x

Redaktionen kårer årets 10 danske album

Redaktionen kårer årets 10 danske album

GAFFAs skribentstab har endnu en gang skuet tilbage på året, der gik, og i fællesskab – efter et pointsystem – kåret de bedste album i ind- og udland. Musikåret 2017 har været præget af mange spændende udgivelser i alverdens genrer, og der var tæt opløb om de øverste pladser. 

Her kommer årets 10 bedste danske album – hør alle sangene på en playliste nedenfor.

LÆS OGSÅ: Redaktionen kårer årets internationale album – nummer 10-1

10. Sort Sol: Stor langsom stjerne

Sony Music

Stor Langsom Stjerne er et orkester, der genopstår som Fugl Fønix fra asken og genopfinder sig selv. Og ikke som rockbandet med de svirpende guitarriffs, men som en musikalsk dystopisk dødsstjerne, der bevæger sig med stor langsomhed. Det er en sej elektrorock, hvor ikke mindst Steen Jørgensen dyrker det ekstremt prætentiøse i sit dybe croon.

9. Baby in Vain: More Nothing

Partisan Records

More Nothing er fornyelse, sumpet surferrock, dommedag og dragende melodier. More Nothing er ukontrolleret og vildt, drømmende og altomsluttende. Det er et album, der giver udtryk for en enorm variation, hvor alle aspekter af punkens tunge skyts iscenesættes i musikalsk symmetri.

8. Love Shop: Risiko

Universal Music / A:larm Music

På Love Shops 11. studiealbum har sanger og sangskriver Jens Unmack for alvor ramt den tone, som han alle dage har efterstræbt, hvor bandet indkapsler og filtrerer deres velkendte lyd. På Risiko lyder bandet mere klare i mælet end længe hørt og har næsten endegyldigt fundet den gyldne popsang.

7. Get Your Gun: Doubt is My Rope Back to You

Empty Tape

Et soundtrack til den verden, vi ser os selv leve i. Tre kvarters atmosfærisk og altomsluttende musikalsk mørke. Det er næsten som om, at Get Your Gun i årene imellem er blevet mere tungsindige. Som om de har fundet deres rette ståsted i post-rockens post-apokalyptiske univers – et ståsted, hvor de finder trøst og bekvemmelighed.

6. Katinka: Vi er ikke kønne nok til at danse

(Playground Music)

Katinka Bjerregaards sangskrivning er uden filter, uden at det opleves, som at hun udstiller sig selv. Det er derimod sange, der tør stille skarpt på menneskelige relationer. Ikke mindst på kærlighedens skueplads. Og hos Katinka er det bestemt ikke noget videre kønt syn. Der er så ufattelig meget krop i Katinkas sange, at man kun kan blive væltet omkuld.

5. Cancer: Totem

Tambourhinoceros

Det er i høj grad Nikolaj Manuel Vonsilds karakteristiske vibrato-vokal, der tegner Cancer. Vokalen kan i den grad fascinere med sit lavmælte drama, der elegant iscenesætter sangene. Men på Totem står Kristian Finne Kristensens melodisk nedtonede guitarspil også stærkt, som i den fint tegnede "Tears". Totem er til fordybelse og nydelse på en stille og tålmodig dag.

4. Benal: Hvis det virkelig er vigtigt

Sony Music

Rapper-Benjamin og producer-Albert har på kort tid markeret sig som et af Danmarks vigtigste hiphop-navne og har fra begyndelsen bygget deres navn på et markant musikalsk udtryk og en nævneværdig stil. Over Alberts elektroniske og enkle klangflader og ofte hårdtpumpende techno-univers er Benjamins indre rapperdæmon blevet sat fri. Og hvilken dæmon!

3. The Minds of 99: Solkongen (del 1) (ep)

No3

The Minds of 99 lægger nye lag til deres sangskrivning. De behøver ikke at skrige det hele ud, og der er meget mindre postpunk på ep’en, som dyrker en varmere og mere formet lyd. Man kan næsten sige, at The Minds of 99 er ved at blive voksne og begynder at sætte sig dybere spor, og Niels Brandt synger formidabelt.

2. Nelson Can: EP3

Alcopop! Records

EP3 omsluttes lytteren af grumset fuzz og dragende garageflader. Som altid er det melodiske sat helt frem i lydbilledet, og det er gjort helt uden den der guitar, som alle snakker om. "Break Down Your Walls"er med sin atmosfæriske intro lige dele tung og smuk og sender tankerne af sted mod Jefferson Airplane. Stærkt.

1. Kellermensch: Goliath

Universal Music / Persona Non Grata Records

"Bad Sign" åbner albummet, og det er tungt. Den tunge bas og det dystopiske orgel brydes af den melodiske stryger og forsanger Sebastian Wolffs intense vokal. På "The Pain of Salvation" kulminerer den opbyggende komposition med en støjende og kaotisk guitarsolo, der tager fat om sindet og ryster sig fast i bevidstheden. Og sådan fortsætter albummet på tårnhøjt niveau.

Hør alle sangene her:

Albummene er udvalgt af Kathrine Alby, Nicoline Andersen, Josephine Andersen, Anders Bøgh, Jens Dræby, Rasmus Espersen, Simon Heggum, Anders Hjortskov, Michael José Gonzalez, Kristina Kjærgaard Hansen, Therese Løbner, Ole Løkkevik, Finn P. Madsen, Sara Elisabeth Nedergaard, Kristian Bach Petersen, Keld Rud, Ole Rosenstand Svidt, Jeppe Søndergaard, Sidsel Thomassen, Elisabeth Thostrup, Brett Tootle, Nanna Westergaard, Trine Østergaard


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA