HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

Her er fire spirende artister, du med fordel kan tjekke ud...

Erika de Casier

Vi kender Erika de Casier fra den dystre r&b-duo Saint Cava, men nu er den unge sangerinde gået solo-vejen på singlen ”Do My Thing”, der udkom i 2018. Erika har boet i både Portugal og USA, og hendes forældre er fra Belgien og Kap Verde, så da hun flyttede til Danmark i 1998 og ikke kunne tale dansk endnu, fandt hun trøst i MTV og stjerner som Aaliyah, Destiny’s Child og Toni Braxton. Og det er netop disse referencer, der dukker op, når man hører singlen, hvor Erika nikker til gangsta-funken og skuer mod r&b-musikkens storhedstid i 1990’erne med en luftig, doven vokal, ikke helt ulig en ung Janet Jackson. Erika de Casier har selv skrevet og produceret nummeret, der er udgivet på hendes eget pladeselskab, Independent Jeep Music. Seneste udspil fra Erika de Casier er singlen ”Drive”, som er et samarbejde mellem sangerinden og DJ Central fra det aarhusianske kollektiv Regelbau.

 

Dusin

Kan du huske søde Jesper Norhstedt Boesgaard, der som 15-årig stillede op til det danske X Factor og endte på en flot tredjeplads? Han er blevet voksen nu, og efter en lille detour til det danske melodi grand prix i 2012 er han nu klar til at overtage de danske hitlister sammen med produceren Mads Vadsager. Sammen kalder duoen sig for Dusin og leverer blød, tilbagelænet elektronisk popmusik. De to unge herrer mødte hinanden i 2015 under Bandakademiets Music Maker Camp, hvor de helt tilfældigt blev sat sammen i en gruppe under en workshop. Sammen har Dusin skabt et dansksproget univers, der i en blanding mellem intelligente akkorder og velproducerede beats balancerer mellem det eksperimenterende og kommercielle. Albummet Halvtolv udkom sidste år, og singlen ”Mens alting størkner” blev udsendt den 25. januar i år.

Mxrphy

Bag Mxrphy gemmer sig københavnske Cillian Murphy, der er godt på vej mod stjernerne med singlen ”Godt kørende”, der udkom i november 2018. Om singlen har Mxrphy udtalt, at: ” Vi kender allesammen til det at være godt kørende, det være sig i byen lørdag aften, eller når du lukker dagens 12. salg på jobbet inden frokost, og det har jeg forsøgt at sætte nogle ord på og indkapsle, blandet med nogle fuldemandstirader hist og her”. Med tunge 808-beats og et overlegent ordforråd slingrer den dansk/irske Mxrphy gennem det københavnske natteliv på ”Godt kørende” og gør lytteren sulten efter mere. Heldigvis udkommer debutalbummet Hafnia – der i øvrigt betyder ”København” på latin – inden længe. Om albummet har Mxrphy udtalt, at: ” Folk kan forvente et tiltrængt pust til den alternative hiphopscene med Hafnia. Man vil kunne høre, at der er brugt tid på både lyd- og lyriksiden. Det er ikke breakbeat og loopede samples, som meget traditionel hiphop ellers er, men et meget diverst og kondenseret lydbillede, med afstikkere til både popmusik, trap og selvfølgelig omkvæd med sang på”.

Sort Mono

”Vi er Sort Mono. Vi er terrorpoppen. Vi ønsker et oprør. Et oprør mod en verden af dansksproget, generisk pop. Vi er Sort Mono”. Sådan står der, når man søger på Sort Monos profil på KarriereKanonen. Og lige så kryptisk er Sort Monos resterende info, så ingen ved, hvem der står bag projektet. En selvbetitlet ep udkom i 2018 med skæringer som ”Blitzkrieg” og ”Ulven bider” og inciterende firser-synths blandet med interessante lyriske krumspring og tung industrial med et nik til både Nine Inch Nails, Swans og Laibach. Vokalen har båret præg af Y-kromosomer, og i en femstjernet anmeldelse fra musikbloggen GFR blev der gisnet, om det mon var fyrene fra Skammens Vogn, der står bag Sort Mono. Singlen ”Sig nærmer tiden” udkom den 21. december og trækker i en anden retning, med en blanding af kvindelig og mandlig vokal til Blichers tekst og Oluf Rings melodi, dog med stærke friheder i både komposition og lyrik. Om vi snart får at vide, hvem der står bag Sort Mono, er endnu uvist.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA