x

Thom Yorke fylder 50 - vi ser tilbage på karrieren

Thom Yorke fylder 50 - vi ser tilbage på karrieren

Radioheads frontmand Thom Yorke fylder 50 år. I anledningen af den runde fødselsdag har vi fundet et par af de kendetegn, der har prydet den storslåede karriere.

Thomas Edward Yorke blev født den 7. oktober i 1968 i Wellingborough, Northamtonshire. Den engelske musiker er bedst kendt for sin falsetstemme og som frontfigur i det legendariske band Radiohead, der har opnået enorm succes verden over. Med sin store kærlighed til rockmusik har Yorke bevæget sig i flere af dens afkroge og udforsket både dens alternative, elektroniske og kunstprægede form. Særligt på Radioheads senere album er interessen for den elektroniske verden blevet tydelig, ligesom Yorke på sine soloudspil forfølger denne lyd.

Foruden at være en fremragende sanger er Yorke mere eller mindre multiinstrumentalist og besidder færdigheder på både guitar, klaver, synth og computer. Desuden har han flere gange gennem tiden givet sig i kast med basguitar samt bag trommesættet på både indspilninger og liveoptrædener.

Vi har fundet fire punkter, der alle er yderst kendetegnende for Yorkes karriere og offentlige person.

Høj produktivitet

Hvis der er noget, Yorke er, er det produktiv! Radiohead albumdebuterede i 1993 med Pablo Honey, hvorefter populariteren lynhurtigt tog fart. Siden da er det blevet til en lang række albums med rockbandet, som samlet set har udgivet ni studiealbum, flere opsamlingsalbums og livealbums.

I 2006 udgav Yorke sit første soloudspil i form af albummet The Eraser, der blev efterfulgt af Tomorrow's Modern Boxes fra 2014 – og snart kan briten med den karakteristiske stemme skrive endnu et album på den imponerende diskografi med soundtrack-albummet Suspiria. Desuden udgav Yorke i 2013 et album med all star-gruppen Atoms for Peace med blandt andre Red Hot Chili Peppers-bassisten Flea og den mangeårige Radiohead-producer Nigel Godrich.

Radiohead har gennem tiden velfortjent modtaget et hav af priser for deres musikalske arbejde – heraf en Grammy Award for bedste alternative album og en NME Award for bedste band. I 2008 placerede Rolling Stone endvidere Yorke som nummer 66 på listen over verdenshistoriens største sangere.

Kontroversiel tilgang til musikbranchen

Thom Yorke og resten af hovederne i Radiohead synes at have det bedst med at gå deres egne veje. Og deres forsøg på at skubbe lidt til musikbranchens dagsorden kan da heller ikke tælles på en hånd.

Da Radioheads ikoniske album In Rainbows for 11 år siden ramte gaden, var det en bedrift, som skabte anledning til både inderlig begejstring og bekymrede ramaskrig verden over – helt atypisk kunne man nemlig selv bestemme, hvor meget man ville betale for herligheden. Gennem bandets hjemmeside kunne man nemlig enten indtaste en valgfri pris for albummet eller blot downloade den gratis. Alt dette kunne lade sig gøre, da bandet kort forinden havde afsluttet deres kontrakt med pladeselskabet EMI.

Til trods for at albummets lynhurtige distribution uden pladeselskabsindblanding, og det faktum, at man ikke behøvede at betale for noget (på nær hvis man ønskede at eje deluxe-udgaven) skrev sig ind i musikhistorien, så var In Rainbows også en musikalsk bedrift af dimensioner, der med numre som blandt andre “House of Cards”, "Jigsaw Falling into Place" og “Reckoner” stadig giver genlyd verden over.

Det har ofte været omgærdet af mystik, når Radiohead har annonceret nye album. Det britiske band har haft for vane at overraske deres fans med surprise-udgivelser, længe før det var på mode. Udgivelserne har ofte vist sig i kølvandet på kryptiske meddelelser og videoer, som da bandet i 2016 bogstaveligt talt viskede tavlen ren, da de slettede alt indhold på deres profiler på de sociale medier. Efter at have efterladt de online profiler blanke i et par dage landede der pludselig to korte og underfundige videoer, der hintede til, at der var nyt materiale på vej fra stjernebandet. Og rigtigt nok landede bandets seneste skud på stammen, A Moon Shaped Pool kort tid efter.

Se eller gense videoen til In Rainbows-klassikkeren "House of Cards" herunder. 

Eksperimenterende stil

Radiohead-frontmanden er kendt for sin forkærlighed for eksperimenterende musik langt fra radioegnede tre minutters popsange. I 2015 overgik han dog alt, hvad han hidtil havde skabt, da han annoncerede en komposition, hvis varighed var på intet mindre end hele 432 timer, svarende til 18 døgn. Kompostionen med titlen "Subterranea" kunne opleves som lydspor til kunsteren Stanley Donwoods udstilling "The Panic Office" i Sydney, Australien. Selvom værket varede 18 døgn, bød det ikke på længere gentagelser af passager. Kompositionen blev dog aldrig offentliggjort i andre sammenhænge end på udstillingen.

Det blev dog ikke sidste gang, at Yorke skulle give sig i kast med nye kunstformer. I september i år gav Yorke en forsmag på albummet Suspiria (Music For The Luca Guadagnino Film), der bliver hans første filmsoundtrack. Dette gjorde han ved at dele en animeret musikvideo til førstesinglen "Suspirium". Albummet er lavet til Luca Guadagninos nyfortolkning af Dario Argentos klassiske gyserfilm fra 1977 og indeholder 25 kompositioner fremført af Radiohead-frontmanden. Albummet er en blanding af instrumentale versioner lavet til scener i filmen og også mere traditionelle numre, hvoraf nogle omfatter vokal fremført af Yorke.

Den melankolske førstesingle indeholder temamelodien, som går igennem hele filmen. Albummet er sat til udgivelse den 25. oktober, mens filmen har biografpremiere i midten af november med blandt andet Dakota Johnson og Tilda Swinton i hovedrollerne. Lydsporet er blevet produceret af Yorke og Sam Petts-Davies og indeholder bidrag fra London Contemporary Orchestra and Choir. Derudover har albummet også fået fint selskab af Yorkes 17-årige søn, Noah, som spiller trommer på to af numrene – "Has Ended" og "Volk".

Se "Suspirium" herunder.

Aktivisme

Yorke er som regel ikke bleg for at ytre sig politisk, og blandt andet er det offentligt kendt, at Yorke er særlig opmærksom på menneskerettigheder og anti-krigsbevægelser som Amnesty International samt global opvarmning-problematikken, hvor han har hjulpet flere bevægelser med kampagner. Tilmed støtter Yorke fair trade og er desuden imod WTO og globalisering, hvilket har bragt ham meget opmærksomhed i pressen – god som dårlig.

Da Storbritannien i 2016 valgte at forlade EU, var det da heller ikke uden kommentarer fra Yorke. Her plæderede han for en omstemning og brugte sin offentlige stemme til at rette opmærksomhed på en underskriftsindsamling, der kæmpede for selv samme. 

Yorke dedikerede i 2011 sangen "No Surprises" til bogen Captive State skrevet af den miljøorienterede forfatter George Monbit, der tilmed er ven af sangeren.

Se den ikoniske sang herunder.

Yorke har netop været på en Europa-turné, der begyndte i Firenze i Italien i maj og sluttede i Barcelona i Spanien i juni. Turnéen bragte ham dog desværre ikke til Skandinavien til stor ærgelse for de mange danske fans. Vi håber, han snart vender snuden mod det kolde nord igen.

GAFFA gratulerer med de 50.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA