x

50 ÅR MED LED ZEPPELIN: Luftskibet flyver stadig

50 ÅR MED LED ZEPPELIN: Luftskibet flyver stadig

Det er i dag, den 7. september, 50 år siden, at Led Zeppelin spillede deres debutkoncert, sågar i Danmark. Det markerer vi ved at forsøge at gøre det umulige: At opremse fem skelsættende punkter i karrieren og belyse deres fortsættende indflydelse på rockhistorien.

På Egegård Skole i forstaden Gladsaxe, nordvest for København, blev der en lørdag aften i september holdt skolebal med livemusik. Det britiske rockband The Yardbirds var blevet booket som aftenens underholdning. I tiden op til gik bandet dog i opløsning, og da det eneste resterende medlem, guitaristen Jimmy Page, troppede op på den såkaldte Teen Club med tre forholdsvis ukendte musikere, han lige havde mødt, og nu kaldte sig for The New Yardbirds, var publikum en kende skeptiske. De nye medlemmer måtte bevise deres værd, og der var ingen i salen, der på dette tidspunkt måbede, da konferencieren præsenterede den nye, unge forsanger som Robert "Plat".

Denne koncertdebut i Gladsaxe blev et stærkt afsæt for en skelsættende karriere for de fire musikere Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones og John Bonham, der få måneder senere kaldte sig for Led Zeppelin. De endte med at sælge over 200 millioner album sammen på verdensplan og regerede den internationale rockscene de næste 12 år frem.

5 skelsættende nedslag i Led Zeppelins karriere:

1968: Debutkoncert på Egegård Skole i Gladsaxe. Idet de indtager scenen, aner ingen, at der denne aften ville blive skrevet global rock-historie. Skolen ses i dag som hellig jord for danske Led Zeppelin-fans.

1969: Året efter har bandet en af deres første tv-optrædener, i TV-Byen, DR's tidligere hovedsæde, også i Gladsaxe. Deres første album er udgivet kort forinden. Albummet bliver både optaget og mixet på blot ni dage, og det er Pages pengepung, der må lide til fordel for de økonomiske omkostninger. Udgivelsen sælger godt, men får til gengæld lunkne anmeldelser.

1971: I løbet af blot tre yderst produktive år udgiver Led Zeppelin hele fire albums, hvor sidstnævnte ”Led Zeppelin IV”, der blandt andet indeholder det legendariske megahit “Stairway To Heaven”, sælger mere end 37 millioner eksemplarer og dermed er et af historiens bedst sælgende albums. Dets massive popularitet og omtale fæstnede Led Zeppelins ophøjede status som 1970’ernes superstjerner.

1977: Rock-giganterne må midlertidigt indstille karrieren, da Robert Plants femårige søn på tragisk vis dør af en maveinfektion, mens bandet er på turné i USA. Plant lukker fuldstændig ned for musikverdenen, overvejer aldrig at vende tilbage og har i stedet i sinde at starte en karriere som underviser på en Rudolf Steiner-skole. Heldigvis ender han med at vende tilbage på musikscenen med resten af Led Zeppelin, og den tragiske episode afføder blandt andet nummeret “All My Love” fra 1979-albummet in Through The Out Door.

1980: Bandet splitter grundet trommeslageren John Bonhams død af alkoholforgiftning. Som den ultimative hyldest til trommeslageren vælger de resterende bandmedlemmer ikke at fortsætte Led Zeppelin, hvorefter de tre fortsætter individuelle solokarrierer både inden og uden for spotlyset, og hvor Plant og Page i en årrække atter samarbejder sidst i 90’erne. Det er i den forbindelse værd at nævne, at Led Zeppelin i 2007 optræder til en mindekoncert i O2 Arena i London, hvor Bonhams søn, Jason Bonham, er at finde bag trommerne som en hyldest til sin afdøde far.

Fra The Yardbirds’ aske
I dag er det som sagt 50 år siden, at Led Zeppelin rejste sig fra The Yardbirds’ aske og ændrede kursen for rock 'n' roll og dens livescene. Dagen i dag betragtes de fortsat som et af rockhistoriens mest succesfulde, innovative og indflydende bands, hvis praksis har afsat helt tydelige spor både gennem rockhistorien samt hos udøvende kunstnere i dag. Hertil hører blandt andre Deep Purple, Black Sabbath, Queen, The Ramones, Pearl Jam og Nirvana, der alle har ladet Zeppelins rockede verden influere og inspirere til deres virker. Siden hen har bands og artister fra divergerende genrer anerkendt Led Zeppelins store indflydelse, såsom Madonna, Shakira, Lady Gaga, Kesha og Katie Melua.

Bandet er i nyere tid blevet inkluderet i Rock and Roll Hall of Fame samt hyldet med en Grammy Lifetime Achievement Award, der gives til musikere med enestående kunstnerisk indflydelse på pladeindspilninger og musikverdenen generelt.

Og dagen i dag flyver luftskibet stadig: I anledning af bandets 50 års jubilæum har de udgivet en helt ny 7’’ single - den første i hele 21 år med titlen “Rock and Roll (Sunset Sound Mix)”. Dog er der tale om en af deres ældre udgivelser i nye klæder, da der er tale om et nummer, der oprindeligt optræder på Led Zeppelins fjerde album fra 1971.

Der er tydeligvis løbet meget vand gennem åen, siden det spæde band åbnede et skolebal i en mindre, dansk forstad. Selv efter deres opløsning for knap 40 år siden har Led Zeppelin stadig et eftermæle, som til alle tider er værd at hylde.

Nyd den historiske optagelse fra den 17. marts 1969, hvor Led Zeppelin optræder i DR-Byen i Gladsaxe:

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA