x

Koncert- og albumaktuelle De Danske Hyrder – med øllene over kors

Koncert- og albumaktuelle De Danske Hyrder – med øllene over kors

På Albertslund Musikskoles labyrintiske gange holder De Danske Hyrder til. Det påfaldende navn kommer med en historie. ”Det stammer fra dengang, jeg fik fortalt drukvisen om de græske hyrder,” fortæller Bering. ”Det blev lidt et ritual for os at synge den, når vi var sammen med drengene, og så var det bare oplagt, at vi skulle hedde det.”

Musikkollektivet har efterhånden etableret sig bemærkelsesværdigt i den danske undergrund, og med fire år på bagen er gruppen og idéerne vokset støt. ”Vores rødder ligger jo i fællesskabet og i det, at vi startede med at være venner, der lavede musik sammen,” forklarer Marty. ”Det er jo lidt et dynamisk forhold” forklarer Bering. Luc: ”Så fandt vi bare ud af, at vi bare kunne smække de her 15 tracks, vi havde lavet for sjov, ud på nettet, og det gjorde vi så.” Bering uddyber: ”Uden gruppen havde musikken nok ikke været der, og omvendt.”

Ado: ”Første album opstod meget for sjov, andet album blev noget mere søgende. Med det nyeste har vi været meget fælles om det, hvor vi har siddet og produceret og skrevet det sammen. Vi har fulgt hinanden i vores musikalske udvikling.”

Oli: ”Et keyword har jo også været, at vi har givet plads til hinanden. Der har helt sikkert været nogle lange samtaler om hele processen, men der skal være mulighed for kompromiserne i vores konstellation.”

For De Danske Hyrder er der en klar treenighed i fællesskabet, damerne og bajerne. Og som det fremgår af numre som ”M.K.I.H.S.U.A.D.”, så kommer man altså ikke uden om øllen. ”Vi kommer jo af øllen” starter Luc med at pointere. Bering: ”Man skal huske, at det hele startede som et samlingspunkt for festglade drenge. Man skrev på Facebook hver fredag. Bajere, fakta evt.? God idé, fint, vi mødes der. Der var nogle af de dyre drenge på en breezer? Glem det. Øl var billige, de smagte godt, og hvis man knækkede sig, kunne man drikke en ny.” Oli fortsætter: ”Det var jo et samlingspunkt, og vi fandt jo hinanden der, alt imens at mange andre ikke var med på vognen, så var vi flokken, der tog ud torsdag og fredag og lørdag.” ”Vi drak bare mere end gennemsnittet og festede mere end gennemsnittet,” fortæller Marty. ”Og nu står vi her, og øllen er der stadig.”

Damerne kan man heller ikke komme udenom, når man spørger drengene. Luc: ”Vores kærlighedssange er lidt blevet en trilogi på albummet, hvor vi starter ud med at score i byen og gøre som vi plejer, du ved, ser kvinden som et objekt. Men på ”Fucket mig op” tvistes den, for man bliver jo fucket op, fordi man er forelsket. Det går så videre til ”min helt,” som jo er hyldesten til kæresten, som elsker en på trods af drukturene med drengene.”

Der er altså nogle retningslinjer, der for hyrderne går igen i mange af teksterne, som man kan nikke genkendende til i rap-kulturen. Men man skal alligevel passe på med at sætte det i bås, hvis man spørger drengene selv.

T.O. slår fast med det samme: ”Jeg synes, at det er vigtigt at forstå, at vi ikke lyder som andre, og det er jeg fucking stolt af.” Der nikkes anerkendende fra de andre hyrder i lokalet. ”Vi er egentlig slet ikke enige om, hvilken musik, vi synes, der er fedt. Overhovedet” pointerer Luc.

Bering: ”Vores musik er meget en gråzone på den måde, og vi kan godt lide rappens lyd og den tilgang til musikken, men historierne vil stadig være de samme uanset hvad. Det er fællesskabet, der tæller.”

Ado: ”Det har også bare været nemmere for os at udtrykke vores følelser igennem rappen, netop for at det ikke skulle blive plat.”

Marty: ”Det handler også bare om at skabe noget god stemning. Så mange af playlisterne i dag handler bare om, at man alle enten tager streger eller sælger det og fred være med det. Men vi må altså også tage det hele med et smil engang imellem.”

T.O.: ”Der er jo masser af hård hiphop, der er fucking fedt. Men vi gør ikke op med nogen eller noget i vores musik. Vi har bare som mennesker brug for at udtrykke noget mere positivt end meget andet af rappen i dag, og igennem det har vi bare fundet vores niche.”

De Danske Hyrder kan opleves på Train i Aarhus den 8. april og på Jelling Musikfestival, Tinderbox, Nibe Festival, Bork Havn Festival, Grimfest og Smukfest.

 

Hvem: Musikkollektiv bestående af syv rappere: T.O., Ado, Luc, Joseph, Oli, Marty og Bering. T.O. og Luc fungerer desuden som producere.

Hvad: Et sted imellem hiphop og pop. Uhøjtidelig selvironisk rap med et glimt i øjet i hvert fald.

Hvor: – Omdrejningspunktet har været i Albertslund, hvor vi startede i gymnasiet og til sidst blev vi bare flere og flere om bålet i skoven.

Varm op med videoen til hittet "15 år":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA