x

ARTIGEARDIT: "Nu er en reel karriere mere end en drøm"

ARTIGEARDIT: "Nu er en reel karriere mere end en drøm"

Vi har talt med Artigeardit, der i dag har smidt singlen "Ses senere". Læs om tankerne bag sangen og om den voksende opmærksomhed.

"Udover det så har vi ingen regler / Men denne aften, den er til for at læg' ting bag os / For de her dage har ik' gjort andet end at tænk' planer / Så jeg popper de her piller, bror, som Singh gav mig".

På "Ses senere" skyller Artigeardit pillerne ned med en SunTop, og drukner sine bekymringer, mens han bare hænger med drengene. Det unge raphåb med albanske rødder og det borgerlige navn Ardit Aliti slipper den insisterende eftertænksomhed, og tager os med på et trip af tvivlsomme beslutninger med hovedet under armen.

LÆS OGSÅ: GOSS: At rejse sig fra Reptile Youth-asken

Den 21-årige rapper skriver fra et ærligt, turbulent og reflekterende udgangspunkt, og den nye single viser spændvidden i den unge rappers tekstunivers. Debutalbummet Vildedage udkom tilbage i april, hvor lytteren suges ind i et forvirret ungt sind midt i dårskabens festunivers.

Med albummet markede rapperen sig samtidig som en af de mest spændende stemmer på den danske hiphop-scene lige nu. I forbindelse med udgivelsen af "Ses senere" har vi taget en snak med Artigeardit.

LÆS OGSÅ: SILAS BJERREGAARD: "Det er bedre at dele vandene end at ligge stille"

På tidligere tracks har du været ret eftertænksom og reflekterende. "Ses senere" er en anden og mere løssluppen festsang. Hvorfor har den været vigtig for dig at udgive? 

Mit album Vildedage handlede i bund og grund også om det løsslupne og festlige, bare fra det eftertænksomme og reflekterende perspektiv. For at kunne komme over på den anden side af festen, skal man i første omgang have lysten til at fucke op til selve festen først, og det er her "Ses Senere" kommer ind i billedet.

Det er desuden også bare fedt at give lidt slip nogle gange, og bare hygge sig med et tungt beat og nogle flabede bars, og det vigtige for mig ligger i at vise en mere useriøs og ligeglad side af artigeardit. 
 
I juni væltede du Countdown-scenen på Roskilde Festival, og har siden spillet en del koncerter rundt i landet. Hvordan har det været at komme ud og se publikum i øjnene?
 
Det har været altafgørende for min motivation. Da jeg stod på Countdown scenen med et hav af mennesker foran mig, der alle havde en fest, gik det op for mig at jeg godt kan bygge en reel karriere ud af den musik, jeg laver. Det har selvfølgelig før det altid været en drøm, men det blev mere end en drøm på Countdown.
 
Mine headliner shows i Aarhus og København var næsten endnu vigtigere for min selvtillid og min motivation end Roskilde Festival faktisk. At der var et udsolgt Ideal Bar, 250 mennesker der alle havde hevet deres kort frem for at købe en billet til et show med mig var overvældende, det her var die hard-fans, og det kunne mærkes til selve koncerterne.
 
De reaktioner jeg blev mødt med både før og efter koncerterne var hjertevarmende. Det her var mennesker der havde sat sig meget ind i min musik og i mit univers, det var folk der kunne relatere til sangene, og endda folk som decideret var blevet hjulpet af min musik. De kunne teksterne, de kendte sangene, og det gik op for mig, at det her var starten på en stabil og loyal fanbase. 
 
Hvilken artist tripper du selv over for tiden? 
Alt fra Frank Ocean til MOLO. Indenfor rap og r&b har jeg en ekstrem bred smag. Kan gå fra at høre Benal til at høre Tupac på et splitsekund. Så længe det er godt, er jeg game. 
 
Hvad kan vi forvente af Artigeardit fremover? 
I kan forvente en udviklende, kompromisløs lyd, der ikke rigtig går på pause. Jeg har fået blod på tanden og vi har en helt masse musik klar allerede nu, og endnu mere i støbeskeen der alt sammen dropper i den nærmeste fremtid. 

Artigeardit kan opleves til sin hidtil største headliner-koncert i Lille Vega den 12. december. Billetter kan købes her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA