Roskilde Festivals talskvinde er tilfreds – og vil ikke nægte adgang til mænd under 21 år på campingområdet

Roskilde Festivals talskvinde er tilfreds – og vil ikke nægte adgang til mænd under 21 år på campingområdet

Årets Roskilde Festival er forbi, og dagen efter dagen derpå har vi fået en snak med festivalens talskvinde Christina Bilde om, hvordan hun selv har oplevet festivalen, og hvad der kan gøres bedre.

Hvad synes du overordnet om årets festival?

Jeg synes, den har været fantastisk. Vådere end længe, men det er blevet håndteret fint af publikum. Og jeg synes, vi har fået skabt et meget sammenhængende område ved Gloria og Art Zone, hvor man ligesom er blevet suget ind i kunsten uden nødvendigvis selv at opsøge det. Vores forventning for overskuddet ligger på niveau med sidste år, hvor vi kunne donere over 17 millioner kroner til kulturelle og velgørende formål.

Hvad var højdepunktet?

Jeg synes altid, højdepunktet er deltagerne. Det har været stort at stå i udkanten af Lordes koncert og høre publikums begejstring eller se ud over en fyldt plads til Foo Fighters og se, hvor glade folk er.

Hvad var bundskraberen?

Åbningen fra ydre til indre plads onsdag kunne sagtens være bedre. Der opstod en flaskehals på grund af visiteringer, og det skal blive bedre.

Hvad synes du om jeres nye tiltag East og Klub Rå?

Jeg synes, de har fungeret rigtig godt, og det er også den melding, vi har fået fra arrangørerne på East og publikum begge steder.

Klub Rå er en kunstorienteret scene arrangeret i tæt samarbejde med jeres hovedsponsor Tuborg. Hvad tænker du om denne meget tætte sammenstilling af kunst og kommercialisme i forhold til jeres non-profit-image?

Jeg synes, det hænger godt sammen, da det hele sker på festivalens præmisser, men vi er klar over, at det selvfølgelig er en balancegang.

 

Vi kan blive udfordret på lighedstanken

I er med i projektet Music Against Drugs. Flere af de optrædende navne, for eksempel The Weeknd og Ice Cube, har lavet sange om at være på stoffer. Hvordan hænger det sammen med jeres afstandtagen fra stoffer?

De optrædende skal naturligvis have lov til at have deres kunstneriske frihed, men vi vil gerne være med til at understrege, at det er en flertalsmisforståelse, når man siger ”sex, drugs and rock’n’roll”. Vi vil gerne have folk til at sige fra over for stoffer og i øvrigt også omgås alkohol med ansvarlighed. Som vi tidligere har sagt: ”Du oplever kun det halve, når du er helt væk.”

Ja, jeres hovedsponsor er Tuborg, hvordan hænger det sammen med ønsket om at få folk til at omgås alkohol med ansvarlighed?

Det er også en balancegang, men alkohol er jo en del af den danske festivalkultur, og der er heldigvis mange, der kan drikke ansvarligt.

Årets tema er Lighed, men der er jo synlige tilfælde af ulighed på pladsen: Dels de mange pantsamlere af anden etnisk herkomst, som fremstår som en underklasse på festivalen, dels til den anden side muligheden for at tilkøbe sig ekstraydelser såsom et opslået telt eller en billet til Backstage Village med særlige forhold, eksempelvis fri bar. Hvad er dine tanker om det?

Ved ved godt, at det er et område, vi kan blive udfordret på. Også på ligestillingen, hvor der jo stadig er en overvægt af mandlige optrædende. Men pantsamlerne har jo også købt billet, og der er nogle af gæsterne, som har nogle særlige behov, som for eksempel kan være et opslået telt. Og der er nogle af vores forretningspartnere, som har nogle forretningsmæssige ønsker til en særlig festivaloplevelse, som blandt andet kan inkludere billetter til Backstage Village. Langt størstedelen af vores gæster er dog ”almindelige” gæster, som selv slår deres telt op, også længe de udgør det store flertal, synes vi, der er en fornuftig balance i sammensætningen af gæster.

 

Vil fortsætte fokus på sexovergreb

Der har været seks tilfælde af voldtægt på pladsen, hvilket er meget rent statistisk. Hvad er dine tanker om det?

Det er seks for mange, men jeg vil lige understrege, at politiet siden sidste år har ændret måden, man generelt registrerer voldtægtssager på, så man nu også registrerer sager, hvor der ikke er nogen sigtet, hvilket jeg i øvrigt synes er det rigtige at gøre. Vi har i de sidste tre år sat fokus på sexovergreb, og det vil vi fortsætte med. Der synes heldigvis at være en holdningsændring undervejs, hvor folk generelt siger nej til sexisme, og hvor det ikke er i orden at sige, at det er ofrenes egen skyld.

Den svenske Bråvalla Festival er netop blevet aflyst næste år med henvisning til mange voldtægter og andre sexovergreb. Hvad er dine tanker om det, og er det noget, I også kunne finde på?

Jeg kender ikke Bråvalla Festival, så det vil jeg helst ikke udtale mig om, andet end at det må være meget alvorligt. Men vi kunne ikke finde på at aflyse Roskilde, så hellere tage problemet op i et fællesskab.

Debattør Henrik Marstal foreslår i dag i Politiken at nægte adgang til unge mænd under 21 på campingområdet i en forsøgsperiode, da de fleste sexovergreb på Roskilde er begået af unge mænd. Hvad siger du til den idé?

Den er forfejlet og diskriminerende, og han tager i øvrigt ikke højde for den ændring i statistikken, jeg talte om før. Der er 130.000 deltagere i Roskilde, og det er heldigvis kun et meget lille mindretal, der går over stregen. (PS: Henrik Marstal har siden moderet sit forslag lidt, se hans Facebook-profil).

Musikken bliver højere og højere på campingområdet, og enorme lydsystemer brager løs hele natten undtagen i Silent Zone. Har I overvejet restriktioner på dette felt?

Ja, men vagterne har også mulighed for at bede folk om at skrue ned. Det er en balancegang, som vi er meget opmærksomme på, for der skal jo også være plads til at feste.

Noah Carter-koncerten på Countdown var overfyldt, så vi måtte opgive at anmelde den. Burde I ikke have placeret ham på en større scene?

Det er også en balancegang, for når vi booker upcoming navne til Countdown-scenen, kan de jo blive store på meget kort tid. Jeg synes dog stadig, Countdown er den rette scene til et navn som Noah Carter, og en del deltagere gik jo også hurtigt igen, og der var ingen sikkerhedsmæssige problemer.

Seun Kuti spillede omvendt på Orange Scene for temmelig få personer. Ville det ikke have været en fordel for alle, hvis han var blevet placeret i et telt?

Jeg tror, han kunne have samlet mange flere, hvis vejret havde været bedre, men det kan man jo ikke forudse. Omvendt oplever vi også af og til, at folk stimler sammen til teltkoncerterne, når det regner.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA