x

Guide: De bliver store i 2018 – Danmark

Guide: De bliver store i 2018 – Danmark

Et nyt år har meldt sin ankomst. Traditionen tro har GAFFA sammensat en oversigt over 12 danske solister, som vi tror kommer til at præge det kommende år. Der er god grund til at holde øje med dem allerede nu, for du kommer til at høre meget mere til dem.

HØR OGSÅ: Bedst lige nu – 12 stærke tracks til weekenden

Drew

Hvem er hun?

Store popsange med masser af kant.

Hvorfor skal du elske hende?

Hun har endnu ikke udgivet noget, men har allerede oplevet enorm interesse i Danmark.

I løbet af det sidste år har hun været på turné som opvarmning for henholdvis Alex Vargas og Dúné i hele landet, hvor hun med sin karakteristiske stemme for alvor har bevist sit værd på scenen. Foran en fyldt sal gav hun på Spot sit første liveshow, som var en af de mest hypede koncerter for et upcoming act på festivalen. Drew beskriver sig selv som et kærlighedsbarn imellem Banks og Taylor Swift med et gran af Joan Baez.

Hvad kan du forvente?

Der kommer musik på gaden fra Drew i starten af 2018, og ud fra hvad vi har hørt på redaktionen, er der rigeligt at glæde sig til.

 

Fugleflugten

Hvem er de?

Det danske band Fugleflugten spinder, med deres helt eget take på klassisk shoegaze, indierock af bedste skuffe.

Hvorfor skal du elske dem?

Lyduniverset bærer præg af bandets hang til stærke britiske navne som The Cure og Joy Division, men man finder også inspiration fra postpunkens fandenivoldskhed. Bandet har senest udgivet deres anden ep Bølgevækker, hvorfra singlen ”Alt der glimter” har været i rotation på P6.

Hvad kan du forvente?

Forvent, at dit kendskab til Fugleflugten kun bliver større i år.

 

Ida Red

Hvem er de?

Elektropop-bandet udspringer fra så forskellige steder som Nordjylland, Sydfyn, København og Nordtyskland, og efter de fandt hinanden i musikken, har de rejst i blandt andet Sverige, Frankrig og USA for at komponere og indspille materiale, der udkommer i 2018. 

Hvorfor skal du elske dem?

Ræk ud efter 2018, og du bliver taget med til en verden, hvor sammenholdet og forskelligheden i fællesskabet hyldes af bandet Ida Red. Alexandra, Nanna B, Nanna E og Greta, som alle er betitlede som både sangerinder, musikere, komponister og producere, fandt hinanden for to år siden, da de blev room mates på et ophold på Engelsholm Højskole. Her blev de inspireret af hinanden, et venskab spirede, og med hjælp fra den musikalske mentor Michael Møller, smeltede deres personligheder sammen til bandet Ida Red, opkaldt efter en muse og et kvindeligt symbol, der i musikalske sammenhænge er blevet skrevet mange sange om og til gennem tiden. 

Hvad kan du forvente?

Ida Red lægger stærkt ud den 19. januar med deres første single "Oh Girl", en ode til det ubrydelige stærke venskab og en kærlighedserklæring til kvindelige ikoner og veninder. 

 

Iris Gold (billedet)

Hvem er hun?

Iris Gold har sit eget særegne udtryk, der blander flower power med hiphop over catchy pop-toner.

Hvorfor skal du elske hende?

Historien om Iris Gold startede på Christiania, hvor Iris havde en nomadisk opvækst i et kreativt kunstnermiljø, hvor 70'er-psych og hippie-modkultur såsom Jefferson Airplane, The Doors, Mamas og Papas var soundtracket til begyndelsen af hendes liv. Sidenhen stod den på hiphop med Public Enemy, Fugees og Wu-Tang Clan i centrum, hvilket tydeligt kan høres i hendes lyd.  

Den dansk-engelsk-jamaicanske sangerinde flyttede til London, hvor hun hurtigt blev en del af musikscenen og optrådte sammen med store navne som Miguel, Blur, Taylor Swift og Robbie Williams. Iris Gold er nu tilbage, hvor det hele startede og klar til at slå igennem på dansk grund. Første skridt på vejen er singlen "All I Really Know", der er produceret af Getic og mikset af Rune Rask fra Suspekt.  

Hvad kan du forvente?

Mere musik i løbet af 2018, en optræden til GAFFA-Prisen i Odeon i Odense 22. februar og koncerter på Spot og Roskilde Festival.

 

Jada

Hvem er hun?
Jada, hvis rigtige navn er Emilie Molsted, er en ung dansk sangerinde, sangskriver og producer, der på mange måder er eksemplet på en moderne artist i det nye musiklandskab. Jada har sin helt egen stil – hendes smukke og selvsikre vokal tilsat 00’ernes r&b, elektroniske nuancer og organiske vibes understreger potentialet til at blive det kommende vidunder i nyere popmusik.

Hvorfor skal du elske hende?
Jada er en artist, der ud over at have en exceptionel stærk og smuk stemme har en inspirerende og anderledes autenticitet, som både er tilstede i hendes numre og liveoptrædener. Jada er helt sin egen, og på den måde er hun med til at skabe mere plads til at være kvinde.

Hvad kan du forvente?
Jada har indtil videre kun udgivet en musikvideo til den uofficielle single "Sure" – der dog allerede har modtaget stor anerkendelse fra bl.a. Le Gammeltoft, som udvalgte Jada til at optræde til Red Bull Sound Select, hvor hun fik tryllebundet et fyldt Pumpehuset. Rygterne går på, at Jada meget snart udgiver ny musik, og det ville være en underdrivelse, hvis vi ikke sagde, at vores forventninger er høje. Jada er en af de få artister, som for alvor har potentialet til at række ud over de danske grænser og vække opmærksomhed i det internationale musiklandskab. Jada spiller desuden til Vegas Udvalgte i slutningen af januar – hvilket blot bekræfter potentialet til, at 2018 bliver et år i Jadas tegn.

 

KOPS

Hvem er han?

Kops er ny dansk, brutalt gyngende og legesyg pop.

Hvorfor skal du elske ham?

Bag KOPS står den 20-årige poptroldmand fra Ballerup, Oskar Kops Kronback. Velsignet med charmerende knæk i stemmen og fingrene solidt plantet i stringente synth-linjer. Med benene plantet i house og hiphop har KOPS sin musikalske baggrund i orden. Efter sin tid i Sankt Annæs drengekor, og et forløb på musikefterskole, som blev brugt på at spinne plader, skate og kreere tunge beats, har KOPS nu skabt sin helt egen plads i poppens verden. 

Han producerer og skriver egenhændigt musikken selv, hvilket har givet ham et begivenhedsrigt år med vigtige koncerter både i Danmark og udland, så KOPS er ved at cementere den unikke sangskrivning, han tilbyder morgendagens popmusik.

Hvad kan du forvente?

Der er flere udgivelsesaktiviteter på vej i hele 2018. Mange flere koncerter, blandt andet The Great Escape i England til maj. Desuden er der stor interesse fra udlandets side, specielt efter at KOPS er blevet en bloggerdarling, og radioer som både Beats1 og BBC Radio1 har fået øjnene op for ham.

 

Hvem er han?

Københavnske Kailash William Chatterjee leverer drømmende produktioner, stærke tekster, ørehængende omkvæd og melodisk rap 

Hvorfor skal du elske ham?

Kå har været en del af grime-kollektivet Sleng, der hurtigt skabte sig et navn på den danske undergrunds-scene og på YouTube. Det skaffede dem en optræden på Roskilde Festival. I 2016 kunne man så opleve Kå som feature på Emil Kruses "Alt for længe", der blev et stort hit på P3. I 2017 tilmeldte Kå sig DR’s KarriereKanonen med "Være sådan her". Nummeret blev Ugens Kanon og resulterede i en plads i finalen. Sidenhen har Kå smidt en video til "De her veje" feat. Larry på YouTube.

Hvad kan du forvente?

Kå udsender sin debut i foråret 2018. Emil Simonsen (Orgi-E) kalder Kås "Være sådan her" for ”et hit, sikkert og friskt”, og han glæder sig til at høre mere til Kå. Han kan godt begynde at glæde sig.

 

Luster

Hvem er de?

Hovedmand Jacob Haubjerg og kumpanerne Brian Batz, Anders Bach og Morten Søndergaard.

Hvorfor skal du elske dem?

Jacob Haubjerg har længe begået sig som bassist i en række forskellige prominente bands, men i Luster er han selv hovedkraften bag bandets fængende og kontante indiepop, der også har en klædelig snert af postpunk. Tjek bare singlen "Sexbeat" fra sidste år og prøv selv at se, om du kan lade være med at rocke med. Inderligt, kantet og med en fremdrift, der matcher bandnavnet.

Hvad kan du forvente?

Luster udgiver deres debutalbum i foråret 2018.

 

Molina

Hvem er hun?

24-årige Rebecca Molina har hentet inspiration i 70’ernes synth-scene og blandet det med sin egen skæve pop.

Hvorfor skal du elske hende?

Molina tager sit publikum med ind i et univers af mørk 80’er-synthpop med tonsende beats, et skarpt kick og anarkistiske melodier. Sangerinden udgav sidste år debut-ep’en Corpus, som anmelderne kastede masser af superlativer efter og fik Elton John til at erklære sig som fanboy. Han spillede Molinas første single "Salvation" på Beats 1-radiostationen.

Hvad kan du forvente?

Forvent at se og høre meget mere til Molina her i 2018.

 

TAN

Hvem er de?

– I TANs melodiøse, pulserende og narkotisk dragende eurowave-univers er pastelfarver og kulørte nuancer de gennemgående farvekoder.

Hvorfor skal du elske dem?

Duoen kombinerer det glamourøse og det smadrede. Som hvis man kunne teleportere sig frem og tilbage mellem Berghain i Berlin og en strandklub i Miami. Live eksperimenterer duoen med det performative og glamourøse ved at overlade scenekanten til drag queens. Singlerne "It Will Never Be the Same" og "Panorama" har modtaget masser af international opmærksomhed.

Hvad kan du forvente?

Flere glitrende og favnende toner til at sætte kulør på 2018.

 

Vera

Hvem er han?

Vera er alias for producer William Asingh, et af de mest fremadstormende og relevante skandinaviske unge producernavne pt. Vera har allerede haft en finger med i spillet på vigtige udgivelser med Liss og Off Bloom og har senest arbejdet tæt sammen med MØ på hendes nyligt udsendte When I Was Young-ep, hvor han har produceret tre ud af seks numre.

Hvorfor skal du elske ham?

Vera kombinerer androgyn popvokal, smørblød saxofon og bossa nova-guitarer med fremtidsrettede elektroniske beats. I begyndelsen af december udgav Vera sin debut-ep, Good Job – No Conversation, blandt andet med debutsinglen "In and Out of Love", som var P3's Uundgåelige og indbragte Vera en måned som "Artist of the Month" på BBC Radio 1. 

Hvad kan du forvente?

Mere musik og flere koncerter fra Vera her i 2018.

 

ZK

Hvem er han?

ZK rapper på sin helt egen unikke måde. Hans levering og melodiske tilgang til rappen er med til at karakterisere ham, og krydret med hans tekstunivers, som er i øjenhøjde og ærlig, skaber det en spændende cocktail.  

Hvorfor skal du elske ham?

ZK er indbegrebet af gaden og gadelivet. Som han selv siger: "Det er på disse gader, min historie er startet. Hvor alt det her tager mig hen, hen må tiden vise". 

Det store potentiale er tydeligt, og med sit flow, historier og stemme placerer ZK sig et sted, hvor få rappere i øjeblikket befinder sig i dansk hiphop. Rejsen for denne 17-årige rapper fra Ishøj er først lige begyndt, og det bliver spændende at følge hans musikalske og personlige udvikling. 

Hvad kan du forvente?

Ærlig gademusik i stil med singlen "Ca Ca".

 

HØR OGSÅ: Bedst lige nu – 12 stærke tracks til weekenden

 

Varm op med en playliste med de fremadstormende talenter

 

Sådan gik det for sidste års udvalgte – fra "De bliver store i 2017":

Aksglæde

Popsangeren Aksglæde har været vidt omkring, siden vi anbefalede han sidste år. Koncerter rundt om i landet og udgivelsen af den fine ep Fortrudte Fortielser prægede hans 2017. 

Noah Carter

Rapperen udsendte det meget roste debutalbum Couch Dreams i juni, han var nomineret til P3 Talentet-prisen, og i 2018 spiller han sine første store solokoncerter.

Communions

Post-punkerne udgav det roste debutalbum Blue og har både turneret herhjemme, i Europa og Japan.

Emil Kruse

Fire stjerner her i magasinet for I Dine Blå, som anmelder Anders Hjortskov kaldte ”en ep, der igen mikser pop og melodiøse hiphop-tendenser.”

IAMJJ

Modtagelsen af singer-songwriteren IAMJJs længeventede første udspil var en kende undervældende her i magasinet, hvor han fik to stjerner for sin selvbetitlede ep. Bedre gik det på NorthSide, hvor han hev fire fine stjerner hjem for sin koncert. IAMJJ har netop annonceret, at han udgiver sit debutalbum Bloody Future 23. marts.

Irah

Seks store stjerner for koncerten på årets Spot Festival og fem for debuten Into Dimensions. Drømmepopperne Irah er kommet godt fra start.

Noréll

Det startede ellers så lovende for elektropoptrioen, men i november gik de hver til sit.

Off Bloom

Off Bloom har opnået stor succes med hittene "Love to Hate It" og "Falcon Eye" rundt omkring i Europa, og sidste år fik de tildelt den eftertragtede 2018 European Border Breakers Award.

Pattesutter

Det, man bedst husker Pattesutter for i 2017, er den hjerteskærende dokumentar, Det Ka’ Du Ikk på DR3, hvor man mest af alt får lidt ondt af knægten. Vi håber, han har det bedre og har fået lidt styr på tingene.

Soleima

Soleima er gået hen og blevet et kendt og anderkendt navn på den danske musikscene. I marts optrådte hun til GAFFA-Prisen, i maj udkom debut-(mini)albummet , og i september fik hun P3 Talent-prisen.

Turqoise Sun

Psychpop-talenterne nåede aldrig at gøre så meget væsen af sig i 2017, men vi hepper stadig på dem.

Ultramarin

Duoen spillede en GAFFA-rost koncert på Spot Festival i foråret og modtog DPA’s vækstlagspris i november.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA