x

Den dag, jeg lærte at elske en YouTube-celebrity

Den dag, jeg lærte at elske en YouTube-celebrity

Da jeg var ung, var der ikke noget der hed YouTube-stjerner. Der var MySpace, MSN Messenger og flow-tv. Det har ændret sig markant nu, med tusindvis af YouTube-kanaler fyldt med makeup tutorials, folk der kommenterer videospil og helt almindelige, unge mennesker, der sidder og snakker ind i et kamera om alt og ingenting. And I don’t give a f***.

En af de mest prominente YouTube-stjerner i dag hedder Troye Sivan, der i skrivende stund har 6,5 millioner abonnenter på sin kanal.

6,5 millioner personer, der har klikket ind på videoer med titler som ”Kylie Jenner lip challenge gone wrong” og ”Waxing my legs with Zoella”. Som jævnt analog gammelnisse står jeg komplet uvidende over for interessen i at se et andet menneske vokse sine ben. Og nu skal jeg interviewe den her narcissistiske post-teenager. Hurra. Så må jeg jo hellere læse op på knægten.

Musicalstjerne, Wolverine og videoblogger

Troye Sivan Mellet bliver født i Johannesburg i Sydafrika, men flytter til Perth i Australien som toårig på grund af den stigende kriminalitet i Sydafrika. Troye vokser således op i en jødisk kernefamilie med fire børn, en hjemmegående mor og en far, der er ejendomsmægler. Troye går på en jødisk ortodoks privatskole frem til 2009, hvor han begynder at modtage fjernundervisning. Knægten virker tilforladelig ind til videre. Jeg læser videre.

I oktober 2006 bliver det årlige Telethon afholdt i Perth – tænk på Knæk Cancer og Danmarks Indsamlingen, det er noget i den dur. Her bliver den unge Troye Mellet introduceret som ”en meget speciel ung dreng med en smuk sangstemme”. Efterfølgende troner en meget ung Troye frem på skærmen og synger ”Somewhere over the Rainbow”. Året efter optræder Troye som Oliver Twist på Regal Theatre i Perth. Troye udgiver også en ep med fem covernumre, blandt andet den gennemtæskede ”The Prayer” (ja, det er den med Celine Dion og Andrea Boccelli). Og en musicalstjerne er født. Indtil videre er jeg ikke synderligt imponeret. Hvordan er den her knægt blevet en kæmpe popstjerne?! Nå, videre.

Jeg læser mig frem til, at Troye, sideløbende med sin debut på de skrå brædder, begynder at videoblogge. Nå ja, og så scorer han lige rollen som den unge Wolverine i X-Men Origins: Wolverine i 2009. Men det er egentlig ikke så relevant for min videre færd. Også en elendig film i øvrigt.

Coming Out

Hvad der til gengæld er relevant er, at Troye begynder at få en fod indenfor i den altkonsumerende underholdningsindustri. Han skrotter efternavnet og hedder nu ”kun” Troye Sivan. I al hemmelighed skriver han under på en pladekontrakt med Universal Music Australia. Og hans YouTube-kanal får flere og flere abonnenter. Faktisk er han oppe på næsten en million. Det ændrer sig dog hurtigt efter den 7. august 2013.

Troye Sivan er nemlig homoseksuel. En seksuel orientering, han har indviet sine forældre i allerede tre år forinden. Men nu er tiden kommet til at fortælle det til resten af verden og hans ”fans” på YouTube. Derfor tænder Troye for sit webcam og forklarer i løbet af otte minutter og 17 sekunder om, at han er bøsse.

And nobody cares. Eller jeg er da i hvert fald ligeglad. Fyr den af.

Er min første tanke. Men så afslutter Troye med at forklare, hvordan han vil linke til hjemmesider, der hjælper unge homoseksuelle, der har svært ved det hele. Og så er det jo faktisk lidt rørende.

Er det det, de her YouTube-kanaler handler om? Unge mennesker, der hjælper hinanden? Ind til nu har Troye Sivan bare været en halvirriterende teenager på min YouTube-konto, hvor han prøver at få store læber og opmærksomhed og fucker med min søge-algoritme, fordi jeg skal skrive den her artikel. Men nu begynder jeg vist at forstå. Så meget, så jeg endelig åbner min Spotify-konto og begynder at lytte til hans musik.

Det handler jo om musikken

Troye Sivan har udgivet to ep’er – TRXYE i 2014 og Wild i 2015. De ligger dog ikke på vores alle sammens yndlingshadestreamingtjeneste, så jeg går fluks videre til debutalbummet Blue Neighbourhood, der udkom i december 2015. Albummet er flankeret af en trilogi af musikvideoer, der portrætterer ung queer-kærlighed i Australiens forstæder. Trilogien skaffer Sivan en MTV Video Music Awards nominering.

Okay, fuck Spotify. Jeg smutter over på YouTube, jeg bliver jo nødt til at se de her videoer. Trilogien består af sangene ”Wild”, ”Fools” og ”Talk Me Down” og kan ses som én lang, utroligt flot produceret video. Der er små forvirrede drengebørn, der leger i vandkanten, en enormt ciskønnet, øldrikkende far, der ikke forstår noget og en utroligt smuk Troye Sivan, der snaver med en anden, også utroligt smuk, ung fyr. Det er sgu meget fedt, det her. Lækre beats og en dvask popstemme, der er lidt mindre irriterende og lidt mere interessant end alle de gængse Justin-Niall-Harry-5-Seconds-of-Whatever-stemmer, der findes i æteren lige nu.

Jeg tror sgu, jeg er klar til det her interview. Fedt!

Jenny, for pokker

Jeg har fået researchet og er klar til mit store, fede interview med superstjernen Troye Sivan. Som så bliver udskudt på ubestemt tid. Nå. Da jeg får en ny dato, får jeg at vide, at jeg får 10 minutters telefoninterview. Godt så – jeg skærer mine spørgsmål fra 20 til fem, og begynder allerede at tænke i alternativer til denne artikels udformning. Dagen oprinder, og jeg får et opkald fra pr-pigen Jenny, der vil stille mig igennem til Troye: en ung kvinde med så californisk en røst, så hun MÅ have været en del af holdet bag The Hills eller en anden ligegyldig MTV-realityserie. Like, aw my gawd. Nå, men så er han der, Troye, med en lige så blid stemme, som når man hører hans sange:

SARA: Hej Troye, dejligt at høre din stemme (ja, det sagde jeg faktisk, red.). Hvor ringer du fra lige nu?

TROYE: (Griner) Jamen i lige måde! Jeg er hjemme i Los Angeles lige nu, jeg er lige ved at starte min dag med en masse pr, jeg tror at klokken er ni om morgenen

SARA: Er du spændt på snart at skulle på turne?

TROYE: Ja meget, vi starter Bloom-turneen i USA og Canada i september. Jeg er lige kommet tilbage til L.A. efter at have optrådt til Pride i Pittsburgh, og jeg kan godt mærke, at jeg glæder mig til at komme ud af spille igen.

SARA: Hvad med Europa, du kommer forhåbentligt også og spiller her?

TROYE: Det kan jeg ikke sige så meget om endnu, men jo, jeg annoncerer noget i Europa snart. Og jeg elsker virkelig Danmark, så jeg håber på at kunne komme og spille i jeres land!

SARA: Du udsender ny single med Ariana Grande i morgen (jep ”Dance To This” udkom den 13. juni, GAFFAs skribent havde svært ved at skrive denne artikel og har således udskudt den i flere måneder, red.), hvordan var det at arbejde sammen med hende?

TROYE: Ja den udkommer i morgen, jeg glæder mig helt vildt! Vi er blevet virkelig gode venner, hun er sådan et specielt menneske, mega sjov og cool og chill, vi havde det mega sjovt med at samarbejde.

JENNY: Hey, undskyld gutter, I har to minutter tilbage

SARA: Fuck, så må jeg hellere skynde mig. Der er så mange stærke kunstnere på den kommercielle popscene lige nu, hvad bringer du på bordet, som ikke findes i forvejen?

TROYE: (Griner igen) Godt spørgsmål! Jeg prøver at balancere mellem mainstreampoppen og noget mere spændende, nok. Mit fokus er at skrive ærlig musik.

SARA: Du har engang udtalt, at du er totalt ligeglad med, om du udgiver singler eller album. Nu udgav du fuldlængdealbummet Blue Neighbourhood i 2015, og her den 31. august udkommer album nummer to, Bloom. Har du ombestemt dig?

TROYE: Måske? Jeg blev nok lidt forelsket i ideen om et fuldendt værk, ja. I forhold til struktur er jeg ligeglad med, om der kommer fem-seks singler ud før albummet, så længe at selve albummet også får sin prime time, hvis man kan sige det. Og så vil jeg gerne have, at man skal høre albummene fra start til slut og så finde sin yndlingssang. Så kan den yndlingssang ændre sig fra uge til uge, alt efter hvilket humør, man er i. Man skal se på de her album som momenter i mit liv, hvor jeg følte de her specifikke ting, jeg skriver om.

SARA: Du bruger dig selv i dine tekster, men det er jo ikke fremmed for dig, som international YouTube-stjerne. Hvorfor valgte du at dele dit privatliv på den måde?  

TROYE: Jeg voksede jo op, mens jeg så YouTube-videoer i 2007. Og jeg blev så forelsket i de her mennesker på skærmen og fandt trøst hos dem. Så det ville jeg også selv prøve. Og så fandt jeg ud af, at jeg syntes, at det var helt vildt sjovt at lave de her videoer! Det var en fed kreativ proces for mig, og så var det så sindssygt fedt at få kontakt til så mange forskellige mennesker via kommentarfeltet og Twitter og den slags...

JENNY: Vi bliver nødt til at sige farvel nu, Troye

SARA: Det var en fornøjelse at snakke med dig!

TROYE: Tak og i lige må... *dut dut dut*

...og stilhed. Jenny, for pokker. Med røde kinder hiver jeg efter vejret og kigger på mit ur. Seks et halvt minut blev det til. Det må være hårdt at være så travl og populær! Nå, men om noget fik jeg da malket de seks minutter og 30 sekunder. Mediemaskinen kører i bedste velgående.

...og så tilbage til musikken

Klogere blev jeg nok ikke efter min snak med Troye. Men han var en sweetheart, og min videre færd ud i hans bagkatalog fortsætter, for jeg er ikke færdig med denne unge, australske Adonis-type. Af inspirationskilder har Troye Sivan nævnt kunstnere som Frank Ocean, Kanye West, Amy Winehouse og Ella Fitzgerald. Så er man da også dækket ind, må man sige. Efter at være up to date med Blue Neighbourhood-albummet fra 2015 kaster jeg mig over Sivans nye udgivelser.

Bloom-albummet udkom først den 31. august, men der ligger allerede intet mindre end fire singler forud for albummet. Førstesinglen “My My My!” udkom den 10. januar og viser en Troye Sivan, der er trådt mere i karakter, med en langt mere pågående og sexet musikvideo, hvor blandt andre pornostjernen Brody Blomqvist er med som halvnøgen eye candy. Andensinglen “The Good Side” er derimod helt nedbarberet, med en akustisk guitar og Sivans åbne, ærlige og skrøbelige vokal i fokus. Skæringen udvikler sig dog med et spændende synth-landskab, ikke helt ulig Imogen Heap.

Den 2. maj udkom tredjesinglen ”Bloom”, som nok er det mest queer, der er at finde på hitlisterne lige nu. Mere om den senere. Som tidligere nævnt udkom ”Dance to This” den 13. juni. I videoen danser Sivan rundt i oversized David Byrne-jakkesæt sammen med Ariana Grande. Og jo, de er overmenneskeligt smukke, men de er på samme tid helt vildt relaterbare, når de to popstjerner fjolle-danser rundt, som 20-årige ”almindelige” mennesker også gør det. Nå ja, og så er det et åndssvagt lækkert pophit, der viser, hvordan fremtidens hitlister forhåbentligt kommer til at lyde. Ungdommen nu til dags er kraftpetervæltemig tjekkede!

Den 7. august udkom femte single, ”Animal” – en fræk electropop-basker om Sivans forhold til den amerikanske model Jacob Bixenman. Om sangen har Sivan udtalt, at: ”Blandt de sange, jeg har skrevet, er det her en af mine yndlinge. Jeg ville gerne lave en episk, tidløs kærlighedssang om, hvor meget under tøflen, jeg er”. Og ”Animal” er et godt bud på fremtidens kærlighedsballader – den er rå og sukkersød på samme tid, modsat de ballader, vi kender fra Whitney, Mariah og Celine, hvor fløden ikke kan komme til for den knasende kandis.

Fremtidens popstjerne

Netop ”Animal” er et godt eksempel på, hvor langt vi er kommet med at velkomme homoseksuelle på hitlisterne. Jovist, George Michael og Elton John har ikke levet forgæves. Men nu ser vi en helt ung mand, der åbenlyst elsker en anden mand. Som i ”Bloom”-videoen, hvor Sivan troner frem med åbentstående skjorte, øjenmakeup og røde læber. Et helt fantastisk statement til queer-befolkningen om, at alle er accepterede her. Og med disse statements baner Troye Sivan vejen for andre unge queer-kunstnere. Se bare på en sanger som serpentwithfeet, der lige har spillet på Haven Festival i København.

Det er fantastisk, som kunstnere er politiske og kæmper for eksempelvis LGBTQIA-rettigheder (som står for lesbisk-gay-biseksuel-transseksuel-queer-interkønnet-aseksuel, hvis du var i tvivl) lige nu. Og der er Troye Sivan altså en front-runner. Jeg er gået om bord og faldet pladask for de her YouTube-stjerner-slash-skuespillere-slash-popstjerner. I hvert fald når de hedder Troye Sivan og laver mere end hæderlig popmusik og samtidig giver en stemme til de unge LGBTQIA-personer derude. Respekt.

Jeg ved godt, den her artikel blev lidt lollet. Men hey, jeg havde seks minutter og 30 sekunder at arbejde med. Og jeg endte med at blive mere klog på Troye Sivan, end jeg ellers ville være blevet. Forhåbentligt gjorde du også. Og skrub så ud og hør noget queer-pop og se noget YouTube!

BLÅ BOG 

Navn: Troye Sivan Mellett

Alder: 23 år (født 5. juni 1995)

Bopæl: Født i Johannesburg i Sydafrika, opvokset i Perth i Australien og bor nu i Los Angeles.

Profession: Skuespiller, YouTube-stjerne og sanger. Aktuel med albummet Bloom 31. august og spillefilmen Boy Erased, der har premiere den 28. september, hvor Sivan spiller en ung homoseksuel og spiller over for stjernerne Nicole Kidman og Russell Crowe. Har i skrivende stund 6.518.964 abonnenter på YouTube.

Personligt: Sprang ud som homoseksuel den 7. august 2013 på sin YouTube-kanal. Kæreste med den 24-årige amerikanske model Jacob Bixenman.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA