x

Redaktionen kårer årets internationale sange – nummer 10-1

Redaktionen kårer årets internationale sange – nummer 10-1

GAFFAs skribentstab har endnu en gang skuet tilbage på året, der gik, og i fællesskab – efter et pointsystem – kåret de bedste sange i ind- og udland. Musikåret 2017 har været præget af mange spændende udgivelser i alverdens genrer, og der var – ligesom på listerne over årets bedste albums – tæt opløb om de øverste pladser. 

Hør alle sangene på en playliste nedenfor.

LÆS OGSÅ: Redaktionen kårer årets internationale sange – nummer 20-11

10 Tove Lo: Disco Tits

Lige siden den svenske popsangerinde Tove Lo debuterede med singlen ”Habits”, har hun været kendt for en vis ufiltreret oprigtighed, som man må sige, at hun fortsætter på singlen ”Disco Tits”.

Tove Lo synger over et hypnotiserende disko-beat om at være nyforelsket – og ligesom ens følelser kan være ret overdrevne og direkte, når de er helt nye, så er teksten i ”Disco Tits” det også.

”I’m wet through all my clothes / I’m fully charged, nipples are hard / ready to go,” synger hun i det fængende omkvæd.

“Den handler om at tabe sig selv i nyfunden kærlighed. Naiv, begejstret, ingen konsekvenser. Lykken i den tåge, jeg oplever lige nu” fortæller Tove Lo om sangen.

9 Slowdive: Sugar for the Pill

Det er intet mindre end 22 år siden, at shoegazer-stjernerne udgav albummet Pygmalion, der blev deres sidste inden 2017. I 2014 blev de dog genforenet og kunne findes på flere europæiske festivalplakater, blandt andre Roskilde. Det ene ledte til det andet, og efter en tur i studiet udgav de dette forår Slowdive. Et album, hvor bandet fortsætter, hvor de slap med bløde vokaler, drømmende guitarer og en intens stemning. Et af højdepunkterne er singlen "Sugar for the Pill".

8 Yungblud: King Charles

Han er kun 19 år, men Dominic Harrison aka Yungblud smadrede igennem lydmuren med førstesinglen ”King Charles” i midten af 2017. Det enormt catchy rock-track blev på usædvanlig vis Ugens Uundgåelige på P3. Forestil dig Arctic Monkeys på speed, en gennemsyrende London-accent samt en snert af punkens sjæl, og så har du ”King Charles”. Den ultimative tilføjelse til nytårsplaylisten, hvis du mangler idéer.

7 The National: Nobody Else Will Be There

Den amerikanske indie-melankolikere udgav i 2017 endnu et fornemt album, Sleep Well Beast, og et af højdepunkterne er åbningssangen "Nobody Else Will Be There", hvor vemodige klaverakkorder og et loopet beat akkompagnerer Matt Berningers mørke croon. Albummet udkom i den første efterårsmåned, og det giver god mening, når man hører sangen.

6 Ed Sheeran: Shape of You

Den britiske sanger skrev egentlig sangen med Rihanna i tankerne, men valgte at beholde skriblerierne for sig selv, og det gjorde han nok klogt i. Det sagte guitarspil er blevet erstattet af tropiske, dancehall-inspirerede rytmer. Nummeret udkom i begyndelsen af januar og blev straks et globalt megahit, og i september indtog det rekorden som det mest spillede på Spotify med 1,3 milliarder afspilninger.

5 The National: The System Only Dreams in Total Darkness

The Nationals 2017-album Sleep Well Beast er proppet med godbidder, og her kommer så endnu en, den lidt mere aggressive "The System Only Dreams in Total Darkness". Ifølge forsanger Matt Berninger handler sangen om omvæltninger i verden i den seneste tid.

4 The War on Drugs: Holding On

Anden single fra indierockernes meget roste fjerde album A Deeper Understanding, der følger op på det store gennembrud Lost in the Dream fra 2014. Det firserinspirerede nummer er opløftende i sin kombination af klingende glockenspiel, synth og syngende guitarflader.

3 Kendrick Lamar: Humble

En elektrisk guitar, slæbende beats og repeterende tangentslag udgør den tunge minimalisme, der er gennemsyrende for "Humble". Singlen var kun en ud af mange stærke sange fra rapstjernens fremragende fjerde album, Damn.

2 Harry Styles: Sign of the Times

2017 blev året, hvor et tidligere 1D-medlem fik bragende succes med en solodebut. Med ”Sign of the Times” lukkede Harry Styles munden på alle kritikere og beviste enormt mod og talent med førstesinglen. Han viser tidens popstjerner, hvor skabet skal stå med sin storladne pianoballade, hvis referenceramme vækker minder om sværvægtere a la Bowie og Queen. I det næsten seks minutter lange nummer brillerer han med en selvsikker vokal, der rammer de helt høje toner og noget inde i lytteren.

1 St. Vincent: Los Ageless

Hovedtemaerne på St. Vincents seneste album MASSEDUCTION er magt, farlige kærlighedsforhold, sex og død. Det stærkt iørefaldende “Los Ageless” er et minimalistisk og stramt nummer, hvis titel på paradoksal vis både kan læses som noget urbant (“Los Angeles”), noget alders- og tidsløst (“age-less”) og som noget dæmonisk (“angel-less”). Den 35-årige artpop-kunstner lærer os lidt om livet – og så kan man både danse og synge samtidig.

 

Hør alle sangene her:

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA