x

Hugo Helmig-interview: ”Fat mod, mand. Det bliver bedre!”

Hugo Helmig-interview: ”Fat mod, mand. Det bliver bedre!”

(Først publiceret den 1. marts)

Det er ikke engang et år, siden GAFFA sidst har været hjemme hos Hugo Helmig. Alligevel er der sket en del siden sidst. Han har storhittet med ”Please Don’t Lie”, turneret landet tyndt, og i dag udkommer hans første album, Juvenile.

Det er en glad, storsmilende Hugo, der åbner døren ind til lejligheden i hjertet af Aarhus. Hunden Rolf kommer begejstret løbende og byder mindst lige så hjerteligt velkommen som sin ejer, og i sengen ligger Hugos stakkels, influenzaramte kæreste. Alligevel er der smil og god stemning i det lille hjem. Hugo, der også har fået en del tatoveringer siden sidst, sætter kaffe over, mens han fortæller om, hvordan han er ved at skære ned på smøgerne.

I anledning af den nye plade virker det som en god idé at tage udgangspunkt i sangene på albummet, og GAFFA har i den anledning udvalgt en linje fra hver sang, som Hugo enten skal forklare eller som giver anledning til yderligere spørgsmål. Hvor bogstaveligt skal man for eksempel tage linjen fra Don’t Wait Up, der lyder ”mistakes are part of everything I do”?

– Man skal tage den ret bogstaveligt. Jeg er hård ved mig selv, synes jeg. Selvfølgelig er numrene delvist fiktion og dele af en virkelighed, der er blevet digtet videre på. Da jeg skrev linjen, var jeg røget lidt uklar med kæresten, og jeg havde været lidt for fuld, lidt for meget, og da vi var i studiet, havde vi den der dystre vibe kørende, så jeg kom til at tænke på alle de småfejl, jeg går og laver. Alt det, jeg godt kunne have gjort bedre og været lidt mere moden omkring – apropos pladens titel.    

”I’m not wild enough for you” fra Eyes Wide Shut – har du i øvrigt set filmen?

– Nej, det har jeg ikke, men jeg ved godt, jeg burde. Men jeg kan godt lide udtrykket og syntes, det passede godt til sangen. Jeg har også overvejet bare at lyve og påstå, jeg har set den, men jeg må hellere få det gjort.

Ja, det tror jeg ikke, du vil fortryde. Har du så oplevet, at du ikke var ”vild nok” til nogen?

– Hehe, nej. Den hører til i fiktionens verden. Det er bare en historie, jeg gerne ville fortælle om en helt sindssyg pige, der ikke har kontrol over noget som helst, og hvor det er helt umuligt at følge med.

Groft og beskidt

”Cocaine down the drain” fra "Home" går jeg næsten ud fra er fiktiv…

– Ja, den giver sig selv. Sangen er en lidt 80’er-agtig ballade, som jeg gerne ville have tilført noget groft. Så Emil (Falk, Hugos producer og sangskrivermakker, red.) og jeg fandt på denne her historie om en fyr, der var helt ude at skide og har fucket det hele op på kokain. Vi var en overgang bange for, om det blev for beskidt og prøvede nogle andre åbningslinjer af, men den linje havde simpelthen bidt sig fast. Det er en super-intens start på en sang, og jeg synes, det giver god mening.

Her holder vi os til titlen: ”My Fault”. Hvornår var noget sidst din skyld?

– Uh, altid! Haha! Ej, for eksempel i dag blev jeg lidt fornærmet over, at min kæreste ikke var særlig kærlig over for mig, men den stakkels pige ligger jo med influenza, så hun havde nok ikke lige overskud til at give et kram. Der kom ikke nogen stor ting ud af det, men jeg vidste jo godt, hun var syg, det var bare mig, der ville have noget opmærksomhed. Så jeg var hurtig til at undskylde.

Er du generelt god til at erkende og indrømme, når noget er din skyld?

– Ja, det er jeg faktisk. Hvis jeg har været urimelig over for min kæreste eller dominerende over for mine venner, plejer jeg at være god til at sige: ”Sorry, det var sgu min fejl”. Og sangen handler om en ekskæreste, der har forladt hovedpersonen, fordi han ikke var god nok til at erkende sine fejl. For mit eget vedkommende er det også helt cool, at folk kommer til at lave fejl, så længe de siger undskyld. Det er helt klart et af mine yndlingsnumre på pladen – sammen med ”Home”.

Jeg har løjet om min alder…til damer

”I kept you running around” fra "One Plus One" – løber du? Dyrker motion?

– Haha! Nej, jeg løber i hvert fald ikke. Men i perioder træner jeg i træningscenter. Jeg har en personlig træner, der hedder Lars. Han er pissesød, og jeg hygger mig vildt meget med at træne. Men jeg har tit travlt, så jeg får det ikke gjort lige så meget, som jeg gerne ville. Om sommeren spiller jeg rigtig meget street fodbold og basket med vennerne, men ellers forsøger jeg at holde mig nogenlunde aktiv, selvom det er sværere i de mørke måneder, hvor jeg er hurtig til at tænde playstationen og lægge mig i sofaen og spise en pizza.    

”Please Don’t Lie”…tænker jeg, vi springer over – med mindre du har lyst til at fortælle om en løgn, du har fortalt?

– Hmm, jeg har løjet om min alder …til damer.

Har du løjet dig ældre eller yngre?

– Ældre. Helt klart. Det er ved at være nogle år siden, men da jeg boede i Spanien for nogle år siden, var der en meget smuk pige, der arbejdede på en café. Hende fortalte jeg, at jeg var 22 år, selvom jeg kun var 18, men hun var selv 25, så hun syntes stadig, jeg var for ung. Ellers fanger jeg da nogle gange mig selv i at pynte på en historie, men ellers prøver jeg at lade være, for hvis man hele tiden går og fortæller små løgne, kommer det til sidst og bider én bagi. Det har jeg da prøvet, haha! Det er fandeme pinligt.

”Just posing for pictures that aren’t being taken” fra ”Posing for Pictures”.

– Sangen handler om hele tiden at se sig selv med andres øjne og hele tiden ville se godt ud, selvom det er lige meget. Det var en af de første sange, jeg skrev helt alene og var stolt af. Jeg skrev den i en periode, hvor jeg nærmest ikke kunne gå nogen steder hen uden at tænke på, hvad andre mon syntes om mig. Det gør man naturligvis altid lidt, men det kom til et punkt, hvor det faktisk blev ubehageligt for mig. Jeg kunne ikke være til stede i det og følte, at folk hele tiden kiggede på mig. Det var ikke sådan en paranoia-ting, men det var ikke rart, og det hjalp heldigvis at skrive sangen.

Hvordan har du det med, når folk vil have taget billeder på gaden?

– Det sker egentlig sjældent. Men det er helt okay. Det kommer selvfølgelig an på, om folk er søde og høflige eller ”pushy”. Generelt er det meget hyggeligt, men på festivaler, hvor folk har fået noget at drikke, hiver de helt ugenert kameraet frem, og så får den ikke for lidt.

Hold ud

”You ruined our relation by fucking all my friends” fra ”Times of War” – det har du forhåbentlig ikke prøvet?

– Den er heller ikke helt sand, meeeen den er faktisk heller ikke helt opdigtet. Det er lang tid siden, og det var heller ikke alle mine venner. Men der er noget ved den, der ikke er helt off, desværre. Men sådan kan det gå, og så kommer man videre. Jeg blev desværre meget jaloux af hele den episode og har også ødelagt forhold efterfølgende på grund af den mistro, jeg fik med. På den anden side har det også lært mig ikke at være så godtroende. Nu har jeg heldigvis en dejlig kæreste, hvor jeg kan lægge al nervøsitet på hylden.

”Don’t blame what I used to be” fra "Wild" – hvad plejede du at være?

– Jeg tror ikke selv, jeg har været et sted, hvor jeg har tænkt, at mit tidligere jeg skulle ”blames”. I sangens forstand handler det mere om at man har lagt tidligere fejl og fuck ups bag sig, så de ikke længere er en del af den person, man er.

”Let me drown in my own tears” fra "You Should Know"?

– Det er jo igen om ham gutten, der har mistet. En klassiker. Og så syntes jeg, det var et fint billede. Meget poetisk.

“When we’re young like this and we’re dumb like this” fra “Young Like This”. Hvad ville du sige til den yngre, dummere Hugo I dag, hvis du kunne?

– ”Fat mod, mand. Det bliver bedre”, haha! Det ville være fedt at kunne sige til mig selv, da jeg var 14-15 år og havde det svært med nogle ting. Men altså, jeg har nu altid haft det helt fint. Alle har jo svære perioder i livet. Men hvis jeg kunne sige noget til ham, skulle det nok være: ”Hold ud”.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA