Kommentar: Tre gode ting ved årets Tinderbox-program – og to knap så fede

Kommentar: Tre gode ting ved årets Tinderbox-program – og to knap så fede

Tinderbox har netop offentliggjort sit fulde program for 2018, og det har fået os til at gøre os nogle tanker om årets festivalplakat. Vi har fundet tre gode ting ved Tinderbox-programmet – og to knap så fede.

LÆS OGSÅ: Tinderbox fuldender programmet med 16 nye kunstnere

+ Depeche Mode er en solid booking – men ikke ligefrem eksklusive

På den ene side er det første gang nogensinde, elektrorockgiganterne giver en festivalkoncert i Danmark, og samtidig er det sjældent, de overhovedet spiller på festivaler. På den anden side har de allerede spillet to danske koncerter inden for det seneste år, i Parken i juni og i Royal Arena i januar, så eksklusivt er det jo ikke. Begge koncerter var ganske vist udsolgte, så interessen for at se Dave Gahan & Co. er tilsyneladende umættelig. De seneste danske koncerter har da også fået flotte anmeldelser, henholdsvis seks og fem stjerner i GAFFA, så der er givetvis noget at se frem til.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Depeche Mode, Royal Arena, januar 2018

+ Programmet rammer bredt

Man kan tage nejhatten på og sige, at festivalen er profilløs, eller ”hvis man vil ramme alle, rammer man ingen”, men man kan jo også tage de optimistiske briller på og fokusere på, at festivalen faktisk har ganske mange solide og succesfulde navne inden for både pop, rock, hiphop og ikke mindst EDM-genren, der jo har sin egen scene på festivalen. Depeche Mode, Madness, Alanis Morissette, Iggy Pop, Jack White, French Montana, Wiz Khalifa, Kygo, Morten og så videre – der burde være noget for de fleste.

+ Styr på musikhistorien

Selvom Tinderbox har mange yngre navne på programmet, viser festivalen også respekt for musikhistorien ved at booke ældre koryfæer som Iggy Pop, Depeche Mode og ikke mindst ska-stilskaberne Madness, der debuterede tilbage i 1979 og i november sidste år gav deres første danske koncert i otte år, i et udsolgt Store Vega til fire solide GAFFA-stjerner. Dem kan vi sagtens tåle at høre igen, og de skal nok sørge for et ”House of Fun” på Fyn.

LÆS OGSÅ: Når Suggs er Gud – anmeldelse af Madness, Vega, november 2017

- Ikke meget for den nysgerrige

Hvor Tinderbox’ aarhusianske søsterfestival NorthSide – der i øvrigt har samme booker – i år kan præsentere en del mindre kendte navne, blandt andre libanesiske Mashrou’ Leila, er størstedelen af Tinderbox’ program ganske velkendte kunstnere, hvis man følger nogenlunde med på musikscenen, så der er ikke meget at på opdagelse i. Undtagelsen er MagicBox-scenen, der byder på en del knap så etablerede navne. Og så er der band battle-konkurrencen, der præsenterer tre lokale kunstnere fra vækstlaget.

LÆS OGSÅ: NorthSide er klar med det fulde program

- Kvinderne er også her i massivt undertal

Forleden offentliggjorde NorthSide sit endelige program, med 14 procent kvinder, og andelen er endnu lavere på Tinderbox: Fire ud af de 48 navne på programmet – The Breeders, Alanis Morissette, Off Bloom og Velvet Volume – er enten kvindelige solister eller et band med en kvindelig forgrundsfigur (vi ser for overskuelighedens skyld bort fra andelen af kvindelige instrumentalister, der dog kun vil gøre forskellen endnu større). Det giver 8,3 procent kvinder på programmet, og det er jo ikke meget. Festivalen er dog blevet ramt af et afbud fra Skunk Anansie, og festivalens booker Brian Nielsen fortæller, at festivalen har forsøgt at booke flere kvinder uden held, og at udbuddet af musikere, ikke mindst dj’s, ikke er ligeligt fordelt. I Danmark var det i 2012 cirka 80-20 i mændenes favør, viste en undersøgelse lavet af Dansk Musiker Forbund – der er dog et stykke fra 20 og ned til 8,3 procent.

LÆS OGSÅ: Tinderbox-booker: Det med profil er noget, journalister har opfundet


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA