x

Kan du sige musik uden at sige mode?

Kan du sige musik uden at sige mode?

Musik og mode har altid fulgtes ad, og det skal hyldes i denne gennemgang af de største trends, der har præget musikken og gadebilledet.

Om det så var Woodstock i 1969 med blomsterkranse og åbne velourveste, punkens ungdomsoprør i London i 1970’erne med læder, nitter og hanekamme, ikoner som Prince og Grace Jones på 1980’ernes popscene eller Spice Girls, Destiny’s Child og TuPac i 1990’erne, er svaret nej – for moden har unægteligt altid været en vigtig medspiller i musikindustrien. Men hvilke modetrends står tilbage som de stærkeste medspillere, når vi kigger på vores store, musikalske helte?

Den nostalgiske popsangerinde
1990’erne rykker hårdt på modefronten lige nu. Dr. Martens, crop tops, franske fletninger, choker-halskæder og pangfarver er bare nogle af de ting, vi havde svoret, aldrig at finde frem fra gemmerne. Men det skete selvfølgelig alligevel. Og en lang række sangerinder har taget trenden til sig – se bare denne video, hvor det er lige før, Spice Girls bliver genoplivet i form af Dua Lipa, MØ, Charlie XCX, Alma og Zara Larsson.Den poppede folksanger
I slutningen af 00’erne blev vi pludseligt beriget med en række britiske bands, der blandede indie med folk, bluegrass og americana. Banjo og gulvtam var i musikalsk front når bands som Mumford & Sons og Passenger leverede sveddryppende, entusiastiske koncerter verden over. Altid iført skjorter, lærredsbukser og de karakteristiske seler.

gallery_large

Den modebevidste festival
Det er aldrig set før, at en musikfestival kan ende med at have sin helt egen, unikke stil. Men det har Coachella. Hvert år bliver den sydcaliforniske ørken nemlig forvandlet til et modemekka uden lige, flankeret af koncerter med internationale superstjerner. Dresscoden er til at tage og føle på, når musikere, pludselig render rundt i bar mave og blomsterkrans. Som dengang, Jared Leto flashede et par stramme, zebrastribede bukser.

Den sortklædte rockmusiker
Det startede jo nok med Johnny Cash, der udtalte at han altid gik i sort: ”(...) som mit symbol på oprør mod den stillestående status quo, mod vores hykleriske religioner, og mod de mennesker, hvis sind er lukkede for andres ideer”. Man kunne ikke klandre Cash for at være en mand uden holdninger. Og det sorte tøj er blevet et symbol på rebelskhed – et symbol, der går igen hos mange rockmusikere. Se bare på indierockbandet Interpol, der ynder at iklæde sig sorte skjorter som denne.

gallery_large

Den kuldskære rapper
I 1990’erne føg der en isnende kulde ind over USA. Om det var krigen mellem Østkysten og Vestkysten, vides ikke. Faktum er, at stort set alle rappere, om de så var fra Compton i Los Angeles eller The Bronx i New York, bar store dynejakker. På alle tider af året. Især rappere som The Notorius B.I.G. yndede at svøbe sit korpus i faverige dynejakker som denne.

gallery_large

Hvad synes GAFFAs læsere?
På GAFFA synes vi det kunne være sjovt at høre, hvad for noget tøj vores læsere forbinder med hvilke musikgenrer. I den sidste uge har vi derfor kørt 3 afstemninger på vores Facebookside, og du kan se resultaterne lige her:

Hvad synes du er mest hiphop? Beanie eller cap?

gallery_large

Hvad synes du er mest country? Ternet skjorte eller seler?

gallery_large

Hvad synes du er mest indie-singer-songwriter? Army jakke eller jeans?

gallery_large


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA