x

Record Store Day – Juleaften for fans af vinyl

Record Store Day – Juleaften for fans af vinyl

For 10 år siden startede de uafhængige pladebutiksejere i USA Record Store Day. I dag har denne vinylpladernes juleaften bredt sig til hele verden, og fødselsdagen fejres også i Danmark.

I 90'erne var cd'en konge, så gjorde MP3-filerne deres indtog, og frem til midten af 00'erne faldt salget af vinylplader markant. Men de seneste år er den klassiske plade vendt tilbage.

Og hvis man skal slå ned på året, hvor kurven knækkede, så peger pickup-nålen på 2007-2008, årene hvor Record Store Day blev lanceret, og i 2017 blev der i USA solgt 14,3 millioner lp'er.

Unikke udgivelser og lange køer

Ideen med Record Store Day er, at der sendes en masse unikke udgivelser på gaden på samme dag, både albums og singler, som kun kommer i de uafhængige pladebutikker, og som udgangspunkt skal købes fysisk ude i butikkerne.

Per Ellegaard Petersen, indehaver af pladebutikken Moby Disc i Odense, fortæller, at interessen er vokset år for år.

– Vi kan mærke en kæmpe interesse for Record Store Day. Sidste år dukkede de første kunder op foran butikken klokken 6.00, og da vi åbnede, stod der nok i hvert fald 100 mennesker i kø, så vi måtte lukke dem ind i hold.

Per Ellegaard Petersen regner med, at der i år vil være særlig rift om en række danske genudgivelser, blandt andet Beefeaters' Meet You There og Culpeper’s Orchards Going For A Song.

Også Mette Christensen, der ejer pladebutikken Route 66, med afdelinger både i Aarhus og København, beskriver Record Store Day som en festlig dag, men også som hårdt arbejde for de involverede butikker:

– Der skal virkelig knokles igennem forud for Record Store Day. Der er så mange udgivelser, man skal holde øje med, og det er en stor udskrivning for en pladebutik, når der skal bestilles tusindvis af nye plader hjem – hvor man ikke er sikker på, hvad der kommer til at være interesse for. Det trækker tænder ud, men vi gør det for kunderne. Der er noget helt særligt over den første halve time på en Record Store Day, hvor butikken er fyldt med mennesker, men der er fuldstændig stille i lokalet. Kun lyden af pladeelskere, der står og bladrer igennem rækker og rækker af lp’er.

Ud over en lang række danske plader på forskelligfarvet vinyl byder Record Store Day i år på udgivelser fra blandt andre David Bowie, Arcade Fire, The Flaming Lips, Wu-Tang Clan og AC/DC.

Populære samleobjekter

Interessen og de små oplag har gjort, at Record Store Day-udgivelser har en tendens til at blive samlerobjekter. Dyre samlerobjekter.

– Det sker hvert år, at man allerede på dagen oplever RSD-udgivelser til salg på eBay eller Discogs til voldsomt opskruede priser. Det er ærgerligt, men der er ikke meget, vi kan gøre ved det, ud over at sætte begrænsning på, hvor mange udgivelser kunderne kan få med hjem ad gangen, fortæller Per Ellegaard Petersen.

Mette Christensens råd til pladeentusiaster, der frygter at misse en udgivelse, er at holde sig fra internettet i dagene lige efter Record Store Day.

– Hav is i maven og lad være med at købe plader til opskruede priser. Hold øje med de officielle butikker, når de i ugerne efter lægger restlageret fra dagen online. Der er sjældent grund til at give femdobbelt pris.

Og det er ikke kun pladebutikkerne, der har støttet op om projektet. En lang række kunstnere har gennem årene fungeret som ambassadører for Record Store Day. Blandt andre Josh Homme, Metallica og St Vincent. I år er det amerikanske Run the Jewels, der er hovedambassadør.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA