Tivoli-koncertaktuelle Ultramarin: Danmark først, verden så

Tivoli-koncertaktuelle Ultramarin: Danmark først, verden så

Den danske popduo Ultramarin giver koncert til Lillefredag i Tivoli torsdag den 3. august. Vi har talt med dem.

I hjertet af Vesterbro finder man Medley Studio, der har været et vendepunkt for en fast kerne af Københavns musikere gennem tiden. Studiet giver indtryk af, at man ved, hvad man laver i disse omgivelser. Hvis der er noget sted, morgendagens musikstjerner skal fødes, er det givetvis lige her. Og det er Ultramarin også klar over. ”Det betyder meget i dagligdagen” understreger Ludvig. ”Man møder jo andre musikere som Gnags, Rasmus Walter, Nik og Jay. Der er super meget ekspertise i de her omgivelser, som vi kan udnytte.”

De to halvbrødre Karl-Frederik Reichhardt og Ludvig Brygmann har besluttet at gå sammen om et elektronisk pop-projekt, der skal være helt sit eget. Og med ”Hvis Sandheden skal frem” og den nyeste single, ”Sidste Sommer” ude, en ep på vej og en support-tour med Rasmus Walter er gruppen godt i gang med at skabe deres egen fanskare.

Ludvig: ”Vi har produceret musik for andre sammen, og lige pludselig kom der bare en lyd ud af det, vi lavede. Og vi har egentlig altid gerne villet synge og optræde, så det var ret naturligt. Og derfor har touren med Rasmus Walter har mest af alt givet os enormt meget øvelse. At stå foran et nyt publikum, tre gange om ugen, har givet os meget hår på brystet” Karl-Frederik: ”Så har det været utroligt gode lærepenge at have erfaring som producere, i den forstand, at vi har fået meget kontrol med vores egen musik.”

Med tætte slægtsforbindelser til bl.a. Martin Brygmann og Poul Reichhardt har drengene fra hovedstaden på deres egen måde haft en ide om, at kunstnerlivet ikke lå så langt væk fra deres fremtid.

Ludvig: ”Jeg har aldrig været i tvivl om det. Lige siden jeg har spillet på spaden som lille, har jeg bare vidst at det var den vej, jeg skulle.”

Karl-Frederik: ”Vi har bare været vant til kunstnerlivet, så vi har en tryghed i det i forvejen. Om det var huslejen, der skulle betales eller vi skulle flytte, så har det altid løst sig og fungeret for os.”   

Alsidigheden i kunstnerlivet gør sig også gældende, når det kommer til inspirationskilderne.  

Karl-Frederik indvender. ”Det er egentlig ret vigtig for os, at vores musik har rod i noget dansk. Vi er jo selv vokset op med højskolesangbøgerne og den danske 80’er-pop. Vores musik er helt klart også inspireret af udenlandske navne, men det er samtidig vigtigt for os at have rødder i den danske sangskat.”

”Vi havde et møde med American Idol-dommeren Randie Jackson, da vi var i L.A.” pointerer Ludvig ”og vi spillede vores nummer, og han sagde jo, at det skulle vi bare synge på engelsk, og så ville det blive et kæmpehit. Så det er da ikke udelukket. Men vi vil gerne selv styre det og kunne mærke, at det er fedt at lave, og den frihed giver det danske sprog.”

Når man lytter til førstesinglen fra den kommende ep ”Hvis sandheden skal frem”, så mærker man et stænk af skizofreni i nummeret, idet at man får serveret en velproduceret pop-skæring, der rent melodisk emmer af eufori, men på den lyriske side samtidig udstiller en betvivlende rastløshed. Denne dobbelthed finder drengene særligt relevant for deres musik.

Karl-Frederik: ”Der er nok et melankolsk udtryk i teksterne, fordi musikken jo gerne skal komme indefra. Der bliver nødt til at være en konflikt i en god sang. Et af de først numre, som Ludvig og jeg lavede var til skovstyrelsen, hvor vi skulle skrive en sang om skoven. Og det er faktisk virkelig svært at finde konflikten, når man skal skrive om en skov.”

Ludvig griner: ”Den kommer med i de gemte outtakes om 10 år”.

Karl-Frederik:Det er fedt at kunne skrive om sig selv, men det er også vigtigt, at folk kan relatere til det selv. Vores nye single 'Sidste Sommer' handler om at tage tilbage i tiden, til de steder og den tid, der nu blot er historie. Tilbage til den sommer, hvor du havde din første forelskelse, eller da du sad i parken med dine venner og snakkede om, hvordan livet vil blive. Unge mennesker har aldrig været så stressede, og det kan vi også mærke. Hvad er det egentlig, vi så gerne vil nå? Hvorfor har vi så travlt? Det handler derfor også om at tage fat i sig selv og sige: Slap af.”

Nu er der ikke andet for end at vente på ep’en, der måske vil give os et endnu større indblik i det projekt, der er Ultramarin.

Karl-Frederik: ”Vi er jo vant til at producere radiovenlig musik, men vi glæder os også til at vise noget af de lidt mere anderledes ting, vi har gang i. Noget, der måske kommer mere ind på, hvem vi er. ”

 

Tre hurtige til Ultramarin:

Hvad kan man forvente af jeres koncert i Tivoli 3. august?

– Man kan forvente at høre en masse nyt materiale, vi har gået og arbejdet på over sommeren – også sange, vi spiller live for første gang. Derudover kommer vi med to af byens sejeste musikere, Thorval Naur på keys og Simon Rossen på trommer. Vi synes, det er en stor ting at få lov til at spille i Tivoli, hvor mange af vores idoler også har optrådt. Så vi kommer selvfølgelig til at give den ekstra meget gas torsdag.

I har været på turné i foråret med Rasmus Walter, hvordan gik det?

– Det gik super godt. Vi spillede 23 koncerter som opvarmning for Walter og fik samtidig set hele Danmark. Det var en enorm sjov oplevelse at være på turné, og det var vildt, at folk kunne synge med på "Hvis sandheden skal frem". Både Rasmus Walter og hele hans crew var super søde og tog godt imod os. Det er lidt som at få en ekstra familie i to måneder. Vi håber snart at kunne drage ud i landet igen.

I har en ep på vej. Hvornår kommer den, og hvad kan vi forvente dér?
 
– Det er desværre ingen udgivelsesdato endnu, men man kan forvente sig en masse gode sange, som vi har lagt alt vores tid og kærlighed i. På de nye sange, vi er i gang med, har vi givet mere plads til organiske elementer og håndspillede instrumenter, hvilket kommer til at fylde mere i lydbilledet på ep’en.
 
Varm op med "Sidste sommer":
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA