x

Spot på Spot Festival: EMA

Spot på Spot Festival: EMA

Den nye elektroniske aften EMA på Spot 2008 viser, at den elektroniske musik tages alvorligt i Århus. Ni vidt forskellige elektroniske kunstnere præsenteres fredag den 6. juni kl. 21 på Filuren i Musikhuset Aarhus. Alle med tilknytning til det århusianske musikmiljø.

National og international promovering
EMA (Electronic Music Aarhus) spreder budskabet om det århusianske elektroniske musikmiljø. Med afsæt i instituttet for elektronisk musik ved Det Jyske Musikkonservatorium (DIEM) og Århus Kommunes elektroniske musikpulje, er det tre studerende fra DIEM, der sammen med professor Wayne Siegel står bag EMA.

Morten Riis er en af de studerende, og ud over at sidde i styregruppen for EMA, spiller han også på Spot. Han fortæller om projektet: – Målsætningen for EMA er at promovere elektronisk musik fra det århusianske miljø. At brede kendskabet til det ud i Danmark og Europa.

Styregruppen håber derfor at få EMA til en norsk festival i år, og senere vil de også gerne lave en showcase i Berlin.

Fra klubscene til ultra-avantgarde
Alle kunstnerne på EMA har tilknytning til det århusianske musikmiljø. De fleste er faktisk studerende ved DIEM. Alligevel er de vidt forskellige. Der er dog enkelte kendetegn: – Kunstnerne på EMA har en fascination for og en glæde ved elektronisk musik tilfælles, men ud over det spænder musikken bredt fra klubscene til ultra-avantgarde og alt derimellem. Nogle af kunstnerne er på den måde mere folkelige end andre, men det vigtige for os er at give publikum én på opleveren, fortæller Morten Riis. På sigt vil EMA gerne præsentere flere kunstnere uden tilknytning til DIEM for på den måde at sikre et varieret udbud.

Når Morten Riis beskriver sin egen musik, kan han ikke gøre det med få ord. Han kalder det blandt andet abstrakt lydkunst og konceptuelt arbejde med et medie. Hans stærke teoretiske fundering hviler blandt andet på den tyske avantgardekomponist Karlheinz Stockhausen.

Udfordring af medier
En anden af de optrædende på EMA, Jonas R. Kierkegaard, mener, at kunstnerne har det tilfælles, at de har en eksperimenterende og kreativ tilgang til den elektroniske musik. Det drejer sig om at udfordre mediet og at have en kreativ lyst i forhold til computere og digital teknik.

Jonas R. Kierkegaards egen musik er et miks af musikalske eksperimenter og personlige oplevelser. – Min musik hører til i den sværere tilgængelige ende, vurderer han. Hans musikalske eksperimenter har til formål at opdage nye måder at skabe lyd på, hvor det centrale er at skabe intuitive og personlige kompositioner. Musikken reflekterer over og tolker på fænomener som hverdagsliv, politik, vejret, religion med videre.

Det elektroniske musikmiljø vokser
Elektronisk musik har det godt i dag, både hvad angår medieomtale og støttekroner. Navne som Trentemøller, Bjørn Svin og Band Ane har gjort musikken mere mainstream, sådan at det ikke kun er et nichefænomen, men for eksempel også spilles på de store festivaler.

Morten Riis mener, vækstlaget vokser i kraft af udviklingen, og at nye kunstnere dukker op hele tiden. Det er desuden væsentligt, at der findes internationale elektroniske superstjerner, som besøger Danmark.

DIEM oplever også en kæmpe søgning i disse år, og Jonas R. Kierkegaards bud på den stigende interesse for elektronisk musik er, at det passer til tempoet i vores samfund i dag. Han tror for eksempel, at mange unge bedre kan forholde sig til at arbejde med en computer frem for at stå og øve sig på en violin.

Rockfestival leger med elektronisk musik
Som medarrangør af EMA er Morten Riis begejstret for at kunne præsentere fede elektroniske kunstnere for et stort publikum på Spot. – Det er positivt at opleve, at der afsættes fire timer til noget meget eksperimenterende musik. Spot er en rockfestival, der gerne vil lege med elektronisk musik, siger han.

Jonas R. Kierkegaard oplever, at Spot-festivalen er blevet mere mainstream med årene. For mainstream for hans smag. EMA går dog imod den tendens, og det glæder han sig over.

De optrædende til EMA er: Wäldchengarten, Karsten Pflum, Heidi Mortenson, Jonas Olesen, Morten Riis, Puzzleweasel, Vectral, Jonas R Kierkegaard, Voks.

Spot 2008's hjemmeside

Køb billet på GAFFA Billet


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA