Tinderbox-talsmand: – Vores program kan måle sig med det bedste i Europa

Tinderbox-talsmand: – Vores program kan måle sig med det bedste i Europa

Tinderbox har netop offentliggjort det samlede program med blandt andre Miley Cyrus, Stefflon Don og Giorgio Moroder som de sidste tilføjelser på en festival, der derudover blandt andet kan præsentere navne som Neil Young & Promise of the Real, Swedish House Mafia og Lana Del Rey. Vi har talt med talsmand John Fogde om, hvad han synes om årets program, hvordan billetsalget går, og hvem han er skuffet over ikke at have fået fat i.

LÆS OGSÅ: Tinderbox er klar med det fulde program – tilføjer megastjerne

Hvad synes du om årets program?

Jeg synes ærlig talt, det er vores flotteste program nogensinde, hvis man måler det på antallet af verdensstjerner og diversitet. Det kan måle sig med det bedste i Europa lige nu.

Hvad er de største scoops?

De tre hovednavne, som gør, at vi kommer rigtig bredt ud, både aldersmæssigt og genremæssigt. Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at Swedish House Mafia er det største EDM-navn i verden lige nu, og vi får dem på et tidspunkt, hvor de lige er blevet gendannet efter otte års pause. Neil Young giver sin eneste skandinaviske koncert på Tinderbox, og der er vist ingen grund til at debattere hans legendestatus, den er klokkeklar, og herhjemme har han jo gang på gang vist, at han er et fremragende livenavn. Og så har vi Miley Cyrus, som kun har spillet i Danmark én gang før (i Forum i 2014, red.), hun kommer og giver sin første danske festivalkoncert, og indtil videre er hun kun offentliggjort på Glastonbury og så hos os. Vi har en forventning om, at hun ikke kommer til at spille så mange andre steder i Europa, så det kan også blive noget, der trækker folk fra hele Europa. De tre navne sammenlagt er jo helt vilde, og lige under dem har vi så en række af kæmpestore navne, Lana Del Rey, Billie Eilish, Duran Duran, Macklemore, Greta Van Fleet. Det er jo rigtig store navne, både inden for deres genrer og på tværs af genrer.

Hvem er du mest skuffet over ikke at have fået fat i?

Der er nogle kunstnere, som i år har valgt at spille deres egne shows i stedet for at spille på festivaler, både nogle som rammer Danmark og nogle, som ikke gør. Det kunne for eksempel være Shawn Mendes, Tenacious D eller Snow Patrol. Men med det program, vi har sat sammen, synes jeg, det er svært at være skuffet over noget. Der er nogle navne på, som vi er meget stolte over.

Hvordan vil du karakterisere jeres profil – for eksempel i forhold til NorthSide, som jo har samme ejere og booker?

Målet med Tinderbox er at lave et bredt mainstream-program, som appellerer til rigtig mange mennesker, men du kan stadig gå ind i hver genregruppering og finde fem-seks-stærke rocknavne, -popnavne, urban-navne og hiphop-navne, og selvfølgelig en masse EDM-navne, når vi har en hel EDM-scene med Magicbox. Og jeg synes, vi rammer meget bredt aldersmæssigt, fra Lil Uzi Vert, Billie Eilish og The Chainsmokers for det unge publikum til Giorgio Moroder, Michael Falch, Duran Duran og Neil Young, der rammer et lidt ældre segment. Og så har vi kunstnere som The Lumineers og Greta Van Fleet, der burde kunne ramme både yngre og ældre. Tinderbox adskiller sig fra de øvrige danske festivaler ved at have Magicbox-scenen med udelukkende EDM-musik, hvor NorthSide så har eksempelvis Sideshow-scenen med burlesque og cabaret. Og musikalsk har NorthSide nogle indie-navne, som nok ikke ville trække så mange publikummer på Tinderbox, og festivalpladserne er også helt forskelligt indrettet. Det er vigtigt, at de to festivaler ikke bare er fotokopier af hinanden.

Hvordan ligger billetsalget lige nu, og regner du med, at I får udsolgt af partoutbilletter, som I fik sidste år?

Jeg har ikke de præcise tal, men billetsalget går efter planen, og vi forventer, at vi får udsolgt igen i år. Ikke mindst fordi vi har øget musikbudgettet så markant i år, op på den måde har kunnet sammensætte et program i verdensklasse. Vi oplever en markant stigning i billetsalg, hver gang vi offentliggør navne. Da vi offentliggjorde først Duran Duran og The Lumineers og så Neil Young, gav det et ordentligt boost, og det forventer vi også sker nu, hvor vi har offentliggjort det samlede program – ikke mindst når vi har Miley Cyrus på plakaten. Der er jo mange, der venter med at købe billet, til de har set, hvem der spiller på hvilke festivaler, og det er jo ofte hovednavnene, der afgør det.

Som du selv nævner, er musikbudgettet steget voldsomt, fra 32 til 56 millioner, hvorfor det?

Vi vil gerne lave så god en festival som muligt og levere de navne, vores publikum ønsker. Der har været et massivt ønske om et stort internationalt popnavn, og det har vi i den grad fået med Miley Cyrus. Det handler også om, at vi gerne vil være konkurrencedygtige ikke bare i Danmark, men i hele Europa, og der kan vi se, at prisniveauet for især amerikanske navne er voldsomt stigende. Der er nogle navne, der er fordoblet i pris i forhold til sidste år. Og vores tre hovednavne er nogle af de tungeste, der turnerer i år, og det er selvfølgelig især dem, der vejer i budgettet.

I år er 22 procent af de optrædende navne kvinder – i alt 13 ud af 60, hvilket er noget af en fremgang i forhold til sidste år, hvor kvinderne kun udgjorde otte procent. Er det et bevidst valg?

Vi har en udtalt ambition om at samle et bredt program af nogle af verdens bedste artister, og der skelner vi ikke så meget til køn. Men det er da stærkt, at vi har fået unge stjerner som Miley Cyrus, Billie Eilish, Sigrid og Stefflon Don på sammen med Lana Del Rey, Sheryl Crow og mange flere. Vi har ingen kvoter, men vi er da bevidste om, at vores publikum gerne vil se en lang række af verdens bedste kvindelige artister, ikke fordi de er kvinder, men fordi de er blandt verdens bedste artister overordnet set, og det er det vigtigste for os. Så kommer kønsdiskussionen i anden række, og der er ingen, der er blevet booket, fordi de er kvinder. Alle er med, fordi de er stærke navne, der sælger billetter.

Hvem er din drømmebooking, som er realistisk?

Hvis jeg skal nævne en drømmebooking, så bliver det nok Green Day.  Det er mange år siden, de sidst har været i Danmark (Refshaleøen, 2013, red.), og jeg tror, de ville passe helt perfekt ind i Tusindårsskoven. Skal jeg nævne et lidt nyere navn, så tror jeg også, at Post Malone ville være et hit.

NorthSide og Tinderbox har aldrig haft udsolgt samme år, selvom det var tæt på sidste år. Tror du, det sker i år?

Det har vi da en ambition om, og musikbudgettet er også blevet øget på NorthSide igen. Om det sker, vil tiden vise, men vi har sammensat nogle meget stærke programmer, som fortjener det.

På NorthSide har I annonceret, at I ikke vil sælge cigaretter fra og med 2020. Er det noget, I også har tænkt over på Tinderbox?

Det har vi, men vi er endnu ikke kommet frem til nogen beslutning. Beslutningen i Aarhus er taget i samarbejde med Aarhus kommune, og den tidlige udmelding kom for at bakke op om en kampagne.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA