x

Aksglæde: Bittersød pop fra den musikalske farvepalet

Aksglæde: Bittersød pop fra den musikalske farvepalet

Et sted mellem sproglig sårbarhed og dansable beats finder du Jacob Aksglæde alias Aksglæde. En velklædt dansemus af dimensioner, som allerede har ramt ned i noget helt rigtigt med singlerne ”Lille Taarbæktøs”, ”Fantomfølelser” og ”Næste Sommer”. På en regnfuld onsdag fanger jeg ham til en snak om farveopdelte sange, poesi i supermarkedet og ikke mindst hans aktuelle ep ”Fortrudte Fortielser”. 

Hvordan vil du beskrive din lyd?

– Jeg tror, at fællesnævneren for min musik er kantet og dansabel pop. Kantet i den forstand, at der gerne må være noget, som man kan slå sig lidt på. Det er den sidste ingrediens, som gør, at jeg kan udforske og udvikle. Det er her, jeg kan undersøge, hvad og hvor meget jeg egentlig kan bære. Jeg prøver at skrive musik, som kommer fra et personligt sted, og som menneske er jeg nok en mellemting mellem humoristisk og melankolsk. Derfor opstår der ofte en bittersød stemning i min musik, som både favner noget ironisk og noget oprigtigt – og alle flagrende følelser derimellem, som man kan have i sit hjerte. Jeg vil gerne skrive tekster, som folk virkelig kan relatere til.

På Spotify har du en playliste, som du kalder “Sange jeg ville ønske, jeg havde skrevet <3”. Her optræder blandt andre Rhyes “The Fall”, David Bowies “Lazarus”, Lars H.U.G’s “Mon De Kan Reparere Dig” og Gorillaz’ “Melancholy Hill”. Hvad gør de kunstnere for dig?

– Både Lars H.U.G., David Bowie og Damon Albarn (Gorillaz, red.) har en essentiel evne til hele tiden at forny sig selv. En kvalitet, som jeg gerne vil kunne mestre, fordi det innovative tiltaler mig helt enormt. Desuden er alle numrene vildt melodiske. Jeg opfanger konstant utallige følelser og farver, når jeg lytter til musik, og for mig har alle numrene de samme farver: lilla, grøn og blå. Som klare akvarelfarver. Sommetider sort eller hvid.  Det er min musikalske grundsmag på en farvepalet. Hvis jeg sidder og nørkler med en sang, som giver mig en rød farve på hjernen, så er det ofte incitament på, at den aldrig bliver god. Så skrotter jeg den med det samme. Oppe i mit hoved har ”Fantomfølelser” for eksempel en grønlig blå farve. Hvis jeg påbegynder en sang, som har samme nuance, så ved jeg, at jeg er på vej mod noget rigtigt.

Der er noget legende over dit tekstunivers, men samtidig også noget helt jordnært og pæredansk. Hvad kan det danske sprog for dig?

– Det danske sprog har en meget præcis og spids pensel, som giver mig lov til at male detaljerede billeder. I forhold til det engelske sprog, så er det klart i det danske sproglandskab, at jeg får de største udsving på følelsesskalaen. Jeg opsnapper også flere ord på dansk og har en forkærlighed for at bruge et lidt naivt hverdagssprog i mine tekster. Det kan være sætninger, som man tilfældigt hører på gaden. Hvis man tilføjer det til lyrikken, så springer poesien pludselig ud i hovedet på dig. Det er kontrasten mellem den abstrakte poesi og det, du overhører i køen i Netto, som jeg forsøger at dyrke. Der er så mange danske vendinger, som bare har en finurlighed over sig. For eksempel tilbragte jeg meget tid med en fyr, som hele tiden sagde ”Det er, hvad det er”. Jeg noterede mig sætningens finurlighed og brugte den senere på ”Næste sommer”. Det er nemlig hvad det er.

Din nye single “Under pres” er mere alvorlig, end hvad vi hidtil har set fra Aksglæde. Hvad kan vi forvente fremover?

– Jeg hader at kede mig, og jeg gider slet ikke at kede mig, når det kommer til musik. ”Under Pres” er lidt mere dyster, end hvad jeg hidtil har lavet, men det er ikke umiddelbart et billede på, hvor jeg er på vej hen. Der skal altid være plads til at lege og stikke lidt af. Det er netop, hvad ”Under Pres” gør. Det er en lille, legende afstikker. Når det så er sagt, så er det nye Aksglæde noget mere elektronisk. De tidligere udgivelser er skabt i et øvelokale, men denne gang har det bare været mig, en computer og en producer. Jeg havde simpelthen brug for at skabe et rum, hvor jeg kan være lidt mere i kontrol. På ”Fortrudte Fortielser” har jeg virkelig haft mulighed for at nørde og være perfektionistisk omkring lydbilledet. 

Hvor vil du gerne hen med Aksglæde? Hvor stort drømmer du?

– Jeg drømmer stort! Jeg vil gerne være folkeeje. Måske vandre lidt i fodsporene på typer som Lars H.U.G. og Thomas Helmig. Det var så vildt, da Kronprins Frederik citerede H.U.G. i sin bryllupstale til Mary. Jeg drømmer om, at den kommende Kronprins Christian læser en af mine tekster op i sin bryllupstale. Arena eller Orange scene (Roskilde Festival, red.) er også nogle af de helt tunge drenge i spillet. Men det er kæmpestore drømme, og der hører både en masse arbejde og held med til sådan en gigantisk forløsning. Lige nu glæder jeg mig bare helt ekstatisk til min kommende efterårsturné. Vi besøger ti danske byer, så det kommer til at rulle rigtig stærkt.

Lyt til Aksglædes ep lige her

Oplev en lille akustistisk session med Aksglædes "Det Hvide Snit" herunder. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA