x

Aphyxion-interview del 2: Måske det mest ambitiøse musikvideo-projekt i dansk metalhistorie?

Aphyxion-interview del 2: Måske det mest ambitiøse musikvideo-projekt i dansk metalhistorie?

I del 1 af GAFFA-interviewet med Aphyxion lagde vi fokus på bandets nye album Void. I del 2 fokuserer vi på bandets musikvideo-projekt, der blev indspillet på Island. Ifølge de involverede et yderst stort og ambitiøst projekt.

Noget andet, vi skal snakke om, er jeres kæmpestore musikvideo-projekt omkring "Void"-videoen, der udkommer den 24. maj. Og der vil jeg gerne spørge dig, Simon, der har været instruktør på produktionen: Hvorfor sagde du ”ja” til dette projekt?

Simon Bradley: Der er faktisk flere sider: for det første er det Island. Et fantastisk smukt sted, formentligt det smukkeste sted i verden. For det andet et ønske fra Michael og Aphyxion om at lave en film, som havde noget storytelling i og en måde at visualisere Michaels sangtekst på, som man måske ikke ser hver dag i Danmark. Det ville jeg gerne være med til at realisere. Jeg har før skudt på Island og havde nogle fede steder, vi kunne tage hen og få Michaels tekst til at leve. Fantastisk.

Var det eneste formål at visualisere Michaels tekst?

SB: – Der er forskel på musikvideoer: Nogle musikvideoer er mere performancebaserede, hvor man kan se forsangeren og bandet spille. Temmelig standard. Der får man dog ikke visualiseret teksterne på en lidt mere metaforisk måde. Jeg kan godt lide at putte billeder på det, Michael har oplevet og synger om. Hvad har han følt, da han har skrevet sangen? Vi har fortolket på det og prøvet at skabe en stor musikvideo. Forhåbentlig giver det færdige produkt seerne lyst til at se videoen ikke kun én, men flere gange, hvor de opdager noget nyt, hver gang de ser den.

Michael Vahl: – Hele oplægget og snakken i starten var egentlig et par øl og så spørgsmålet: ”Hey Simon, skal vi ikke lave den fedeste musikvideo, der er blevet lavet i dansk metalbranchens historie?”. Hands down – det er dét vi er gået efter.

SB: – Ja, det har fået lidt sneboldeffekt. Vi er gået fra at snakke om "verdens fedeste musikvideo" til rent faktisk at lave "verdens fedest musikvideo". Det er rimelig godt klaret so far.

Ud fra jeres teaser ser det i hvert fald lovende ud. Siger I musikvideo eller musikfilm? Den nyeste reference, jeg kan komme med, er Rammsteins musikfilm til ”Deutschland”, som formentligt er en af verdens dyreste musikfilmproduktioner nogensinde. Hvor lang bliver musikfilmen til Aphyxions ”Void”?

SB: Uden at løfte sløret er vi oppe mod de ni minutter. Det er en musikfilm. Tit klippes der hurtigt i metalmusikvideoer. Vi har gjort det stik modsatte ved denne video eller film. Vi følger måske ikke musikken i forhold til klip, men giver dermed det visuelle meget mere plads til at udfolde sig. Vi ligger deropad minutmæssigt i forhold til Rammstein, men nok ikke budgetmæssigt…

Det regnede jeg nu heller ikke med. I lagde ud med, at I ville skabe den fedeste musikvideo i dansk metalhistorie, og der må man prøve at lave referencer. Hvor lang tid brugte I på at skyde optagelserne?

MV: – Det er klart. Jeres læsere skal jo kunne sammenligne det med et eller andet. Vi skød hver dag i syv dage fra klokken 5.30 om morgenen til 21.30 om aftenen. Altså fra solen stod op til solen gik ned. Vi arbejdede i døgndrift. Hold kæft, hvor tog det lang tid! Hvor meget materiale endte du op med, Simon?

SB: Uha ja – rigtig meget. Men det er også nødvendigt, i og med vi vidste fra start af. For at bruge det lækre udtryk ”creme de la creme”: Det skulle være de bedste billeder, vi simpelthen kunne få, og så skulle vi bare skyde en masse deroppe. Vi var jo på Island, og der skal man lige tage naturens og vejrets forhold med i regnestykket. Hvis man kun tog derop i to dage, kunne det måske ende med, at man ikke ville kunne tage de skud, man gerne ville tage, fordi vejret kom på tværs. Vejret er fuldstændig sindssygt deroppe! Det var faktisk godt, at vi havde en uges tid, da vi rent faktisk kom ud for en storm med vindstød af orkanstyrke. Vi kom dog i mål med det hele og fik filmet utrolig meget materiale.

MV: – Som reference kan jeg fortælle, at de fleste danske musikvideoer i sådan set alle genrer, eller lad os sige 90 procent af alle danske musikvideoer, tager en dag at skyde. Der er selvfølgelig nogle med et større budget, der tager lidt længere, men de fleste tager en dag.

Så I brugte det syvdobbelte i tid for at skyde optagelser.

MV: – Det er uhørt lang tid, vi har brugt på det her. Hvis man så samtidigt lægger forarbejdet oveni, bliver det endnu vildere. Vi fik aktiveret "location-scouts" for at finde de fedeste steder på Island. Dertil havde vi en kostumedesigner, der ind til den mindste detalje fik lavet mit kostume. I post-produktionen er det ud over Simon og hans team 3 VFX’ere (red. visual effects), der arbejder i døgndrift, så at det hele bliver færdigt rettidigt til den 24. maj.

SB: – Som Michael siger: Det er faktisk uhørt at bruge så meget tid på at lave én video. I hvert fald ud fra vinklen, der hedder ”dansk musikbranche” eller musikbranche generelt. Men samtidigt er det fantastisk, at vi brugte så meget tid. Vi vil ikke reformere musikvideomediet, da alle musikvideoer har deres ret, men vi prøver måske at vise inden for den danske musikbranche, hvad man rent faktisk kan gå ind og gøre med en video og hvilken oplevelse, man kan give seeren. Vi prøvede at lave en alternativ musikvideo, som står måske lidt i kontrast til de typiske "performance-musikvideoer", som tager en halv dag at skyde. Forhåbentligt vil denne video give folk en oplevelse og en masse lag, hvor folk vil se videoen flere gange og se nye ting, hver gang de ser den. Hvordan afspejler Michaels tekst sig i det visuelle? Der er vi meget spændte på folks reaktioner. Det er en helhedsoplevelse.

I vil gerne flytte grænser.

MV: – Det er svært at flytte grænser, men vi prøver. Det har været en svær proces at gøre noget nyt, som vi har gjort. Vi gør noget helt nyt inden for den danske metalbranche. Det, vi blev mødt med til at starte med, da vi sagde, at vi gerne vil lave en ni minutter lang musikvideo, var: ”Prøv lige at høre her: en musikvideo tager så lang tid, som sangen varer, vi har at gøre med en zapper-generation, der hurtigt vil videre og se det næste og det næste.” Men det her er noget kunstnerisk. Vi turde. Vi har taget mange risici for at gøre det her.

SB: – Filmen er opbygget omkring musikken. Det er en kortfilm og netop ikke en performance-video. Vi går ud og laver kunst her. Det kan godt være, at ikke alle gider at blive hængende ni minutter. Det tror jeg nu nok, når de først begynder med at se den, for så bliver de fanget. Når man laver kunst, handler det også om at lave kunst for sig selv. Vores mål var at lave den fedeste musikvideo, der blevet lavet på dansk jord endnu. Målet har desuden været at lave noget kunst, som forhåbentligt hos en zapper-generation ikke kun ryger ind ad det ene øre og ud ad det andet, men som kan leve i lang tid.

MV: – Apropos risici: 14 dage inden vi skulle rejse, gik WAO-Air konkurs. Og vi var nødt til at lave det hele om. Oprindeligt skulle hele bandet med op til Island og skyde videoen. Men så skulle der jo bestilles nye flybilletter, der var seks gange så dyre. Det endte så med, at kun jeg fra bandet og Simon og hans hold tog derop. Det blev en helt anden tur. Måske var det også godt, for hvis hele bandet havde været med, ville det nok være endt med et par flere bajere. (Alle griner.) Vi har investeret en helvedes masse tid i det her. Vi skulle skyde på Falljökull-gletsjeren. Det kræver et gletsjer-safety-team, som vi også skulle lave en aftale med. Det var det samme gletsjer-safety-team, der var med til Interstellar-filmen. Det i sig selv er en fucking fed historie.

SB: – Også som instruktør ville jeg ryste posen lidt. Vi er med vores fem millioner i Danmark nok kun et sandkorn i forhold til musikmarkederne i USA eller Tyskland, men vi kan altså godt sætte barren lidt højere. Dermed ikke sagt, at en performance-video ikke har sin ret, men det er jo super fedt at ryste posen, når tingene er, for mig at se, blevet lidt indspiste. Også for at vise: ”Det her kan man også gøre.”.

MV: – Det er også lidt sjovt, at bands kan jo bruge flere år på at lave et nyt album, men når det skal vises frem i form af en musikvideo, bruger de kun én eller to dage på at skyde en musikvideo. Det har jeg tænkt meget over, og jeg tror, at vi har gjort noget rigtig stort med det her.

Super spændende! Mange tak for jeres tid og interviewet.

MV og SB: – Selv tak!

Se videoen hos Metal Injection


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA