x

GAFFA på by:Larm - tilbageblik

GAFFA på by:Larm - tilbageblik

Årets by:Larm Festival fandt sted i Oslo 21.-23. februar, og programmet har været spækket med spændende kunstnere inden for alskens genrer. By:Larm adskiller sig fra andre festivaler ved, at de fleste kunstnere spiller flere gange, således at man kan nå at høre en koncert med lige præcis dén kunstner, man gik glip af, men som alle snakker om dagen efter.

Dette er dog også nødvendigt, idet festivalen forgår på ikke mindre end 27 scener fordelt ud over Oslo by. Til trods for at scenerne ligger i rimelig gå-afstand fra hinanden, kan koncerterne, der varer en halv time stykket, godt nå at være ovre på den tid det tager at nå fra det ene sted til det andet.

By:Larm startede i 1998, fordi ny norsk musik havde mistet sin gennemslagskraft i Norge og aldrig nåede radioerne og de skrevne medier. Man ville derfor skabe et nyt, vitalt mødested for den norske musikbranche uden for den norske hovedstad. En festival, som fra år til år flytter rundt mellem de fem største provinsbyer i Norge. Gennem årene er by:Larm vokset og har manifesteret sig som stedet, hvor der bliver præsenteret ny norsk og udenlandsk musik.

Den norske pedant til vores danske Spot-festival besøgte første gang Tromsø i 2001, hvor blandt andet The Low Frequency In Stereo, Cloroform, Biosphere og Sondre Lerche spillede. Et år, der for alvor blev vendepunktet for norsk musik i såvel Norge som i resten af verden.

Nu skriver vi imidlertid 2008, og denne weekend har både budt på hjemlige navne og ny og spændende musik fra både Sverige, Norge og Færøerne. Det musikalske niveau har generelt været højt, og det er kun ganske få koncerter, der er faldet rigtigt igennem i weekendens løb.

Blandt de mange musikalske højdepunkter var danske kendinge som The Floor Is Made Of Lava og Veto, der leverede en koncert af helt uhørt høj kvalitet. Også svenske First Floor Power og Færøske Boys In A Band markerede sig positivt med henholdsvis naivistisk pop af bedste skuffe og rendyrket rock ’n’ roll. Festivalens helt store overraskelse var dog Casiokids fra Bergen, der virkelig formåede at trække tæppet væk under GAFFAs udsendte med deres legesyge elektroniske stilblandinger for børn og voksne.

Alt i alt har det været en god og givtig festival, der er blevet gnidningsfrit afviklet. Det eneste, man kunne ønske sig, var en smule mere luft og overskuelighed i et program, der nærmest snubler over sine egne ben for at kunne præsentere så meget som muligt. Dette er dog en petitesse, der på ingen måde trækker ned i helhedsindtrykket af weekendens by:Larm Festival.

by:Larms hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA