x

Reportage: Gutter Island festival dag 1: Forunderlige freaks

Reportage: Gutter Island festival dag 1: Forunderlige freaks

I tre dage hvert andet år er det smuldrende gamle Masnedø fort i udkanten af Vordingborg samlingspunkt for det aller ypperste indenfor garagerocken, og igen i år har Gutter Island Garagerock Festival meldt udsolgt. Og med 28 navne på programmet, heraf 17 internationale og 11 danske, var der da også meget at se frem til ved ankomsten til den vindblæste ø. 
 
Inde på pladsen emmer det af sidste øjebliks stress, men ude blandt teltene på campingområdet er stemningen præget af fest og gensynsglæde. Selvom gennemsnitsalderen i løbet af de 18 år festivalen har eksisteret, har sneget sig godt opad, er der ikke mangel på hverken slidte læderjakker eller rock’n’roll-attitude. Her lever ånden fra undergrunden i bedste velgående. 
 
Da klokken nærmer sig 19, er stemningen da også spændt til bristepunktet af forventning blandt det, trods 28 graders varme, overvejende sortklædte publikum. Det store telt, som udgør den ene af festivalens to scener, er prydet af enorme håndmalede skilte, der på bedste gammeldags manér, annoncerer det, vi alle venter på, nemlig aftenens spektakulære freakshow. Et event, festivalen introducerede for to år siden, og som fint understreger festivalens særegne karakter.
 
Porno-orgel og læderfjæs
 
Traditionen tro, åbnede festivalen med en tale, hvor festivalens formand bød publikum velkommen med gratis øl, brygget til lejligheden, og skål i miniatureflasker Fernet Branca. En drik, som synes at være et gennemgående element i festivalen. Her bliver selv burgerne bliver serveret med bløde løg tilsat et ordentligt skvæt af den bitre drik. 
 
Herefter fik freaksene frit lejde under kyndig ledelse af aftenens værter Miss Berdie og Dr. Harder, der iført tung teatersminke og kostumer ledte tankerne hen på optrædende i det forrige århundredes kabareter og omrejsende tivolier.
 
Københavnske The Orgelheimers har efterhånden sneget sig ind på listen over Gutter Islands husorkestre. Og under parolen “Mere orgel!” fyldte de fire orgelheimere alle huller mellem hovednavnene i aftenens freakshow med deres sleazy orgelserenader og ørehængende evergreens.
 
Trioen For The Love Of Ivy (N), startede oprindeligt som et The Cramps-tributeband, og det dramatiske element var da heller ikke til at komme udenom. De tre læder og lak-klædte chok-rockere, herunder en skrækindjagende gimp-lædermaske, formåede ikke blot at spille en god koncert, men også at underholde.
 
“Det er ikke bare for at chokere. Der er så meget hård rock, der ligner det samme på scenen. Vi vil gerne give publikum en oplevelse ud over det sædvanlige”, fortæller sanger Ulrik Tveten Danneborg dryppende af sved efter at være kravlet ned fra scenen kun iført kriminelt stramme læderbukser.
 
Californiske overherrer 
Ud over de musikalske indslag bød aftenens freakshow også på en række freaky overraskelser, blandt andet et fluemenneske, der nær fik væltet et lystårn og en yndig skægget dame, som udførte et vovet akrobatisk danseshow. 
 
Mod slutningen blev der raslet godt og grundigt med knoglerne, da de fire skelet-klædte musikere fra svenske The Dahmers indtog scenen. En bundsolid omgang upbeat punkrock, der trods det dræbende bandnavn lod publikum overleve, klar til en runde mere.
 
Det var også i dén grad aftenens hovednavn The Lords of Altamont (US). De californiske rock’n’rollere, hvis navn leder tankerne hen på de frygtelige begivenheder under Rolling Stones-koncerten i Altamont i 1969, var i storform, og sanger/ keyboardspiller Jake Cavaliere slog fuldstændigt benene væk under publikum med deres 1960’er inspirerede  garage- og psykedeliske rock. 
 
Læs mere på www.gutter-island.dk
 
Gutter Island Garagerock Festival finder sted på Madsneø fort ved Vordingborg 16.-18. august. 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA