, bar, mødelokaler, kontorer, et ungdomskollegium og en parkeringskælder.

Byggeriet er tegnet af arkitekthuset C.F. Møller og er sammensat af en række byhuse, der veksler i højde og står i harmoni med nabobygningerne. Visionen er at skabe en miniby, da byhusene bliver forbundet af overdækkede gader, torve og pladser. I det gamle Grækenland og Rom var ODEON en bygning, der blev brugt til sang, musikopførelse og poesikonkurrencer. I dag bruger man stadig beskrivelsen ODEON om et koncerthus eller teater, hvilket passer perfekt til Odenses nye sted for konferencer, koncerter og teater. 

 

Hvad er en artist talk?

Herhjemme kan man blandt andet opleve artist talks til Pecha Kucha-arrangementer, hvor en kunstner eller anden person med noget på hjerte får omkring fem minutter til at præsentere noget for publikum. På sidste års Heartland Festival på Egeskov slot på Fyn kunne man også opleve artist talks med blandt andre Brian Eno og performancekunstneren Marina Abramovic.

En artist talk er en form for formel præsentation af en kunstners arbejde, hvor publikum får en introduktion og beskrivelser af værker. Undervejs fortæller kunstneren om, hvorfor og hvordan han eller hun har produceret sine værker. På den måde får publikum en anden slags indsigt i kunstnerens syn på egne værker.

Når en musiker giver en artist talk, kan publikum få et indblik i arbejdsprocesser, få en måske ny lyrisk forståelse og høre om musikerens følelser og tanker omkring hans eller hendes værker. På den måde kan musikfans og andre få adgang til en dybere mening omkring musikken – måske betyder din yndlingssætning i din yndlingssang noget helt andet, end du troede?

Til Music Days 2017 vil der være 15 artist talks om dagen med forskellige kunstnere. Blandt andre kan man opleve Franz Beckerlee, Kasper Ejstrup, Pernille Rosendahl, Steffen Brandt, Tina Dickow og mange andre fortælle om deres musik.

 

GAFFA-Prisen 2017

Som noget nyt flytter musikshowet GAFFA-Prisen fra København til Odense i 2017. Showet er tidligere blevet holdt på Bremen Teater i København, men flytter nu til ODEON i Odense, hvor den stjernespækkede prisoverrækkelse bliver en del af Music Days 2017.

Grunden til, at GAFFA-Prisen flytter fra København til Odense er, at der længe har været et ønske om mere plads og bedre synlighed til prisen. Samtidig har Odense gjort sig særdeles bemærket med Tinderbox-festivalen og har de seneste år generelt markeret sig som et sted, der kan løfte de helt store kulturbegivenheder.

GAFFA-Prisen blev uddelt første gang i 1991, og siden 2010 har der været afholdt et liveshow på Bremen Teater med mange uforglemmelige øjeblikke og store musikalske opdagelser. Kendskab, ambitioner og produktion er vokset, og når GAFFA-Prisen afholdes lørdag den 11. marts, vil knap 2.000 publikummer kunne overvære prisuddelingen live, hvilket er tre gange flere end tidligere. Scene- og produktionsforhold bliver optimale i det spritnye ODEON for et show, hvor alle artister spiller live, og hvor musikken skal kunne opleves både i salen og hjemme i sofaen.

Hvem der skal modtage priserne for udgivelser og præstationer i året 2016 afgøres som altid af GAFFAs læsere, og afstemningen og billetsalget er i fuld gang på GAFFA.dk/prisen. De optrædende til showet er blandt andre Kellermensch, Simon Kvamm, Mew, Aksglæde og Katinka.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA