x

Ida Red – en hyldest til fællesskabet

Ida Red – en hyldest til fællesskabet

Historien om den mystiske muse Ida Red trækker tråde helt tilbage til den amerikanske borgerkrig, og de første lydoptagelser, hvor den feminine persona optræder, kan dateres tilbage til 1920’erne. Den fiktive Ida Red er poppet op flere gange i løbet af pophistorien, blandt andet som den helt store inspirationskilde til Chuck Berrys første hit ”Maybellene”. Her i 2018 titter hun igen frem. Denne gang i form af et nyt dansk band.

2018-versionen af Ida Red består af Nanna B, Nanna E, Greta og Alexandra. Jeg fanger de fire en råkold januaraften i Emdrup, hvor de er i fuld gang med at skyde musikvideoen til deres første single ”Oh Girl”, der udkom den 26. januar. Vi mødes ved et rundt bord, hvor plasticposer med hjemmelavede salater bytter plads mellem de fremtidige popstjerner, og imens depoterne bliver fyldt op, tager vi en snak om, hvem og hvad Ida Red er.

­– Konstellationsmæssigt er vi et ret traditionelt girl-band, men samtidig er vi også allesammen sangskrivere, komponister og producere. Rollerne er ikke opdelt imellem os, vi laver alting sammen, siger Nanna B.

De fire sangerinder mødtes på Engelsholm Kunsthøjskole, hvor de flere år i træk deltog i sommerkurser på højskolens sangskriverlinje. Selvom de hver især havde pakket egne projekter og ideer i kufferten, fandt de relativt hurtigt ud af, at de swingede godt sammen både professionelt og privat.

– Vi havde alle fire hver vores ting kørende, men samtidig var vi ret gode til at hjælpe hinanden, både når der skulle sparres i forhold til melodi og tekst, og når der skulle synges kor på diverse numre, fortæller Greta.

– Det er også derfor, at vi i dag fungerer så godt som band. Vi er gode til at samarbejde og supplere hinanden.

Fællesskabet i fokus

Efter at have tilbragt tre somre sammen på det intensive kursus blev de fire kvinder enige om at udforske deres musikalske sommerflirt og satse på det nyopståede fællesskab. Og netop fællesskabet er en essentiel del af bandets DNA. For det er her, de finder inspirationen til deres sange. 

– Vi er meget inspirerede af fællesskaber og særligt kvindefællesskabet. Vores første single ”Oh Girl” er en ode til fællesskabet og venskabet og det med at være der for hinanden i både medgang og modgang. Det er en sang om styrke og om glæde, og så er det en festsang, som skal gøre folk glade og i godt humør, forklarer Nanna E.

Det gode humør er let at afkode i Ida Reds musik. Den lette elektroniske popsound er ukompliceret og ligetil, men med et strejf af noget ukendt. Det er nyt, det er sprødt, og det er helt sikkert pop. For selvom popmusik til tider er en udskældt genre, får det ikke de unge damer til at ryste på hænderne, når der skal laves ny musik. Tværtimod.

– Pop er blevet meget mere acceptabelt over de senere år. Man taber ikke noget som musiker, bare fordi man vil lave pop. Og det vil vi, siger Alexandra. – Musikalsk er vi er inspireret af en række kvinder, bands og sangerinder som Spice Girls, Destiny’s Child, Haim, Dua Lipa og Astrid S; powerkvinder, der kan lige præcis det, vi vil.

Vejen for Ida Red er brolagt med elektroniske beats og poppede melodier, men det har krævet hårdt arbejde for de fire musikere at få de meget forskellige, musikalske referencerammer forenet til et fælles lydbillede.

– Vi kommer med meget forskellig musik i rygsækken, så vi har skullet forene dreamy indiepop med retrorock, r&b og gospel. Det har betydet, at vi i starten lavede musik i øst og vest, men også at vi har udviklet os sindssygt meget, siden vi startede, siger Nanna B.

The only way is up

Ud over Ida Red har alle bandets medlemmer også job, studie eller andre musikalske projekter ved siden af. En fuldt booket kalender ændrer dog ikke på, at de er enige om, at det er i hinandens selskab, de lader op.

– Bandet er en pool af energi, hvor vi samler styrke til alle de andre ting, vi skal i løbet af ugen, forklarer Alexandra.

Og der skal lades godt og grundigt op, for de her fire damer har ikke tænkt sig at sætte farten ned lige forløbelig, så inden jeg forlader bordet med de nu tomme salatbakker, og lader musikerne komme tilbage til arbejdet med videoen, har jeg kun ét enkelt spørgsmål tilbage:

Hvad er målet med Ida Red?

– Vi skal én vej, og det er opad, og ”Oh Girl” er startknappen, der udløser det, der ellers kommer fra os, fortæller Alexandra, og Nanna E supplerer:

– Vi skal ud i landet og spille en masse koncerter for nogle mennesker, der finder styrke i vores musik og det, vi laver. Det bliver så fedt!

 

Hvem: Greta, Alexandra, Nanna E og Nanna B udgør tilsammen girl-bandet Ida Red.

Hvad: Quirky elektropop med fokus på den gode melodi.

Hvor: Hjembyerne hedder Svendborg, Husum, København og Aalborg, men i dag samles alle trådene i København.  


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA