x

Seks politiske musiker-statements, vi aldrig glemmer

Seks politiske musiker-statements, vi aldrig glemmer

Nogle mener, at musik og politik ikke hænger sammen, mens andre hævder det stik modsatte. Det står i hvert fald klart, at flere internationale musikere har formået at køre forskellige følelser op, når det virkelig gælder. Præsidentkandidaturer, højreorienterede ekstremistiske udtalelser og ligestilling – her er seks politiske statements fra musikere, vi aldrig glemmer.

1. Dixie Chicks tog afstand fra George Bush

Det amerikanske countrymiljø er ikke kendt for at være det mest progressive, hvilket Texas-trioen Dixie Chicks i 2003 fik ændret. Fra at have været hele USA’s yndlinge mistede trioen alle deres placeringer på landets hitlister inden for blot to uger. Den drastisk faldende interesse for bandet skete på baggrund af en spontan udtalelse fra sangerinden Natalie Maines, som under en koncert i London, der blev spillet samme aften, som USA invaderede Irak, henkastet fik nævnt, at hun skammede sig over at komme fra den samme stat som præsident George W. Bush. Udtalelsen fik koncertens fans til at gå amok. Flere radiostationer boykottede efterfølgende bandet, og folk smed i vrede deres Dixie Chicks-plader i skraldespanden. Tre år senere udgav Dixie Chicks sangen ”Not Ready to Make Nice”, som omhandler hele hændelsen og vreden omkring udtalelsen. Trioen fik herefter hurtigt revanche og modtog det pågældende år hele fem Grammy-nomineringer.

2. Zara Larsson drev svenske mænd til vanvid

I 2015 var den svenske sangerinde Zara Larsson ikke mindre end ustyrligt aktiv i den offentlige debat. Med klare feministiske problemformuleringer udstillede hun mænd på forskellige sociale medier, hvor hun blandt andet kritiserede den svenske festival Bråvalla for kun at markedsføre mænd som deres hovednavne. Få svenske musikere har aktivt udtalt sig som Zara Larsson i offentlige debatter, hvorfor hun også måtte lægge øre til dødstrusler, men med rette også modtog priser for sin oprigtighed og offentlige aktivisme.

3. Kanye West blev Trump-supporter

Når det kommer til Kanye West, kan det være svært at vide, hvad man skal synes. Kanye West har de seneste år næsten gjort sig mere bemærket med sin kontroversielle fremtræden end med sin musik. Blandt andet har han flere gange udtalt sig offentligt om sin støtte for Donald Trump, hvortil man i nedenstående video fra 2018 kan iagttage et bizart møde mellem hiphopstjernen og præsidenten. Iført en rød ”Make America Great Again”-kasket holder Kanye West en monolog, som efterlader Donald Trump målløs. 

4. Wyclef Jean forsøgte at blive præsident for Haiti

Da hiphopstjernen Wyclef Jean i 2010 var med i CNNs Larry King live, meddelte han, at han ville være at finde som kandidat til Haitis præsidentvalg. Den uventede manøvre skete, da store dele af landet skulle opbygges efter at være ødelagt i det frygtelige jordskælv det år – og Wyclef Jean tilsyneladende mente, at han ville være den rigtige mand til et sådant job. Desværre – eller måske heldigvis – blev hans kandidatur afvist af landets valgmyndighed. En beslutning, som hiphopstjernen ydmygt respekterede.

5. Seinabo Sey påpegede hvidhedsnormen i musikbranchen

Seinabo Sey lavede i 2016 en stærkt politisk performance ved Grammisgalan i 2016 med sit hit ”Hard Time”. Under sangen trådte over hundrede sorte kvinder ud på scenen, hvorefter kvinderne stillede sig på en række. Kvinderne var alle klædt helt i sort og så på publikum med urokkelige blikke. I et efterfølgende interview med GAFFA forklarede Seinabo Sey, hvilke tanker hun havde bag showets performance: "Vi er så få, og det er så ofte, at der står så ufatteligt mange hvide mennesker på en scene, hvor det ingenting betyder. Vi er så unormale her, at hvis vi netop står så mange på en scene, så vækker det tanker."

6. Morrissey fra The Smiths udtalte sig højreekstremistisk

The Smiths' tidligere frontmand Morrissey er noget af en kontroversiel person. I april 2018 offentliggjorde han et bizart interview på sin egen hjemmeside, hvor han forklarede flere af sine politiske holdninger. Blandt andet nævner han i interviewet, at halalkød "kræver en certificering, der udelukkende er lavet af ISIS-tilhængere", og at Englands premierminister Theresa May "ikke kan lede landet". Som om nævnte ikke var nok, udtaler Morrissey yderligere i interviewet, at han har sympati for det stærkt højreorienterede parti For Britain. Sikke en mundfuld.

 

 

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA